Indlandsisen smelter syv gange hurtigere end i 1990'erne

Isbjergene ved Ilulissat smelter hurtigt. Illustration: René Forsberg/DTU Space

Det er længe siden, vi har hørt muntre nyheder om Grønlands indlandsis, og det bliver desværre heller ikke denne gang.

Nye dystre tal for indlandsisen i Grønland viser nemlig, at der er forsvundet hele 4.283 kubikkilometer is siden 1990'erne. Det svarer til, at en kubikkilometer is ryger direkte ud i havet hver anden dag. Afsmeltningen foregår syv gange hurtigere i dag end i 1992, da dataindsamlingen begyndte.

Lynhurtig afsmeltning fra indlandsisen. Illustration: René Forsberg/DTU Space

Det viser et stort studie med deltagelse fra danske DTU Space, som netop er blevet publiceret i tidsskriftet Nature. Projektet hedder Imbie (Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise) og har deltagelse af 96 forskere fra hele verden.

»De tal, vi når frem til for den aktuelle afsmeltning, passer med den høje ende af IPPC's scenarier for fremtidens klimaforandringer. En lang række forskellige forskergrupper verden over har regnet på det, og de når alle frem til stort set samme resultat: at der sker en markant og kraftig afsmeltning af isen fra Grønland, og at udviklingen er accelererende,« siger professor Shfaqat Abbas Khan fra DTU Space i en pressemeddelelse.

Afsmeltninger ved Ilulissat, som ligger i det vestlige Grønland. Illustration: René Forsberg/DTU Space

Selv om der i 1992 'blot' smeltede ca. 38 mia. ton is årligt mod de 254 mia. ton i dag, har den kraftige acceleration allerede medført havstigninger på 10,6 mm i perioden. De nye tal betyder også, at den hidtidige forventning om havstigninger på 60 cm i 2100 nu er justeret op til en forventning om 67 cm højere vandstande.

Læs også: Permafrost tør nu i et tempo først forventet i 2090

400 mio. mennesker i fare for oversvømmelser

Grønlands is smelter syv gange hurtigere end i 1992. Illustration: René Forsberg/DTU Space

Det betyder også en opjustering af tallene for, hvor mange mennesker der kan forventes at blive ramt af oversvømmelser i kystområderne. Hvor scenariet før hed 360 mio. mennesker, der årligt kunne forvente oversvømmelser, hedder tallet nu 400 mio. mennesker, lyder det i rapporten.

Truslen for indlandsisen kommer fra to fronter; dels den varmere luft, som isen er omgivet af, og dels den selvforstærkende effekt fra det varmere vand, som bliver ved at gøre yderligere indhug i ismasserne.

DTU Spaces forskere har været på indlandsisen for at foretage målinger i et stort projekt. Illustration: René Forsberg/DTU Space

Det er professor Andrew Shepherd fra University of Leeds og Erik Ivins fra Nasa JPL, der har stået i spidsen for projektet, som 50 forskningsinstitutioner har bidraget til – herunder altså også DTU Space.

DTU Space har dedikeret en tredjedel af instituttets indsats til klimaforskning – især i Arktis – så her har forskerne kunnet bidrage med ekspertise inden for de grundlæggende analyser af satellitdata, hvor forskellige missioner har målt på isens volumen, bevægelser og forandringer i tyngdekraften.

De danske forskere har også bidraget med målinger med radar fra fly og direkte på isen.

Læs også: IPCC slår fast med syvtommersøm: Isen smelter, og havet stiger

Læs hele artiklen i Nature (kræver login).

Se desuden en video med projektets konklusioner herunder:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"..der er forsvundet hele 4.283 kubikmeter is siden 1990'erne. Det svarer til, at en kubikkilometer is ryger direkte ud i havet hver anden dag."

Det er da seriøst problem når det ligefrem eskalerer fra sætning til sætning..

 • 3
 • 17

Det er da seriøst problem når det ligefrem eskalerer fra sætning til sætning

- løbende akkompagnement til COP25!? Lidt dissonans:

Den viktigste isbreen på Grønland, Jakobshavn, vokser igjen, etter å ha blitt rundt 40 meter mindre i tre år fra 2012. Nå vokser den med samme hastighet som den tidligere ble redusert med, og forskerne har vært nødt til å innrømme at de har tatt feil...

https://resett.no/2019/03/26/isbre-vokser-...

