Industri og miljøorganisation dumper bioplast: et ringe alternativ

Fire af panelets seks deltagere. Fra højre Jakob Clemen fra plastindustrien, Henrik Beha fra Plastic Change, Mette Abildgaard fra Konservative og Sine Fauerby fra Danmarks Naturfredningsforening. På bordet står Henrik Behas drikkedunk af genanvendt plast. Illustration: Mads Lorenzen

Bioplast er ikke en god, generel afløser for den konventionelle plast og bliver det aldrig i sin nuværende form. Det var der bred enighed om, da Danmarks Naturfredningsforening, miljøorganisationen Plastic Change, Plastindustrien og COOP gæstede et debatarrangement på Folkemødet.

Læs også: Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os

»Bioplast skaber de samme forureningsproblemer som almindelig plast, fordi det ikke nødvendigvis er bionedbrydeligt,« siger manden bag Plastic Change, Henrik Beha.

Han fortæller også, at bioplast i de fleste tilfælde produceres af sukker, majs og kornsorter. Samtidig er der hungersnød og mangel på landbrugsarealer verden over. Derfor er det etisk uansvarligt at erstatte de mange millioner ton plastic, mennesker hvert år producerer, med bioplast, mener Henrik Beha.

Også i brancheforeningen Plastindustrien rynker man på øjenbrynene;

»Brug af bionedbrydelig plast løser ikke nødvendigvis den udfordring, at der ophobes mikroplast i fødekæden hos fisk, dyr og mennesker, hvis plastaffald ender i havet,« siger foreningens miljøkonsulent, Jakob Clemen.

Læs også: Københavnerne skal måske alligevel sortere deres bioaffald

Svært at genanvende

For bioplast er svært at genanvende. Kommer det ved et uheld ind i et genanvendelsesanlæg og blandes med konventionel, oliebaseret plastic, må hele partiet kasseres. I så fald bliver den ellers genbrugelige plastmasse ifølge Jakob Clemen til en tyggegummi-lignende substans.

Bioplast har desuden et lavere smeltepunkt end konventionel plast, hvilket også kan besværliggøre processen.

Læs også: I Rwanda konfiskerer de dine plastikposer

Endnu værre er det ifølge flere af paneldeltagerne, hvis plasten slet ikke smides ud, men dumpes i naturen i den tro, at al bioplast nedbrydes. Kun ved at tilsætte kemikalier kan den nedbrydes af varme, sol og/eller enzymer.

Udfordrer sund tankegang

»Erfaringer fra affaldsforsøg viser, at langt de fleste forbrugere har svært ved at kende forskel på forskellige plasttyper, så det er et skridt i den helt forkerte retning, hvis vi lærer, at plast kan efterlades i naturen,« siger Jakob Clemen.

Læs også: Hollænderne overvejer at afprøve veje af plast

Også Henrik Beha fra Plastic Change frygter, at bionedbrydelig plast er en glidebane, der i praksis betyder, at endnu mere plastic ender i verdenshavene, hvor det nedbrydes til stadigt mindre stykker af forurenende mikroplast.

Til gengæld blev det af flere i panelet fremhævet, at det kan give mening eksempelvis at aflevere vores husholdningsaffald i bionedbrydelig plast, da plasticposen i så fald ikke behøvede blive sorteret fra, når borgerne afleverer deres skrald.

Emner : Plast
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg er noget ked af den sidste del af artiklen:

"Til gengæld blev det af flere i panelet fremhævet, at det kan give mening eksempelvis at aflevere vores husholdningsaffald i bionedbrydelig plast, da plasticposen i så fald ikke behøvede blive sorteret fra, når borgerne afleverer deres skrald."

Bionedbrydeligt plast kan ikke nedbrydes i anaerobe processer så det kommer virkeligt til at give problemer, hvis bionedbrydeligt plast sendes direkte til biogas anlæggene.

  • 0
  • 0

Tillad mig at linke til det oprindelige indlæg, som Plastindustrien og Jakob Clement henviser til.

Det handler nemlig ikke om bioplast med benævnelsen 'bionedbrydelig' - men derimod certificeret komposterbart bioplast, dvs plast /polymer der overholder EU-standarden EN 13432. Der er en verden til forskel. Især for miljøet. Det burde Ingeniøren vide - og burde derfor have stillet kritiske spørgsmål ved Folkemødet, alene grundet den kontinuerlige brug af ordet 'bionedbrydeligt plast', der ganske rigtigt ikke er en løsning på noget som helst, men som bestemt ikke en dækkende for alle typer bioplast. Jeg stiller med glæde op og fortæller om forskellen.

http://www.altinget.dk/artikel/bioplast-pr...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten