Indiske børn får knaldbillig tavlecomputer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Indiske børn får knaldbillig tavlecomputer

En ekstremt energiøkonomisk og billig tavlecomputer er i hemmelighed blevet testet i en fjern, indisk landsby i et helt år, og nu er den klar til masseproduktion, hvilket sker i 2012. Computeren, som foreløbig har navnet I-Slate, har syv-tommers farveskærm og bruger kun 3 watt. Prisen skal havne på 35 dollars eller knap 200 kroner.

Tavlecomputeren, som er tiltænkt verdens fattige børn, er designet af professor og specialist i embedded computing Krishna Palem fra Rice University i Houston, Texas, som også er leder af Institute for Sustainable Nanoelectronics ved Nanyang Technological University i Singapore, skriver magasinet Technology Review.

I-Slate ser umiddelbart lidt ud som en iPad med sin flade touch-farveskærm, men under motorhjelmen er der en helt anden slags hardware. Grafik og lyd er nemlig baseret på såkaldt Probabilistic Hardware, som kræver langt mindre energi end de traditionelle chips.

Udfordring: Giv en fungerende tavlecomputer til 104 millioner fattige børn, som ikke har adgang til elektricitet overhovedet. Sådan en tanke skulle nok kunne give nogle grå hår i hovedet. Men en forsker fra Rice University tog handsken op og designede sådan en tavlecomputer. (Foto: Rice University)

Probabilistic betyder, at hardwaren ikke regner fuldstændig rigtigt altid. Det er imidlertid et acceptabelt kompromis, når det gælder billede og lyd. De små beregningsfejl i billedrenderingen kan altså give anledning til støjprikker i billedet og måske lidt sus i højttaleren.

Computeren uden processor

Gevinsten ved at bruge den slags chips er, at strømforbruget er den kritiske størrelse i det tiltænkte brugersegment. Alene i Indien er der 104 millioner børn, som går i 1.-5. klasse, og som ikke har adgang til elektricitet.

Strømforbruget er yderligere presset i bund ved at fravælge en processor, altså det normale 'hjerte' i enhver computer. Den begrænsede proceskraft, der er brug for, hentes i grafikprocessoren.

Indholdet, som skal vises på skærmen, består af interaktiv grafik, for eksempel med regnestykker, der skal løses. Indholdet skal produceres på en almindelig computer og overføres til I-Slate med en USB-hukommelse. USB-stikkets indhold på flere hundrede megabytes overføres med det samme til tavlecomputeren, hvorpå den samme USB-hukommelse kan overføre samme data til en ny I-Slate.

Og med teknikker såsom frame buffer compression, dynamisk skærmlys, langsom refresh-rate og flere andre, klemmes strømforbruget helt i bund.

I-Slates batteri skal oplades igen ved at lægge den ud i solen, hvor indbyggede solceller sørger for, at den er klar til næste dags undervisning.

Etno-matematik skal fremme interessen

Undervisningsfilosofien bag I-Slate bygger på learning-by-doing-princippet, og tanken er, at såkaldt etno-matematik skal bygge bro til børnenes motivation og forståelse for læreprocessen. Ifølge Krishna Palems paper går etno-matematik ud på, at der i enhver kultur findes velkendte matematiske begreber.

For eksempel bruges på de såkaldte Kulam-mønstre i indiske broderier og sandmalerier, og de rummer elementer af graf-teori. Afrikanske bopladser kender til fraktaler i deres kultur, og de amerikanske indianere bruger sindrige mønstre bestående af geometriske grundelementer.

Dokumentation

Artikel i Technology Review
Krishna Palem's hjemmeside

Kommentarer (4)

Synes det lyder mest som et digitalt regnehæfte.

Efter min mening ville børne ha noget mere gavn af en go gammeldags PC med tastatur, styresystem, tekstbehandling, regneark og alt det er nu er "normalt" at bruge. Foruden dette kunne et par godt beskyttede analoge og digitale porte være gavnligt, så der faktisk også kan komme noget ind og ud af computeren.

  • 0
  • 0

Citat fra artiklen: "I-Slates batteri skal oplades igen ved at lægge den ud i solen, hvor indbyggede solceller sørger for, at den er klar til næste dags undervisning."

  • 0
  • 0