En ny coronavariant blev oprindeligt opdaget i Indien i efteråret og har senere har spredt sig til hele Indien, der i øjeblikket er i krisetilstand og oplever rekordhøje smittetilfælde og dødsfald som følge af virussen.
Varianten har desuden spredt sig til 44 lande, heriblandt Storbritannien, der finder stadig flere tilfælde af varianten.
Den seneste uge er antallet af smittetilfælde med den indiske variant gået fra 520 til 1.313 tilfælde i det forenede kongerige.
Men hvad ved vi, om den relativt nye coronavariant?
De tre varianter B.1.617.1, B.1.617.2 og B.1.617.3, der alle går under navnet 'den indiske variant', anslås nu at være 50 procent mere smitsom end den britiske variant, som hidtil har været den dominerende i flere dele af verden, heriblandt Danmark.
Læs også: Spildevand kan nu give tidlig advarsel om corona i hovedstaden
Af samme årsag meddelte verdenssundhedsorganisationen WHO i sidste uge, at varianten gav grund til global bekymring.
Vacciner virker endnu
Den høje smittefare vil formentlig også føre til, at varianten i nær fremtid vil blive den dominerende i Storbritannien, meddelte den britiske toprådgiver Chris Whitty i denne weekend.
På trods af, at de tre indiske varianter tilsyneladende indeholder den såkaldte L452R-mutation, der dels forklarer den høje smitterisiko, men som også synes at have en vis vaccineresistens, er der ikke noget, der tyder på, at varianten er mere modstandsdygtig over for vacciner end andre eksisterende varianter, fortalte han.
Da en stadigt større andel af verden har modtaget første eller begge doser af vaccinen, er verden derfor langt fra i samme kritiske situation, som da den smitsomme britiske variant spredte sig sidste år.
Der er desuden ikke noget, der tyder på, at varianten fører til mere alvorlige sygdomsforløb.
En betragtning, som WHO deler.
»Hvad vi ved nu, er, at vaccinerne virker, diagnosticeringen virker, og den samme behandling, som bruges ved den almindelige virus, virker, så der er ikke nogen grund til at ændre på det,« siger Soumya Swaminathan fra WHO til Reuters.
Situationen er dog fortsat meget alvorlig i Indien, hvor blot 3 procent af befolkningen foreløbigt er færdigvaccineret.
SSI udviser bekymring
Varianten giver desuden anledning til bekymringer om en tredje bølge af virussen i de lande, der så småt er ved at genåbne samfundet efter mange måneders nedlukning.
Af samme årsag forventer blandt andre Storbritannien, der i denne uge bevæger sig ind i tredje fase af genåbningen, at øge hastigheden for vaccinationer af borgere over 50 år.
Statens Serum Institut meddelte for få uger siden, at de ikke var bekymrede for den indiske variant i Danmark.
Læs også: Professor bakker op om AstraZenaca-pause: Vaccinefrygt er værre
Det har dog imidlertid ændret sig, som varianten vinder frem i Storbritannien.
»Vi er bekymrede for denne her variant på grund af den udvikling, vi ser i England og i Indien. Men den ser ud til at være under kontrol i Danmark,« siger Tyra Grove Krause til Ritzau.
Til TV 2 oplyser instituttet, at der indtil nu er registreret 74 tilfælde med B.1.617-varianten i Danmark.