 • 4
 • 14

At der sker en markant og kraftig afsmeltning af isen fra Grønland, og at udviklingen er accelererende,« siger professor Shfaqat Abbas Khan fra DTU Space i en pressemeddelelse

 • i en artikel fra i går citeres samme professor såldes:

En anden af de forskere, der har bidraget, er Shfaqat Abbas Khan, der er professor på DTU Space i Kongens Lyngby nord for København. Han fortæller, at afsmeltningen af Indlandsisen steg støt fra 1992 og frem, men nåede sit højeste i sommeren 2012. Dengang troede forskerne, at udviklingen ville fortsætte, men: »Det toppede i 2012. Det var et rekordvarmt år, men det tyder på, at det vejrmæssigt var meget unikt, når man kigger på en længere periode. Når vi måler med satellitter år efter år kan vi se, om det er en tendens, der ser ud til at fortsætte, eller om det heldigvis er en usædvanlig vejrmæssig variation,« siger han

https://videnskab.dk/naturvidenskab/indlan...

 • og dét forekommer jo lidt mindre alarmerende! ;)
 • 5
 • 11

Og hvis man læser lidt videre i selve artiklen, so står der:

"På tross av at denne isbreen vokser, mister Grønland fortsatt mye is. Jakobshavn drenerer bare om lag syv prosent av hele islaget, så selv om det vokste robust, vil massetap fra resten av isbreene oppveie for veksten av Jakobshavn-isbreen, mener forskerne."

Så er der ingen dissonanz mere. Desværre.

 • 12
 • 0

"..der er forsvundet hele 4.283 kubikmeter is siden 1990'erne. Det svarer til, at en kubikkilometer is ryger direkte ud i havet hver anden dag."

Det er da seriøst problem når det ligefrem eskalerer fra sætning til sætning..

Det er jo det "forskerne" kalder akcellererende udvikling......

Som jo modsiges af målinger, der ikke rigtigt bliver omtalt:

Her direkte målinger af massetab af Grønlands indlandsis med satellitten GRACE, der ophørte med at sende brugbare data December 2016. GRACE follow on (GRACE FO) venter vi stadig på at få data fra. Den skulle være operationel siden Maj 2019 - men trænger jo til at finjusteres for at få brugbare data, såvidt jeg har forstået det Grace_combine_Sm_DK_20170100.png

Siden December 2016 har vi følgende data fra alternative datakilder, som viser en tiltagende masse(!) i årene 2017 og 2018! Kilden er her årsrapporten for 2018 fra DMI på wwww.Polarpotal.dk

"Ved afslutningen af årets sæson (31. aug. 2018) var overflademassebalancens nettoresultat 517 Gt. Det betyder, at der faldt 517 Gt mere sne end den mængde, der smeltede og løb ud i havet. Det gælder dog kun balancen ved overfladen, og således ikke den totale balance, som også inkluderer smeltning af gletsjere og kælvning af isbjerge. Det er næsten 150 Gt over gennemsnittet for 1981-2010 på 368 Gt, og det placerer årets smeltesæson på det sjette højeste SMB-resultat kun lige under sidste års sæson for 2016-2017, hvor SMB var på 544 Gt. Til sammenligning er den lavest målte SMB på 38 Gt i 2012. Det viser bl.a., hvor stor variation, der kan være i SMB fra det ene år til det andet. "

Man ser altså en tydeligt aftagende, kraftigt decellererende massetab fra 2013-2017 i figuren ovenfor. Samtidigt kan vi fra årsrappoten for 2018 se at for 2017 og 2018 var der tale om en lille stigning i ismassen!

Alt i alt må det nye studie da kommentere disse målinger, som jo viser det stik modsatte af det man påstår.

Hertil kommer jo også at man har konstateret kraftigt aftagende gletschertilbagetrækning siden 2012 . Med en lille tilvækst i gletscherfrontareal i 2018.

Citat fra årsrapport 2018

"Ændringen fra 2016-2017 til 2017-2018 af nettoarealet på de 47 overvågede gletsjere viser en arealtilvækst på +4,1 km2, og det er det eneste år med en positiv balance. Herefter kommer sæsonen 2006-2007 (-19,8 km2). Dette seneste tab af areal er dermed 113,8 km2 mindre end det gennemsnitlige tab for de 19 sæsoner fra 1999-2000 til 2017-2018, som var på -109,7 km2. Blandt de overvågede gletsjere trak 21 sig tilbage og 12 rykkede frem. I de resterende 14 gletsjere var ændringerne i deres areal inden for ±0.2 km2.

Den største ændring for enkelte gletsjeres areal var arealtabet af Humboldt-gletsjeren i Nordvestgrønland (-13,3 km2) og Kangerdlugssuaq-gletsjeren i Østgrønland (-8.1 km2) og Humboldt-gletsjeren (-13,3 km2). Samtidig voksede Petermann gletsjeren (+19.1 km2), ligesom året før (+11.5 km2). Jakobshavn-gletsjeren forsatte sin tilbagetrækning og mistede 2.6 km2 i forhold til året før, mens Helheim-gletsjeren øgede sit areal med 10,6 km2. Der er altså tale om meget små ændringer. Til sammenligning tabte Petermann-gletsjeren 323,4 km2 i 2010 og 277,6 km2 i 2012.

Hvis man kun ser på de 6 største gletsjere, så er de samlet set vokset ganske lidt. Det gælder Jakobshavn, Kangerdlugssuaq, Helheim, Petermann, Zachariae og 79° Glacier, som øgede deres areal med i gennemsnit +3.7 km2 pr. år. To af disse gletsjere trak sig dog tilbage, mens fire rykkede frem. "

Igen modsiges det nye studie af målinger.

 • 7
 • 16

Så er der ingen dissonanz mere. Desværre

- essensen er, at tidligere tiders skråsikkerhed nu drages i tvivl:

«Den gode nyheten er at det er en påminnelse om at det ikke nødvendigvis går så fort», sier Jason Box, som mener det går i sykluser og at breen kan begynne å minke igjen

 • og JA, jeg har bemærket, 'at breen kan begynne å minke igjen'...men dét behøver man jo ikke være professor i klimatologi for at regne ud! :)
 • 3
 • 14

Det forbigåes i tavshed, og når det nævnes ser man mest på den Vestantarktiske halvø. Den udmærker sig ved at strække sig nordligere end den sydlige polarkreds, så pokker tror da at den kan smelte.

 • 4
 • 17

.....at Grønlands indlandsis er på ca. 2900000 kubikkilometer og der idag er en afsmeltning på en halv kubikkilometer daglig...slet ikke....jeg taster bare lige på HPen.......og får nogle foruroligende tal.....jeg ganger 2900000 med 2 og får det antal dage der vil gå (linært uden nedbørs og varme tilvækst) inden al isen er væk......5800000 dage= 15890,4 år.......gad vist vist om der er mennesker her endnu ?

 • 4
 • 13

Bjarke. Det sket en eksponentiel STIGNING i afsmeltningen. Den er ikke konstant, som du fejlagtig forudsætter i din kalkule.

Ja, og al historie viser at ekponentielle ændringer fortsætter i en uendelighed, og selvfølgelig altid til den side der betragtes som værst. Så kan alarmisterne påstå, at der er en feedback, for mere afsmeltning giver mindre højde, som giver højere temperatur. Fint for skeptikerne kan sige at midten af isen faktisk vokser i højde.

 • 5
 • 14

Det er jo ikke alle der kan gøre for at de er kommet ind med firetoget. Jeg beklager, at jeg er kommet til regne lidt, jeg har nok gået forlænge i skole, så jeg kan ikke lade være :) Så alle, der har interesseret sig lidt for de perioder, der har været her på Jorden, kan næppe have undgået, at høre om Istidens iskapper, der omfattende dækkede den nordlige og sydlige halvkugle. Deres dannelseshastigheder og smeltehastigheder må have krævet nogle enorme energispring på Solen som vi mennesker ikke har haft indflydelse eller forklaring på, andet end at have en beåndet mening om det. For ca. 40 år siden, var en istid lige om hjørnet, mente de som vidste noget om klimaet og en atomvinter ville være resultatet af en atomkrig.

Et gammelt dansk ordsprog siger, at vil du klare dig, skal du holde paraderne oppe og røven fri af gulvet. Eller, kan du ikke koge suppe på den nuværende pind må du finde en ny spændende pind .

Med den mængde kandidater der spyttes ud fra universiteterne, kan man ikke undgå en vis "lemmingeeffekt" hvor de mange bare er de fleste, men ikke de klogeste. De gør bare som admiralen i Pinafore, der mente at de tanker de andre havde var ham mere end nok, de flyder som ham bare med strømmen....desværre.

