Implementering af it-systemer kræver mere end teknisk snilde
Det var med nød og næppe, at Rasmus Steiniche sidste år blev optaget på MMT (Master of Management in Technology)-uddannelsen ved Aalborg Universitet. Den kun 28-årige civilingeniør havde nemlig svært ved at leve op til studiets krav om erhvervs- og ledelseserfaring, og det var ved at koste ham en plads på holdet:
Nye jobtilbud hver uge. Tjek Jobfinder.
»Jeg havde lige præcis erfaring nok, hvis man så på, at jeg havde været CTO i et lille startup-firma, mens jeg læste til civilingeniør,« fortæller han.
Normalt tiltrækker master-uddannelser som MMT og MBA folk med mindst otte til ti års erfaring, men for Rasmus Steiniche gav det mening at supplere med viden om ledelse og organisation, kun to år efter at han blev færdig som ingeniør.
Kort efter at han begyndte i sit første ingeniørjob som Release & Configuration Manager hos Systematic, gik det nemlig op for ham, at man skal kunne varetage ikke blot de tekniske, men i høj grad også de organisatoriske udfordringer, når man implementerer et nyt it-system:
»Det gav mig en form for personlig åbenbaring, at man ud over den hårde teknik også skal forstå de mere bløde forretningsmæssige og menneskelige ting, fordi det handler meget om forandringsledelse,« forklarer Rasmus Steiniche.
Forskelle giver fordele
Løsningen på det nyopdagede videnbehov var en MMT:
»Den ligger lige til højrebenet for en mand som mig, der er skabt ud af teknikkens verden,« siger han.
It-branchen mangler specialister, ledere og udviklere. Find det rette job for dig.
Kun under det allerførste møde med sit MMT-hold spekulerede han over, at nogle af de andre deltagere var næsten dobbelt så gamle og langt mere erfarne end ham selv.
»Jeg føler mig ikke bagud, måske fordi jeg har en del erfaring som selvstændig. Som ung kan jeg bidrage med noget andet end de øvrige. Jeg har mere fart på, mens de erfarne har en anden visdom efter mange år,« fortæller han.
Netop forskellen mellem deltagerne på holdet skaber en frodig grobund for interessante diskussioner, vurderer Rasmus Steiniche:
»Jeg tror, det er sundt, at vi ikke alle er i samme aldersgruppe. At der er alle niveauer lige fra laget under adm. direktør til teknisk leder, og at vi er forskellige steder i livet, hvor nogle har børn, og andre ikke har. Vi ser verden fra forskellige vinkler.«
Selvstændig som 18-årig
Som nævnt arbejdede Rasmus Steiniche som CTO i sin studietid. Han var med til at stifte en virksomheden inden for fintech, hvor de udviklede et betalingssystem, der kunne bruges af vestlige virksomheder, som samarbejder med østafrikanske lande.
Det var endda ikke første gang, han prøvede kræfter med livet som selvstændig. Allerede som 18-årig stiftede han firmaet 1st Sound Lyd & Lys. Det driver han stadig som en hobbyvirksomhed.
På længere sigt håber han, at MMT-studiet kan bringe ham tilbage til iværksættermiljøet, men som nyuddannet ingeniør valgte han alligevel at skifte tilværelsen som selvstændig ud med et fast job:
Stort behov for fagfolk inden for drift og tilsyn. Se dine muligheder.
»Jeg gik over i det mere gammeldags, kedelige og grå for at få erfaring,« ler han og tilføjer med mere alvor i stemmen:
»På et tidspunkt vil jeg gerne tilbage og være CTO i startup-verdenen, men hvornår det sker, tør jeg ikke sige. Jeg har valgt at arbejde som softwarearkitekt i Bestseller, fordi de har noget af den skaberånd og energi, som startupmiljøet har. Det er helt vildt livgivende, synes jeg.«
Præcis hvordan karrieredrømmen ser ud, når han om et års tid får sit MMT-diplom, har han svært ved at forudse:
»Min drøm lige nu er at blive selvstændig eller være i et allerede etableret startup, men det kan også ændre sig. Jeg vil da ikke udelukke, at jeg kunne være interesseret, hvis Google ringede i morgen,« siger han med et grin.
Tænk dig om
Ligesom andre, der går i gang med en masteruddannelse, må Rasmus Steiniche erkende, at det sluger en masse tid.
I gennemsnit bruger han mellem 15 og 25 timer om ugen på studiet, og op til afleveringer må der sættes ekstra tid af.
Design- og udviklingsingeniører er de mest efterspurgte på Jobfinder. Find jobbet for dig.
»Man skal tænke sig om, hvis man overvejer at tage sådan en uddannelse. Det tager tid fra fritidsaktiviteter og venner. Der er mange venner, jeg ikke har set længe, fordi mine weekender går med at læse og skrive,« fortæller han.
En gang om måneden deltager han i et seminar på Aalborg Universitet fra torsdag eftermiddag til lørdag eftermiddag, og så er der ren rapportaflevering med tilhørende eksamen hvert semester.
Rasmus Steiniche anbefaler gerne jævnaldrende ingeniører at kaste sig over en MMT, men de skal først overveje, om de har tid. Kan de svare ja til det, er det bare at komme i gang, lyder rådet:
»Det er en solid og meget relevant uddannelse, hvor man får et fantastisk netværk med folk, der ser verden fra et andet perspektiv.«
Artiklen er en genudgivelse (udgivet første gang 16. november 2017).
