

Infrastruktur Industri og eksperter er enige:
Det er misvisende at vurdere klimaregnskabet for store infrastrukturprojekter uden at medtage den CO2, som udledes i anlægsfasen.
Sådan lyder det fra industri, eksperter og grønne organisationer, efter at regeringen i sidste uge præsenterede infrastrukturplanen ‘Danmark Fremad’.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Er der nogen cementeksperter der kan fortælle hvornår den under produktionen udledte CO2 absorberes igen? Trænger CO2 lige så stille ind i materialet? Eller kræver det at betonen knuses til småstykker?
Det virker meget som en øvelse for statiskere, bogholdere og medfølgende regneark, som kan opdele verden i små overskuelige kasser, så man kan se hvad der går ind og ud af disse kasser.
Set fra oven så er det dog vi menneskers gøren og laden der grundlæggende forårsager denne antropogene udledning. Landbrug, transport, cement, fossile brændsler, el og varme skyldes altsammen vores efterspørgsel efter goderne disse sektorer leverer. Det er ikke nogle onde selskaber der egentlig forårsager det, det er os selv.
Så er spørgsmålet om disse goder kan produceres med mindre udledning af CO2, og om vi vil betale prisen. Alternativt kan vi blive færre mennesker eller skrue ned for goderne.
vil det tage før klimagevinsten bliver positiv. Så er vi fremme ved 2048. Sådan er det desværre med investeringer, det tager nogle år inden de viser overskud.
Men kommer der til at ske et teknologiskifte i transporten inden, f.eks. med selvkørende biler?
De 550.000 ton som anlægene kommer til at udlede, er måske lige så interessante. Fokuserer vi for meget på privat biler, og glemmer hele produktions og anlægssektoren, som sikkert har et kæmpepotentiale for besparelser.