Indopereret mini-teleskop fjerner pletter på øjet

Illustration: Visioncare

Et teleskop på 4,4 millimeter, der indopereres bag øjets pupil, kan give ældre med forkalkningpletter på nethinden deres syn tilbage.

I Danmark er øjensygdommen, der også kaldes AMD (Aldersrelateret Macula Degeneration), en folkesygdom, der rammer en ud af otte personer over 60 år. Sygdommen begynder som en mørk plet i midten af ens synsfelt, der vokser, efterhånden som sygdommen forværres, fordi nye områder på nethinden bliver beskadiget.

Med mini-teleskopet er det lykkedes øjenlæger i USA at projektere omverdenens indtryk op på de områder af nethinden, der ikke er beskadiget, og dermed forbedres patienternes syn.

Teleskopet skal kun indopereres i patientens ene øje, mens det andet øje sikrer, at patienten stadig kan opfatte et bredt synsfelt, skriver Firmaet Visioncare Ophthalmic Technologies fra Californien, som har udviklet mini-teleskopet.

I USA er miniteleskopet blevet indopereret hos 206 ældre, der er blevet undersøgt gennem et år. 90 procent fik forbedret deres syn og 67 procent fik fordoblet deres evne til at se. Nu venter øjenlægerne på, at den amerikanske Food and Drug Administration giver lov til at udbrede miniteleskopet.

Fastgøres på bagsiden af øjet

Teleskopet består af en glascylinder med en længde på 4,4 millimeter og en bredde på 3,6 millimeter, og inden i findes en vidvinkel-optik. Glascylinderen er anbragt i en holder bestående af transparent plast, Polymethylmethacrylate, hvorfra der udgår to slags vinger til at fastgøre teleskopet på bagsiden af øjet.

Selve operationen er heller ikke helt nem, og øjenlægerne arbejder stadig på at finde teknikker, der minimerer skaderne på øjet ved operationen. Teleskopet skal nemlig anbringes, så det hænger mellem 0,1 og 0,5 millimeter bag hornhinden uden at røre de såkaldte Corneal Endothelium, som er et lag af celler, der hæfter til det bagerste af hornhinden.

Ifølge Visioncare er det stort set umuligt at se miniteleskopet, når det først er blevet indopereret, da det vil være dækket af iris.

Bag undersøgelsen står VisionCare og øjenlæger fra University of California, samt eksperter fra øjenklinikker i Atlanta og Minnesota, der har fået resultaterne offentliggjort i Archives of Ophthalmology.

Emner : Sygdomme