Indien vil have 100 procent elbiler i 2030

Bilerne i verden næstfolkerigeste nation skal i 2030 være 100 procent elektrisk. Det er planen bag et nyt initiativ fra den indiske regering.

Her er en arbejdsgruppe bestående af vejminister Nitin Gadkari, olieminister Dharmendra Pradhan og miljøminister Prakash Javadekar gået i gang med at finde en ny model for, hvordan inderne kan finansiere den nye teknologi.

»Indien kan blive det første land af vores størrelse, som kører 100 procent i elektriske biler. Vi vil forsøge at gøre programmet selvfinansierende,« siger energiminister Piyush Goyal ifølge The Economic Times.

Læs også: Indien satser på Hyperloop

mahindra e2oplus er en af de elbiler, der allerede sælges på det indiske marked. Illustration: mahindrae

Pointen i forslaget er storskalaproduktion og, at købet af elbilerne skal finansieres med den besparelse, som køberne opnår ved undgå at købe fossile brændsler.

Den model har været brugt på at introducere LED-belysning i landet. I stedet for at betale fuld pris for en LED-pære, betales der i stedet en månedlig afgift på 10 Rupees, eller hvad der svarer til godt én krone.

Læs også: Luftforurening giver for tidligt fødte børn

Kritikere peger dog på, at det vil kræve en enorm investering at give de mange nye elbiler mulighed for at oplade. I dag er der kun offentlig opladere i 206 kommuner fordelt over hele Indien.

Der sælges allerede flere forskellige elbiler i Indien, blandt andet den lille Mahindra e2o og bussen Ashok Leyland, der har en rækkevidde på 120 km. I 2016 lå salget på 22.000 elbiler i Indien, hvilket var en stigning på 37,5 procent i forhold til året før.

Emner : Elbiler