Indisk verdensrekord: 104 satellitter med én raket på en halv time

Her sætter Indien verdensrekord med opsendelsen af en raket lastet med 104 satellitter. Skærmprint fra YouTube-video fra Doordarshan National. Illustration: Skærmprint fra YouTube-video fra Doordarshan National

Indian Space Research Organisation har i dag skrevet sig ind i verdenshistorien med opsendelsen af raketten PSLV-C37 fra opsendelsesbasen Sriharikota Space Center i det østlige Indien, klokken 9:28 lokal tid.

Raketten medbragte 104 satellitter, og den hidtidige verdensrekord på 37 satellitter blev sat af Rusland i 2014.

Med opsendelsen når Polar Satellite Launch Vehicle-systemet op på 38 fortløbende succesfulde opsendelser, skriver Indian Space Research Organisation på sin hjemmeside.

Den totale vægt af de 104 satellitter var 1.378 kilo, og den vigtigste passager om bord for den indiske rumorganisation var den 714 kilo tunge Cartosat 2D. Den såkaldt kartografiske satellit er udstyret med pankromatiske (sort og hvid) og multispektrale (farve) kameraer, der kan tage billeder i høj opløsning.

Billederne skal bruges til opdatering af kort, planlægge infrastruktur i byer og landdistrikter, overvåge kysterne og spore vandforbrug. BBC skriver dog i en nyhed, at man forventer, at satellitten også skal bruges til overvågning af ærkerivalerne Pakistan og Kina.

Herunder kan du se en video med opsendelsen.

Hovedsageligt amerikanske satellitter

Derudover fragtede PSLV-C37-raketten to små indiske satellitter, mens de 101 andre Cubesat-satellitter var udenlandske.

De 96 var fra USA, og så fik Holland, Israel, Kasakhstan og De Forenede Arabiske Emirater hver en enkelt satellit med op. De fleste af de amerikanske satellitter er ejet af det amerikanske selskab Planet og er udstyret med kamera til at tage billeder af Jorden.

Læs også: Indisk mini-rumfærge klarede turen gennem atmosfæren

Indian Space Research Organisation fortæller, at raketten efter en flyvning på 16 minutter og 48 sekunder var nået op i en bane (Sun Synkron Orbit) 506 kilometer over Jorden med en hældning på 97,46 grader til ækvator.

De næste 12 minutter blev alle 104 satellitter adskilt fra PSLV ganske efter planen med den største satellit - Cartosat 2 som den første, efterfulgt af de to andre indiske og dernæst de udenlandske.

Succesfuld indisk rumfartsprogram

Det vælter ind på Twitter med lykønskninger til Indian Space Research Organisation.

Og den vellykkede opsendelse understreger endnu engang, at Indien har et meget ambitiøst rumfartsprogram.

Læs også: Indien affyrer sin hidtil største rumraket med rumkapsel

Regeringen har øget budgettet i år, og man har tidligere meddelt, at man har planer om en mission til Venus.

Ambitionerne har sammen med de succesfulde opsendelser fået stadig flere udenlandske aktører til at få øjnene op for, at indernes PSLV-program er et billigt og sikkert alternativ til andre aktører.