Indien vil skifte 35 millioner gadelamper til LED
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Indien vil skifte 35 millioner gadelamper til LED

Et ambitiøst projekt er blevet søsat af den indiske energiminister, Piyush Goyal. For nylig annoncerede han, at samtlige gadelamper i landet skal udskiftes til LED inden for de næste to år. Det drejer sig i runde tal om 35 millioner pærer. Det skriver energinyhedssiden Clean Technica.

Udspillet er en del af et regeringsprogram fra januar i år, hvis mål er at udskifte samtlige pærer i landet til LED inden marts 2019 - i alt drejer det sig om cirka 800 millioner pærer.

Premierminister Narendra Modi udtalte i den forbindelse, at han håbede, befolkningen ville løfte i flok og erkendte, at der er brug for en fokuseret indsats fra hele landet for at opnå det ambitiøse mål, som ifølge premierministeren vil give folk mindre elregninger og samtidig være en investering i miljøet.

Læs også: Indien får verdens første CO2-neutrale lufthavn

Store besparelser

De 35 millioner gadelamper forbruger tilsammen 3.400 MW strøm. Det tal kan med overgangen til LED barberes ned til 1.400 MW, som ifølge regeringens beregninger giver en årlig besparelse på 850 millioner dollars.

Belysning kræver 18 pct. af det totale elforbrug i Indien, hvilket er et godt stykke over den globale gennemsnit på 13 pct. En overgang til LED vil bringe landet ned på niveau med gennemsnittet.

Læs også: Ny LED-teknologi er 90 procent billigere

I kølvandet på det store projekt er prisen på LED-chips blevet skruet kraftigt ned. Således er prisen på en importeret chip dalet fra 5 dollars til 1,18 dollars på et år.

Indien er dermed blevet et af Philips' fem vigtigste globale markeder. Lysgiganten har således sikret sig en kontrakt på levering af LED-pærer til 15 millioner af de indiske gadelamper.

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Problemet med anderledes lys er løst i København. Man bruger kun LED armaturerne om dagen! Jeg observeret flere steder i hovedstadsområdet, hvor man har skiftet til LED armaturer at de gladeligt lyser hele dagen i månedsvis, til gengæld er de slukket om natten. Måske en programmeringsfejl, men det løser problemet med den anderledes lys-farve.

Sidst har jeg set det på cykelstien langs Hillerødmotorvejen over et par måneder, før det var det i flere måneder i Vanløse.

 • 6
 • 2

Ideen er grundlæggende fin, men nu har jeg selv været involveret ( som trediepart ) i LED-armaturer, herunder to gadelamper.

Jeg har ikke tiltro til at det er noget der overlever, hverken i skandinavisk eller Indisk klima. Med "Overlever" mener jeg 95%+ survival / 5 years.

Men der kan sagtens være designs jeg ikke har set, men dem jeg HAR set er godt nok ikke noget jeg ville investere mine sparepenge i......

 • 1
 • 1

Nu er der alle steder stort hype omkring LED, men de LED jeg kan finde i handlen ligger omkring 100lm/watt hvilket er stortset ens med lysstofrør men overgås væsentligt af natriumlamper:

Ljusutbytesammenligning og økonomi ◾En glødepære giver 13 lm/W ved en farvetemperatur på 2700 K og rækker 1000 timer. ◾Et lysstofrør giver 92 lm/W ved en farvetemperatur på 2700 K og rækker 15000 timer. ◾En høgtrycksnatriumlampe giver 130 lm/W ved en farvetemperatur på 2200 K og rækker 28500 timer. ◾En lågtrycksnatriumlampa giver 167 lm/W ved en farvetemperatur på 1800 K og rækker 16000 timer. ◾En kviksølvlampe giver 55 lm/W ved en farvetemperatur på 3800 K og rækker 20.000 timer. ◾En metalhalogenlampe giver rundt 80 lm/W ved en farvetemperatur på 4000 K og rækker 6.000 timer. ◾En keramisk metalhalogenlampe giver rundt 100 lm/W ved en farvetemperatur på 3000 K og rækker 12.000 timer.

