Implantat kan fjerne tinnitus

Den Texas-baserede virksomhed MicroTransponder kommer måske tinnitusplagede til undsætning med en ny opfindelse, som lover at kunne træne hjernen til at vænne sig af med tinnitus, skriver New Scientist.

Den lille opfindelse adskiller sig fra andre metoder, som normalt skal afhjælpe tinnitus. Det er for eksempel høreapparater, der er indstillet til at spille toner, der maskerer tinnitussen, hvilket ikke hjælper på alle patienter.

MicroTransponders opfindelse, The Serenity System, stimulerer vagusnerven, der forgrener sig fra hjernen ned gennem nakken og forbinder hjernen med en række forskellige organer i kroppen.

De fleste tilfælde af kronisk tinnitus skyldes ifølge New Scientist ændringer i signalerne sendt fra øret til neuronerne i hjernens auditive cortex. Opfindelsens fidus er, at den ’gentræner’ neuronerne, så de ændrer sig, og den forfærdelige tinnitus forsvinder.

Læs også: Stimulering af arbejdsløse neuroner skal stoppe tinnitus

Den tinnitusramte ifører sig høretelefoner, som afspiller computergenererede lyde. Først lyttes der til toner, der fremprovokerer tinnitussen, inden der afspilles forskellige frekvenser tæt på den, der giver tinnituslyden.

Imens dette foregår, stimulerer senderen placeret i nakken vagusnerven med små impulser, som gør, at der udskilles kemikalier i hjernen, der hjælper den til at genindstille neuronerne.

»Stimuleringer af vagusnerven drager fordel af hjernens neuroplasticitet – evnen til at rekonfigurere sig selv,« siger Michael Kilgard, der er forsker ved University of Texas i Dallas, og som er konsulent for opfinderen MicroTransponder.

Opfindelsen er allerede med succes blevet testet på rotter. Tidligere i år blev den også testet på mennesker i et lille forsøg - angiveligt med pæn succes, idet cirka halvdelen af de tinnitus-ramte slap for lidelsen.

Yderligere fire kliniske forsøg med systemet er i gang ved amerikanske universiteter, og ifølge konsulenten Michael Kligard kan apparatet kommer ud til almindelige forbrugere i midten af 2015, skriver New Scientist.

Ifølge mediet advarer en anden ekspert på området, Fatima Husain fra University of Illinois, dog om, at implantatet i form af senderen er et invasivt indgreb. Derfor vil det ifølge hende kun være en god idé at benytte systemet, hvis man er ekstremt påvirket af tinnitus, mens hun dog anerkender metoden og dens virkning.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den tyske virksomhed Cerbomed ( http://www.cerbomed.com/ ) har i nogle år været på banen med et apparat, der stimulerer vagusnerven i en lille del af det ydre (venstre) øre, den forgrener sig til. De sigter i første omgang på behandling af epilepsi, men de har forsøg i gang med behandling af tinnitus. Patienter med svær depression skulle også have gavn af behandlingen. Den klare fordel er, at man slipper for et invasivt indgreb. I øvrigt er stimulering af vagusnerven ikke noget nyt. I det klassiske indgreb får man en coil omkring nerven i halsen, som så er forbundet med en elektrisk stimulator i brystet ( http://3.bp.blogspot.com/-7Xc56yPPhX4/Uh8i... ). For Cerbomed's apparat kan nævnes, at frekvensen er 20-30 Hz, og pulsbredden er ca. 500 us. Strømstyrken er omkring 1 mA (svarende til en spænding på omkring 90 V).

  • 1
  • 0

Spændende, om det vil virke. Som mangeårig indehaver af en kraftig T.,(støjskader) har jeg læst en masse om emnet, og der er jo forskellige teorier om, hvad T. skyldes, og danske ørelæger er heller ikke enige om den rette forklaring. Dét, jeg tror på, er "equalizer teorien" . Dels fordi den er logisk, men også fordi jeg har haft en oplevelse, der synes at understøtte den. Teorien handler om, at hjernen i sit virke producerer en "hvid" (det vil sige med alle mulige frekvenser) egenstøj. Denne støj er så svag, at den ligger lige under, hvad der normalt registreres af bevidstheden. Sker der en skade (det vil som oftest være i diskantområdet, da dette er mest sårbart), registrerer hjernen, at nu er signalet på disse frekvenser mangelfuldt og kompenserer så (af overlevelsesgrunde så godt det nu kan lade sig gøre) ved at skrue op for netop disse frekvenser. Prisen for denne meget flotte funktion er desværre, at hjernens egenstøj uundgåeligt også forstærkes med på de pågældende frekvenser, så støjen nu rykker ind i det bevidst hørbare område, og så har vi balladen. Tinnitus er altså et uundgåeligt symptom på mangelfuldt signal, (som kan have flere årsager) . Det, vi skal glæde os over, er, at vores hørelse med T. faktisk er bedre, end den ville have været uden denne fornemme funktion. Det ærgerlige er bare, at vi ikke kan styre det manuelt. På gammelt lydudstyr kunne man opleve, at hvis man skruede helt op for forstærkerens diskant på equalizerfunktionen, fik man undertiden noget sus med i købet. Forstærkeren havde fået tinnitus. For nogle år siden vågnede jeg med et pludseligt høretab i det dybe område. Det var meget generende og oven i købet måtte jeg også finde mig i en dyb brummende "lastbil, der gik i tomgang" i højre kanal. Også derfor tror jeg på teorien. (Heldigvis, er det gået i orden igen). Hvis denne forklaring er rigtig, tror jeg ikke, der er så meget at gøre ved det andet end at forsone sig med det. Men det ville godt nok være skønt, hvis det kunne afhjælpes. Steen

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten