Inden lukketid: Novozymes og Hofor realiserer stort overskudsvarmeprojekt

Hofor investerer i endnu en stor varmepumpe Illustration: Hofor

Enzymproducenten Novozymes og fjernvarmeselskabet Hofor har indgået aftale om at udnytte spildvarmen fra produktionen på Nørrebro i det københavnske fjernvarmenet fra slutningen af dette år.

Det skriver de to selskaber i en pressemeddelelse.

Projektet, som har været længe undervejs, realiseres nu, fordi Hofor har fået sikkerhed for ikke at blive omfattet af nye regler for udnyttelse af overskudsvarme, som i øjeblikket er til behandling i Folketinget og som har fået meget kritik.

Læs også: Virksomheder og fjernvarmeselskaber: Det haster med afklaring om overskudsvarme

For hvis projektet var blevet nødt til at køre efter de nye regler, ville det slet ikke være blevet realiseret, forklarede sektionsleder i Hofor, Thomas Engberg Pedersen, til Mediehusets pro-medie Gridtech før jul:

»Så havde vi efter al sandsynlighed måttet kaste håndklædet i ringen,« konstaterede han.

Læs også: Nye afgifter på overskudsvarme: »Jeg håber inderligt, lovforslaget sparkes til hjørne«

Nu må projektet i stedet køre efter de gældende afgifts-regler de næste 15 år i en slags overgangsordning.

Høje elafgifter afskrækker

Thomas Engberg Pedersen forklarede dengang, at problemerne ved de nye regler især er en forhøjelse af elafgifterne på varmepumper, der på den ene side leverer køling og på den anden side genererer varme, som det er tilfældet i Novozymes-projektet.

Ud fra en antagelse om en generisk COP-værdi (virkningsgrad, red.) på 3 lægges der i lovforslaget op til at beregne den del af elforbruget, der anvendes til opvarmning som en tredjedel af den producerede mængde varme, dog højst varmepumpens faktiske elforbrug. Denne tredjedel pålægges den høje elvarmeafgift, mens det resterende elforbrug pålægges proces-energiafgiften.

Læs også: Virksomheder og fjernvarmeselskaber: Det haster med afklaring om overskudsvarme

Det betyder, at varmepumper med virkningsgrader højere end 3 – som langt størstedelen af de industrielle varmepumper har – skal svare den høje elvarmeafgift på al strøm. Eksempelvis vil en 5 MW (termisk output) varmepumpe med en COP-værdi på 5 have et beregnet elforbrug på 1,67 MW. Det overstiger det faktiske forbrug på 1 MW, hvilket altså betyder, at al den forbrugte strøm afregnes til den høje elvarmeafgift.

Dermed går strømmen til varmepumperne fra en afgift på 0,4 øre/kWh til at blive afregnet til en sats på 20 øre/kWh – en stigning med en faktor 50.

Lavtemperaturkilder rammes

Dansk Fjernvarme, som er meget kritisk overfor de nye regler, har peget på, at den tunge afgift på eldrevne varmepumper især er problematisk i forhold til at indfri overskudsvarme-potentialet i lavtemperaturs varmekilder, der kræver opgradering fra varmepumper for at kunne bruges i fjernvarmen.

Læs også: Spildvarme fra industrien kan dække forbruget i 128.000 huse

Hofors og Novozymes' projekt omfatter etablering af en 4 MW stor varmepumpe, som skal stå på Novozymes' grund, men som Hofor kommer til at eje, og som i alt udgør en investering på cirka 35 mio. kroner.

Ved hjælp af den anvendte drivenergi i varmepumpen bliver den leverede spildvarme fra Novozymes på op til 22.000 MWh boostet til knap 30.000 MWh varme til fjernvarmevarmenettet. Det svarer til varmeforbruget hos cirka 6.000 københavnere.

Installationen af varmepumpen går i gang i starten af 2020, og inden udgangen af 2020 forventes den første industrielle overskudsvarme at flyde ud til københavnernes radiatorer.

Hofors tredje varmepumpe

Novozymes får ikke betaling for overskudsvarmen, da varmepumpen til gengæld reducerer vand- og energiforbrug til køling samt støj hos Novozymes.

Læs også: Eksperter: Facebook-sag fra Odense giver ikke generelt go for overskudsvarme

For Hofor betyder varmepumpen, at man reducerer omkostninger andre steder i varmeproduktionen, hvorfor projektet ikke medfører øgede udgifter til produktionen af fjernvarme.

Hofor driver i forvejen to store varmepumper i København. Den ene ligger ved Hofors spildevandspumpestation ved Sjællandsbroen og er en demonstrationsvarmepumpe, der udvinder varme fra både havvand og spildevand. Varmepumpen forventes at kunne forsyne cirka 3.000 københavnere med fjernvarme.

Læs også: Varmes af havet: 5 MW varmepumpe skal levere fjernvarme i hovedstaden

Den anden varmepumpe findes i Nordhavn og udnytter energien i grundvand. Den forsyner tre store krydstogtterminaler og Unicefs højlager med varme, og varmemængden svarer til forbruget hos cirka 350 københavnere.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

What?!?!

Det er jo fuldstændig vanvittigt. Det er præcis det modsatte af hvad man skal gøre, hvis man (reelt) vil den grønne omstilling.

Jeg gætter på at Finansministeriet siger til de øvrige ministerier, at "Vi skal bare have så mange penge ind på elafgifter, basta. Og så bedes i lige ordne den sag med CO2-besparelse, nu I er i gang..."

Er der en ansvarlig politiker til stede i Regeringen?

 • 25
 • 0

Det er godt nok sørgeligt at genbrug af overskudsvarme får ringere vilkår end tidligere. Dette stopper mange gode energi-spare-projekter. Man opfordrer faktisk til at bruge energi på en produktionslinie og så åbne alle døre og vinduer for at slippe af med den varme der opstår på linien. Tåbeligt når nu det kan genbruges.

De politikere og embedsmænd der opstiller de nye regler bør opstilles i offentligheden, således at vi kan se dem, og stemme på andre politikere næste gang. Disse nye politikere så kan fortælle at deres embedsmænd skal sammensætte bedre regler end dem vi har idag. Også selv om det giver 10-20% mindre afgiftindtægter. Energi besparelser kommer i første række, frem for afgift indtægter. Afgift indtægter kan placeres på sort forbrug.

 • 11
 • 0

Fuldkommen tåbeligt og i modstrid med de fremsatte ønsker om en grøn omstilling. Men regeringen er jo socialdemokrater(=duer), som kan fodres med hånden når de er nede, men som skider på jer, når de er oppe og ved magten.

 • 0
 • 5

Politikernes allerførste prioritet er at kradse så mange penge ind i skatter og afgifter som de så kan bruge til at dele ud til potientielle vælgere så de kan bevare magten og de vellønnede embeder. Intet nyt her.

Al snak om grøn politik og nødvendigheden af VE-samfundet blegner overfor ønsket om flest mulige skatte- og afgiftskroner til politikernes rådighed.

Og: Fosilteknologien er nu engang den mest effektive, og derfor den der kan skaffe flest skattekroner. Resten er sandkasseleg i enhver dansk politisk forståelde.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten