Indien og Frankrig opretter solenergi-alliance med 120 lande

2. december 2015 kl. 12:054
COP21: En ny sammenslutning af lande, der skal ekspandere brugen af solenergi i især fattige solnationer, har på førstedagen af COP21 set dagens lys.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tropenationer uden økonomisk styrke skal have bedre mulighed for at generere strøm af deres mange soltimer.

Det er et af målene med en ny solenergi-alliance, som blev oprettet i går på førstedagen af klimatopmødet COP21 i Paris. Det skriver flere internationale medier, for eksempel The Guardian og Financial Times.

Det var Indiens premierminister, Narendra Modi, der sammen med Frankrigs præsident, Francois Hollande, offentliggjorde alliancen, der har samlet i alt 120 nationer. Stormagter som USA og Kina er med om bord, foruden en lang liste af mindre lande, som håber at få gavn af alliancen.

»Langt størstedelen af alle mennesker er velsignet med sollys i løbet af året, men mange er uden en kilde til strøm. Vi vil bringe solenergi ind i deres liv,« sagde Narendra Modi ved offentliggørelsen af alliancen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nu starter byggeriet af landets første gigant-solcellepark

Francois Hollande supplerede:

»De lande, der har mest sol, udgør kun en lille del af den globale solenergiproduktion. Hvordan kan vi reducere den energi-ulighed? Ved hjælp af teknologi og finansiering,« sagde den franske præsident.

Virksomheder er ombord

Medlemslandene skal underskrive en erklæring, hvori de tilkendegiver, at de vil ‘iværksætte innovative og samordnede indsatser’ for at reducere omkostningerne ved såvel finansiering af solenergi som ved udviklingen af solenergi-teknologier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målet er at rejse 1.000 milliarder dollars frem mod 2030, blandt andet gennem bidrag fra medlemslandene og internationale agenturer, som skal bruges til massiv udbredelse af solenergi på verdensplan, skriver Financial Times.

Flere virksomheder er også med på vognen. De inkluderer ifølge The Guardian blandt andet Areva, Engie, Enel, HSBC France og Tata Steel.

Læs også: Bill Gates annoncerer ny klimafond til COP21

James Watson er formand for SolarPower Europe, som repræsenterer solcelleindustrien i Europa. Han kalder alliancen for ‘meget, meget spændende’ og roser Indien for at vise handlekraft og lederskab på området.

»Det kommer til at betyde flere muligheder for solenergi på verdensplan, og det er udelukkende positivt i kampen mod klimaændringerne,« siger han ifølge The Guardian.

Alliancen har fået navnet International Agency for Solar Technologies and Applications, som forkortes til IASTA.

Modi er forgangsmand for solenergi - og kul

Narendra Modi er kendt som en mand, der ikke er bange for at investere i solen.

Inden han blev premierminister, bestred han rollen som minister for den vestlige indiske region Gujarat. Her fik han bygget Asiens største solcellepark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og kort efter sin indtrædelse som premierminister i 2014 bekendtgjorde han, at Indien i 2022 vil producere 100 gigawatt solenergi.

Men han spiller på to heste. Det store fokus på solenergi bliver komplementeret af et ligeså stort fokus på at udnytte landets enorme kulreserver, og Indien har planer om at investere i ikke mindre end 455 nye kulkraftværker, skriver Wired.

Netop Indiens uvilje til at ville udfase kulkraft er en af de store knaster ved COP21. Senest har de afvist en udfasning frem mod 2100, skriver eksempelvis Reuters.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
2. december 2015 kl. 13:42

Så de vil GERNE udfase kulkraft?

1
2. december 2015 kl. 13:18

"Men han spiller på to heste. Det store fokus på solenergi bliver komplimenteret af et ligeså stort fokus på at udnytte landets enorme kulreserver, og Indien har planer om at investere i ikke mindre end 455 nye kulkraftværker, skriver Wired."

Han har blot opdaget at solen ikke skinner om natten, hvor strøm også er nødvendig.