Indien bygger verdens klart største solkraftværk

Den indiske delstat Gujarat vil opføre en helt ny by, som skal producere delene til verdens klart største anlæg til solkraft. Anlægget får ifølge den indiske avis Business Standard, som citerer anonyme kilder, en kapacitet på fem gigawatt.

Avisen nævner intet om, hvilken teknologi anlægget skal benytte, men sammenligner med de største solkraftværker, som er under opførelse i amerikanske ørkenområder. De benytter spejle til at opvarme vand, hvorfra dampen driver turbiner, og får en samlet kapacitet på omkring to gigawatt.

Ifølge avisen koster det indiske rekord-kraftværk omkring 24 milliarder kroner og vil blive støttet af Clinton Foundation, som har navn efter den tidligere amerikanske præsident med fornavnet Bill.

Fonden, som er støttet af blandt andet GE Energy og Microsoft, har allerede 60 milliarder kroner til grøn energi, siger en af de unavngivne kilder til Business Standard.

Den vigtigste del af projektet handler om at holde prisen nede, hvilket den nye by med lokal fremstilling af alle dele, fra råmaterialer til glas, skal sikre.

Den indiske avis nævner, at prisen for solstrøm normalt ligger omkring et par kroner per »enhed«, hvormed den sandsynligvis mener kWh.

Det nye kæmpeanlæg skal producere strømmen til knap en tredjedel af prisen, 50 øre per enhed. Det vil i givet fald være nogenlunde på niveau med, hvad strømmen fra vindmøller på havet koster.

Delstaten Gujarat har hyret den amerikanske nobelprismodtager John Byrne, professor i offentlig administration ved University of Delaware, til at hjælpe med at planlægge sin satsning på solenergi.

Dokumentation

Artiklen fra Business Standard