Luften i de danske klasseværelser emmer ikke blot af CO2, men af en række andre stoffer og partikler, som samlet udgør en sløvende cocktail for elever og lærere.
Når forskerne udelukkende koncentrerer sig om at måle CO2, skyldes det ikke blot, at det er simpelt og billigt, men at der er erfaring for, at andre stoffer hober sig op i luften sammen med CO2.
Læs også: Dårligt indeklima forringer hver femte skoleelevs indlæring
»CO2 er en fantastisk indikator for dårlig ventilation. Højt CO2-niveau indikerer, at der også kan være andre forureninger i luften, som skal fjernes,« som lektor Pawel Wargocki fra DTU Byg udtrykker det.
Det er stadig til diskussion, om CO2 i sig selv skader indlæringen. Der findes ikke studier, som har undersøgt effekten på børn. De fleste studier med voksne dokumenterer ikke toksiske effekter af de CO2-niveauer, som bliver målt på danske skoler. Enkelte undersøgelser har dog vist, at evnen til at træffe beslutninger kan blive påvirket også ved koncentrationer helt ned til 1.000 ppm.
Til gengæld er det stinkende sikkert, at når CO2 findes sammen med andre forurenende kilder i indeluften, så bliver det vanskeligere at koncentrere sig. De sundhedsskadelige virkninger af partikler er veldokumenteret, også når de forekommer i udeluften. Men listen af stoffer i indeluften er lang, og nogle af dem stammer fra de mennesker, som opholder sig i lokalet.
Pawel Wargocki understreger, at forskerne udmærket kender stofferne, men ikke alle de kombinationer, som de gør skade i.
Koncentrationsbesvær er naturligvis ikke den eneste effekt af at opholde sig i dårlig luft. Internationale studier viser, at børns sygefravær kan stige op til ti procent.
Dertil kommer risikoen for kroniske effekter, først og fremmest allergi, hvis der f.eks. er mange allergener i luften.