Du har ikke mærket det problem på din krop, Som Johan Herman Wessel beskrev således: "Den mand som sælger heste, han gjorde vel det bedste , ifald han gik sin vej. Det er muligt du har set lyset Flemming men din idelige kontrol af om andre mener præcist det samme som dig, bringer ikke en diskussion videre. Fortæl hvad du mener om sagen og stop der. Hvis du mener at en person er en håbløs idiot, er det rent faktisk ikke dit problem. Det vil tydeligt fremgå af hans tekst om han er det :) Men med den alder jeg har, har jeg mødt utroligt mange med "de rigtige meninger og løsninger" og dem om det, problemet er om de har en pointe :)

Tag nu den nye Klimalov, den minder om fortællingen af Antoine de Saint-Exupérys historie om den lille prins(Le Petit Prince) der ville have et får og fik en nødlandet flyver(Antoine de Saint-Exupéry ) til at tegne et får uden på en papkasse, flyveren bildte ham ind, at der var et får indeni. Ligeledes har vi fået en klimalov uden anvisning på hvor og hvorledes man skal gribe problemerne an. De er tegnet uden på papkassen.

https://www.thelittleprince.com/

 • 5
 • 16

Det sket en eksponentiel STIGNING i afsmeltningen

- siden hvornår? (med dokumentation!).

Heldigvis er det blevet muligt at følge udviklingen/variationen for et større antal gletschere over en længere årrække:

Vi har undersøgt ikke færre end 132 gletsjere på en 600 km lang strækning i Sydøstgrønland. Både dem som har deres udspring på land og dem som 'lever og kælve' i vandet. I den sammenhæng spiller de gamle luftfotos af kyststrækningerne en væsentlig rolle. Ud fra disse luftfotos, andre taget af amerikanerne under krigen, andre igen i 70'erne og 80'erne og satellitfotos eller spionfotos fra 60'erne under Den Kolde Krig har vi kunnet dannet os et klart billede af, hvordan gletsjerne har udviklet sig over en så relativ kort periode i historisk sammenhæng. Bl.a. var der varme temperaturer i begyndelsen af 20’erne og 30’erne på højde med dem i dag, som påvirkede gletsjernes afsmeltning. Mange gletsjere oplevede dengang en afsmeltning på højde og højere, end hvad vi har set de seneste 10 år. Da det senere blev koldere igen i 50-60'erne stoppede afsmeltningen og for en stor dels vedkommende begyndte gletsjerne rent faktisk at vokse...

https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2012/20...

 • 3
 • 9

Det fremgår af artiklen i Nature

- ja, det fremgår, at det drejer sig om en kort periode ift. de ca. 80 år, som KUs artikel omfatter; ligeledes fremgår variabiliteten:

Between 2013 and 2017, the total rate of ice loss slowed to 217 ± 32 billion tonnes per year, on average, as atmospheric circulation favoured cooler conditions15 and as ocean temperatures fell at the terminus of Jakobshavn Isbræ

 • helt i tråd med oplysningerne i KU-artiklen.

Se også isdata fra 'Polar Portal', årsrapport for 2018 her: https://ing.dk/artikel/indlandsisen-smelte...

 • 1
 • 10

Så må jeg spørge end hvad. Hvor meget er renten på indlån faldet over de sidste år hvis man skal regne det i antal gange/deling. Af og til er tallene sådan at de kun giver mening for journalister. Hvor mange gange er et overskud steget, hvis det går fra et underskud til et overskud?

 • 4
 • 9

Jeg fik vist startet noget som ikke var min mening, det skal jeg undskylde.. Jeg syntes blot det var sjovt at der blev rodet rundt i kubikmeter og kubikkilometer, hvilket jo ikke er helt det samme.

 • 7
 • 0

Sæt store sejl op til at spærre for solen og lave et sol-synkron kredsløb så det konstant spærrer for solen, det vil kaste lange skygger over jorden så der vil ske nedkøling og over vandet så der er mindre fordampning. Ved fordampning vil infarød stråling fra ophedet jordoverflade blive reflekteret af det fordampede vand i atmosfæren, hvis der er mindre vand i atmosfæren kan der bedre ske nedkøling om aftenen.

Det primære ved denne løsning er at undgå at havene stiger. Det sekundære er at der så kommer mindre tørke så bevoksning ikke dør ud, så der kan komme størrre grønne områder der kan opfange CO2 fra atmosfæren.

 • 0
 • 8
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten