Det kunne være, at Inderne skulle prioritere miljøtiltag højere end månemissioner og udvikling af ICBMs
Vintertid er juletid i Danmark. Men i Indien er vintertid lig med partikeltid – især i Indiens hovedstad, Delhi. I disse dage oplever indbyggerne stærkt sundhedsskadelige koncentrationer af partikler (PM 2,5) i luften.
Luftforureningen har stået på i en måned nu og har ført til, at regeringen har erklæret landet i sundhedsmæssig undtagelsestilstand med lukning af skoler og uddeling af masker til indbyggerne til følge.
Koncentrationerne kan blandt andet ses med et online-værktøj kaldet Berkeley Earth, som viser partikelkoncentrationerne verden over dag for dag og time for time.
Her kan interesserede også se, at partikelforureningen (PM 2,5) i Danmark sjældent kommer over EU's grænseværdi på 25 mikrogram pr. kubikmeter.
I byer som Aarhus og Aalborg er de højeste målinger omkring 20 mikrogram, mens Frederiksberg lige kan snige sig op på omkring 30 mikrogram i november.
Medtager man tal fra målestationen på H. C Andersens Boulevard i København – som ikke er medtaget i Berkeley Earth, men er lagt online time for time hos Aarhus Universitet – så er der enkelte overskridelser, blandt andet den 20. november, hvor partikelkoncentrationen var på 37 mikrogram.
Målingerne er dog intet i sammenligning med Delhi, hvor man har haft målinger helt op på 900 mikrogram ifølge Indiens eget overvågningsbureau.
Samme data viser Berkeley Earth, som også New York Times har brugt til at lave et online-værktøj, hvor man kan indtaste sin egen by og få vist udviklingen i luftforurening.
Delhi er stærkt plaget af luftforurening i vintermånederne, da den i forvejen høje partikelkoncentration fra biler, industri og byggeri bliver suppleret med afbrænding af marker og fyrværkeri under Divali-festivalen.
For at gøre ondt værre strømmer kold luft ned fra Himalaya-bjergene og holder forureningen fanget tæt ved jordoverfladen. Det har blandt andet ført til, at Delhi har aflyst hundredvis af flyvninger til og fra byen, fordi piloterne simpelthen ikke kan se landingsbanen.
»Luften lugter fælt og forfærdeligt. Den føles tung, som om den indhyller os alle i en langsom kvælning. Min bihulebetændelse gør mig dårlig,« lyder det fra 39-årige Reem Khokar til den amerikanske radiostation NPR.
Reem Khokar arbejder i turistbranchen og har boet i Delhi siden 2005. Ifølge hende er forureningen blevet værre de seneste år.
I landets medier følger man situationen dagligt og håber på, at vejrmeldingen om mulig regn holder, da det vil lægge en dæmper på partiklerne.
Situationen i Delhi minder på mange måder om situationen i den kinesiske hovedstad, Beijing, i 2013, da partikelniveauerne også lå på mellem 700 og 900 mikrogram.
Men i 2014 gik regeringen til kamp mod forureningen med en stribe tiltag. Blandt andet kom der nye krav til udledninger fra kraftværker og den tunge industri, forbud mod kulkraftværker tæt på hovedstaden og støtte til elektriske busser.
I november i år var den højeste måling i Beijing 250 mikrogram. Stadig langt over EU's grænseværdi, og langt over Verdenssundhedsorganisationen, WHO's, anbefalede grænseværdi på 10 mikrogram. Men langt lavere end luftforureningen tilbage i 2013.
Vil man kigge nærmere på partikelkoncentrationerne verden over, så kan man også bruge værktøjer som waqi.info eller European Air Quality Index, der har særligt fokus på Europa.
Det kunne være, at Inderne skulle prioritere miljøtiltag højere end månemissioner og udvikling af ICBMs
Indien, Kina og alle de andre asiatiske lande er blevet verdens værksted og losseplads, og opblever nu de samme forhold som Europa havde, i industriens barndom.
1850-1950 var luften tung af kul-os i England, Tyskland og de andre industrinationer, men så begyndte vi at tage problemet alvorligt.
Dvs, vi flyttede problemet længer væk, og nu genopblever New Delhi så Smog katastroferne fra London og Ruhrdistriktet.
Et godt moderne liv er bygget på energi i store mængder, og det får vi ved at brænde kul, olie og gas. Når vi holder op med det, har vi kun 2 muligheder:
Gå tilbage i udvikling og blive bønder og samlere. Bruge atomkraft i en eller anden form, og fortsætte med civilisationen.
Tak for links - og for rekalibrering Det står jo ikke slet så galt til herhjemme, som man ellers godt kunne få indtryk af når økologerne, dommedagsprofeterne og de forenede jammerkommoder rigtigt ruller sig ud. HC Andersens boulevard peaker igen. Hjælp lige en stakkels hjemmeføding helt ovre fra Jylland, er det biler eller brændeovne der er flest af, derovre på HCAB, Åboulevarden og Bispeengsbuen ?
Forureningen kommer nok fra en blanding af busser, brændeovne, biler, både og bønder. I alle fald noget med b.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard