Indeklima-mareridt i nyt trafiktårn: Ansatte gemmer sig under tæpper og pavillon
Der blev fra ledelsen lagt vægt på netop et godt indeklima, da S-banens Drifts- og Informationscenter for tre år siden flyttede ind på 7. sal i det nybyggede Trafiktårn Øst over for Fisketorvet i København.
Men i praksis er det gået lige omvendt.
For lige siden indflytningen har der været problemer med det avancerede klimaanlæg i det store runde højloftede kontrolcenter, som har resulteret i træk og dårligt indeklima for trafiklederne og trafikinformationsmedarbejderne.
Problemerne er nu kulmineret, efter klimaanlægget i foråret endeligt opgav ævret med en vandskade til følge. For tilsyneladende er det ikke lige til at reparere.
I stedet er der indsat to mobile køleanlæg. Resultat er, at der til enhver tid er lumre cirka 25 grader i kontrolcentret, men så meget træk, at medarbejderne må sidde under tæpper med kolde fingre, når de arbejder.
Samtidig har der i flere måneder været opsat et pavillontelt midt i lokalet for at beskytte trafikinformationsmedarbejderne mod nedfalden puds fra loftet grundet vandskaden.
»Det er gradvist blevet værre og værre. Man har bygget en flot bygning, som er funktionel og har fantastisk design. Men det virker som om, at man bare lader stå til, og ikke retter op på alle de fejl og mangler, som så kommer. Det er, som om tingene falder ned mellem to stole,« siger tillidsrepræsentant Jesper S. Christensen.
Fjernkøling sprang læk
Det er Banedanmark, som var bygherre på Trafiktårn Øst, hvor også Vejdirektoratets trafikstyrings- og informationsfaciliteter har til huse.
Med tiden skal også DSB's kontrolcenter for fjern- og regionalbanerne i øst flytte ind.
S-togs-kontrolcenteret spreder sig over et 750 kvadratmeter stort tværsnit af den cylinderformede bygning i dobbelt højde.
Lokalet temperaturstyres med fjernkøling, primært baseret på havvand. Det er den, som sprang læk i foråret.
Ifølge tillidsrepræsentanten er det kun S-banens kontrolcenter, som har oplevet de store indeklimaproblemer.
Medarbejderne har via samarbejdsudvalg og arbejdsmiljørepræsentant kæmpet forgæves for at få løst problemerne, som heldigvis ikke medfører sikkerhedsmæssige risici for selve togafviklingen.
»Men, som jeg også har sagt til min ledelse, kan vi jo stå i en situation, hvor indeklimaproblemerne bliver så store i bygningen, at vi ikke kan arbejde der. Og så kører der ingen S-tog, for så er det ikke muligt at sætte signalerne,« siger Jesper S. Christensen.
Styrelse lover omgående handling
Banedanmark skriver til Ingeniøren, at de har klaget til leverandøren af det defekte klimaanlæg, og at der nu pågår en syns- og skønsforretning, som skal afgøre, hvordan udbedringen skal foregå og hvem som skal betale.
»Vi har konstateret, at kølemåtterne i vores køleloft lækker vand, og det betyder desværre, at klimaanlægget er ude af drift. Kølemåtterne er bygget til at være tætte i hele bygningens levetid, og derfor er det selvfølgelig ikke godt nok,« lyder det i skrivelsen fra Randi Skogstad, direktør for Infrastruktur i Banedanmark.
De to transportable klimaanlæg, som er blevet opsat, har den samme effekt som bygningens oprindelige klimaanlæg.
Men først i går, da Ingeniøren henvendte sig om klagerne over dårligt arbejdsmiljø, blev styrelsen opmærksom på, at de giver trækgener, skriver styrelsen. Derfor kommer der allerede i dag en ekspert ud for at se på problemet, lyder det.
»Vi tager sagen meget alvorlig, da indeklimaet naturligvis skal være i orden, og vi er meget opmærksomme på at finde en holdbar løsning,« lover Randi Skogstad, som oplyser, at bygningens drift, herunder indeklima, fremover er et fast punkt på møderne i Trafiktårnets Husudvalg.
»På den måde kan vi sikre, at der er en løbende dialog om udfordringerne med indeklimaet, så vi kan få dem løst,« lyder det infrastruktur-direktøren.