Eftersom det, undtagen i hjemmet, er dyrere at bytte en lyskilde end hvad omkostningen for lyskilden er er det økonomisk fordelagtigt at anvende lyskilder med lang levetid. 28500 timer svarer til 10 års (3563 dages) natlys. 1000 timer svarer til 125 dage. -Sakset fra WIKI.

Er der nogen speciel grund til at natriumlamper udskiftes til LED i dk? De er ikke glade for varm-start det er jeg med på, RA tallet er ikke til indendørslys, men jeg ser ikke problemet ved gadelys. Det blå LED lys vi har fået på gaden, er da ikke mere behageligt ihvertfald.

 • 1
 • 1

Det er korrekt at de 50ktimer er at regne for 20 år, men både denne og flere andre skift begrundes med lavere forbrug. Det bedste forbrug jeg husker at have hørt om er ca 110lm/w, eller ca 20lm/w under de 130lm/w som højtryksnatrium skrives for.

Hvordan med holdbarhed ved spændingsspidser? er det slemt på natrium lamper? jeg har erfaret det ikke kræver mange sekunder med ,5v formeget på en LED.

 • 0
 • 1

Hvordan med holdbarhed ved spændingsspidser? er det slemt på natrium lamper? jeg har erfaret det ikke kræver mange sekunder med ,5v formeget på en LED.

LED's i armaturer er i alle tilfælde jeg kender til, drevet med konstant strøm fra en switch-mode strømforsyning. Dermed kan de ikke få overspænding med mindre elektronikken fejler. Til gengæld har elektronikken som regel kortere levetid end LED's i armaturet, så kvaliteten af strømforsyningen er afgørende for levetiden.

I øvrigt er den største dræber for LED's ikke spænding, men strøm og varme. LED's skal køles ved større effekter.

Mvh. Peter

 • 3
 • 0

Til gengæld har elektronikken som regel kortere levetid end LED's i armaturet, så kvaliteten af strømforsyningen er afgørende for levetiden.

I øvrigt er den største dræber for LED's ikke spænding, men strøm og varme. LED's skal køles ved større effekter.

Lige præcis. Og jeg har til gode at se en SMPS til en LED belysning der kan overbevise mig om 50khr levetid.( Jeg har kendskab til SMPS der kan, men det er en HELT anden snak... )

Bare at gennemføre nogle basale transient og surge test tager livet af det meste = Skrot.

 • 2
 • 1

Lumen er vel mindre interessant end lux i denne forbindelse. En LED er, som regel, retningsbestemt, mens en HPS lyser i alle retninger og derfor spildes op mod 40% af lyset (ifølge forskellige kilder, som dog givetvis forsøger at sælge mig et LED armatur)

 • 1
 • 0

40% tab lyder af meget. Hvis 2/3 af lyset skal igennem en reflector, så skal reflectoren omdanne 2/3 af den lys den rammes af til varme!!

Nogen der ved noget om belysning for at be eller afkræfte om 1/3 direkte lys er helt i skoven?

 • 0
 • 0

Nej, det er ikke det jeg siger. Materialer der bruges i reflektorer, reflekterer typisk op mod 98% af lyset, men det betyder jo ikke, at 98% af det reflekterede lys, for ikke at tale om det direkte lys, rammer indenfor, eller fordeles jævnt over, det område man ønsker oplyst .

Det bedste materiale jeg har kunne finde er denne test: http://www.greners.com/reflector-test.html , men der mangler dog en beskrivelse af, hvad der måles på. Jeg antager at værdien 1000 er det teoretiske maksimum. I så fald ligger de forskellige reflektorer med en virkningsgrad, altså som beskrevet ovenfor, mellem 31,5% for den dårligste og 77,9% for den bedste. Dette svarer umiddelbart overens med mange af de LED-forhandlere, som påstår, at omtrent 40% af lyset fra en HPS "spildes" (median i testen er omkring 60% effektivitet).

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten