Indkøb af kampfly skal kulegraves
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Indkøb af kampfly skal kulegraves

Uafhængige eksperter skal kontrollere, om forsvaret giver tilstrækkeligt fyldestgørende oplysninger til Folketinget i sagen om indkøb af nye kampfly. Det fremgår af et nyt notat fra Forsvarsministeriet.

Notatet er offentliggjort efter Ingeniørens afsløring af, at forsvarets egne indkøbseksperter har advaret forsvarsledelsen om at fremskynde købet af nye kampfly. Det medfører nemlig unødigt store økonomiske risici.

»Jeg opfatter generelt en ekstern kvalitetssikring som uvildige øjne, der skal vurdere, om konklusioner og anbefalinger er hensigtsmæssige i forhold til det materiale, der danner grundlag for selvsamme konklusioner og anbefalinger,« siger kontorchef i Forsvarsministeriet Kim Jesper Jørgensen.

Forsvarsekspert Peter Viggo Jakobsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet mener, at det er på tide, at indkøbet kulegraves.

»Der er efterhånden en del ting, som ser underlige ud i det her forløb, og en undersøgelse kan måske skabe klarhed over mulige mangler i forsvarets arbejde. Det kræver dog, at eksperterne får frie hænder og rettidig adgang til al nødvendig information,« siger han.

Ministeriet mangler at fastlægge rammerne for analysen, men ifølge notatet skal den såkaldte "eksterne kvalitetssikring af grundlaget for en politisk beslutning".

Kontorchefen understreger, at han ikke kan redegøre for, hvordan arbejdet konkret skal gribes an, og hvornår kulegravningen er færdig.

Ingeniøren har talt med flere konsulenthuse med stærke kontakter til det offentlige. Ingen af dem har endnu hørt fra ministeriet, men managing partner i KPMG, Stig Due, oplyser, at det især vil være forsvarets udbudsproces og kritiske budgetanalyser, der kan komme i betragtning.

»Tekniske spørgsmål om flyene er uden for vores område,« siger Stig Due.

Så køb da Gripen og få det overstået! 22 mia. er spotpris, og det giver gode modkøbsmuligheder. Desuden tror jeg, at det er det mest pålidelige af kandidaterne.

Hvis nogen har gode argumenter for Typhoon eller sågar JSF, så er jeg klar på en lille debat. ;)

Mvh.
Laursen

  • 0
  • 0

Det er utroligt, at så stor en investering ikke fylder i den offentlige debat og på Christiansborg, kun her blandt ingeniører finder den interesse.
Det kunne ellers være interessant at høre piloternes mening her, men de må jo nok ikke udtale sig.

Jeg går også ind for Gripen, men måske er der mere prestige for folkene i flyvevåbnet at vælge JSF ?

Og hvem er det helt præcis der tager den endelige beslutning?

Jan

  • 0
  • 0

Det kunne ellers være interessant at høre piloternes mening her, men de må jo nok ikke udtale sig

  • du kunne jo begynde med at kigge i nogle af de andre debattråde emnet vedrørende (se: 'Læs også' ovenfor). Dernæst kunne du gennemlæse DIMS kampfly-rapport!
  • 0
  • 0