Indkøring af europæisk fusionsanlæg går som planlagt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Indkøring af europæisk fusionsanlæg går som planlagt

Stellaratoren Wendelstein 7-X blev taget i brug 10. december 2015. Det første plasma havde kun varighed af få millisekunder og en temperatur på beskedne en million grader.

Læs også: Så er det første plasma tændt i en ny tysk fusionsreaktor

Thomas Sunn Pedersen oplyser, at i øjeblikket kører maskinen ti timer om dagen tre dage hver uge, mens den øvrige tid bruges til tests, analyse og planlægning.

Læs også: Dansk fysiker forsker i fusionsenergi i Tyskland: »Greifswald er et drømmejob«

I denne første fase, hvor operatørerne for alvor lærer maskinen at kende, anvendes et heliumplasma, som ikke giver anledning til fusions­processer i maskinen.

»Vi bagte maskinen ved 150 grader i en uge under vakuum, før den blev taget i brug. Men der sad stadig nogle få gram vand tilbage på væggene, som nu bliver rengjort af energien fra heliumplasmaet, hvorfra en effekt på mere en megawatt i form af synligt lys og ultraviolet stråling rammer væggene,« siger Thomas Sunn Pedersen.

Allerede nu er temperaturen øget til ca. 30 millioner grader og varigheden af plasmaet til ca. 100 millisekunder.

»Egentlig fungerer det hele som forventet,« siger Thomas Sunn Pedersen og tilføjer, at den eneste overraskelse har været, at indtil videre rører plasmaet slet ikke væggen.

»Men det er, fordi det er så godt indesluttet af magnetfeltet, og fordi det stråler sin energi væk, før det når væggene.«

Det er planen at skifte til et hydrogenplasma 3. februar. Senere vil man skifte til isotopen deuterium. Dernæst skal plasmatemperaturen trinvist øges til ca. hundrede millioner grader og varigheden til 30 minutter. Der går dog flere år, før man kommer hertil.