Implantat af grisehud giver blinde synet tilbage

16. august 2022 kl. 11:52
Implantat af grisehud giver blinde synet tilbage
Den kunstige hornhinde hjalp samtlige 20 mennesker i studiet med at få synet tilbage. Tre af patienterne fik perfekt syn. Illustration: Thor Balkhed/Linköping University.
Svenske forskere har skabt en kunstig hornhinde, der foreløbig har hjulpet 20 blinde og synshandicappede til at se.
Artiklen er ældre end 30 dage

12,7 millioner mennesker i verden er blinde på grund af problemer med hornhinden, estimeres det. Løsningen er for mange at få implanteret en frisk hornhinde fra en donor, men nu er forskere fra Linköping Universitet ved at udvikle en løsning, der kan være både sikrere og lettere at udbrede.

Forskerne har udviklet en kunstig hornhinde ved hjælp af protein fra grisehud, og implanteret den på 20 mennesker, alle stærkt synsnedsatte eller blinde. To år senere har alle fået synet forbedret markant, og tre forsøgspersoner har nu perfekt syn, meddeler universitetet i en pressemeddelelse.

Hornhinden er det yderste, gennemsigtige lag af øjet og består af proteinet collagen. Forskerne har udvundet collagen fra grisehud til at skabe den kunstige hornhinde, da det let kan skaffes som restprodukt fra kødindustrien og har et højt indhold af proteinet.

Det nye biomateriale er fleksibelt og minder om en kontaktlinse, skriver New Scientist. Det kan opbevares i op til to år og kan masseproduceres, fortæller professor Neil Lagali, der er en af forskerne bag studiet, i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En transplanteret menneskelig hornhinde kan til sammenligning kun opbevares i to uger. Bliver den nye opfindelse godkendt til medicinsk brug, kan den derfor potentielt hjælpe flere blinde end er tilfældet i dag: På verdensplan er det kun en ud af 70 med hornhindeproblemer, der får et doneret implantat, melder studiet. I Danmark har de fleste dog mulighed for det.

»Vi har lagt meget energi i at sikre, at vores opfindelse bliver bredt tilgængeligt og så billig, at det ikke kun er for de rige. Derfor kan den her teknologi blive brugt i alle dele af verden,« siger forskningsleder Mehrdad Rafat ifølge pressemeddelelsen.

Et mere smertefrit alternativ

Den kunstige hornhinde kan implanteres uden at man fjerner den originale hornhinde: Lægen laver et mindre snit ved hjælp af en laser eller skalpel, og indsætter den kunstige hornhinde. Normalt kræver et øjenimplantat, at lægen fjerner hornhinden og indsætter den nye med sting. Herefter skal patienten tage medicin i flere år for at kroppen ikke afstøder organet.

Da det nye implantat kun er lavet af protein og ikke celler, vil kroppen have lettere ved at modtage det. Det svenske studie viste, at patienterne kun behøver en behandling med immunundertrykkende øjendråber i to måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men opfindelsen er ikke så banebrydende, som man skulle tro, siger professor i oftalmologi Esen Akpek fra Johns Hopkins University til New Scientist.

»Det vil ikke kurere nogen, der ikke allerede kan kureres med den eksisterende teknologi.«

Ifølge Akpek findes der allerede særlige kontaktlinser til mennesker med synshandicap i hornhinden, og kunstige implantater er set før, uden at det har været en succes

Alligevel kan noget tyde på, at der er et marked for de nye implantater af grisehud. På det sociale medie reddit.com skriver flere brugere, at de gængse kontaktlinser er ubehagelige og dyre.

»Jeg skal bruge hårde plasticlinser hver dag, og hvis jeg mister dem koster de 700 dollars per sæt,« skriver en bruger. En anden skriver, at linserne endda kræver en operation i øjenlåget for at virke.

Ifølge forskerne fra Linköping Universitet vil implantatet blive billigere end de nuværende operationer, men opfindelsen skal testes i større skala før det bliver et muligt alternativ.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger