Indien har fundet sin månelander - håber stadig på forbindelse

Modelfoto af roveren, som Vikram havde med. Tilstanden er endnu ukendt. Illustration: ISRO

Den indiske rumfartsorganisation ISRO har stadig ikke givet op.

Fredag aften kl. 22.30 dansk tid skulle landingsfartøjet Vikram foretage en blød landing på Månen med en rover om bord, men blot to km fra overfladen skete der noget, der så ud til at blive enden på missionen.

Læs også: Radiotavshed: Crashede det indiske månefartøj?

Vikram forskød sig fra sin planlagte bane, og kommunikationen forsvandt. Efter næsten to døgn uden lyd har de fleste nok opgivet håbet om, at landeren stadig er i ét stykke, men ikke ISRO. Særligt ikke efter, at orbiteren, der også var med på rejsen, har vist billeder frem af Vikram efter en passage.

På Twitter erklærer ISRO nu Indien som første nation til at lande på Månens sydpol, men erkender dog, at landingen nok ikke var så blød som ønsket.

»Ja, vi har lokaliseret landeren på Månens overflade. Det har nok været en hård landing,« siger ISRO’s formand, Kailasavidivoo Sivan, til nyhedsbureauet PTI.

Jan Wörner, generaldirektør i den europæiske rumfartsorganisation ESA, har skrevet på Twitter, at han krydser fingre for, at kommunikationen kommer op at køre.

Der er også krydsede fingre og opmuntrende ord på Twitter fra den israelske stat, som i april måtte se nationens egen månelander Beresheet crashe mod Månens overflade efter en fejlslagen landing.

Hvorom alting er, så ser orbiteren ud til at klare sig fint. Den er planlagt til at arbejde i syv år fra sit kredsløb på bl.a. at tage billeder til et 3D-kort af Månen.

Emner : Månen