Imperial College: Lockdown redder hundredtusindvis af liv i Storbritannien

Illustration: Lasse Gorm Jensen

Det er usandsynligt, at flere end 20.000 mennesker i Storbritannien skal dø af covid-19, efter at landet er kommet under lockdown. Det estimerer Neil Ferguson, der er professor og epidemiolog ved Imperial College London i en ny rapport.

I en tidligere rapport beskrev han, hvordan ingen tiltag ville føre til, at omkring 510.000 mennesker i Storbritannien ville dø af sygdommen.

De britiske skoler er lukket, folk skal holde afstand til hinanden, offentlige arrangementer er aflyst, og hvis man oplever symptomer på covid-19, skal man isolere sig selv i syv dage. Det er tiltagene, der ifølge Neil Ferguson har reduceret antallet af fremtidige døde britere markant, og de ligner de danske tiltag, som også er beskrevet i den nyeste rapport.

Professoren, der føler sig misforstået i medierne, slår fast over for Washington Examiner, at estimatet af virussens dødelighed er den samme, omkring 510.000 i Storbritannien. Men med de nye tiltag, så vil antallet af døde falde til mindre end 20.000. Det er et nyt estimat – ikke en revurdering af det gamle estimat.

Læs også: Ekspert: Tyskernes strategi er svær – men Danmarks koster tusindvis af menneskeliv

»Beviserne, jeg præsenterede til Parlamentet refererede til det antal dødsfald, vi estimerer kan finde sted i Storbritannien som følge af meget intens social distancering og andre nuværende offentlige sundhedstiltag. Uden disse kontroller, holder vi fast i vores vurdering af, at Storbritannien ville opleve det antal døde (510.000, red.), som er udgivet i vores rapport,« siger han til Washington Examiner.

Neil Ferguson tilføjer, at man efter at have studeret virussen nærmere faktisk estimerer, at den er mere smitsom, end man først troede. I samme rapport estimerede han at omkring 2,2 millioner mennesker i USA ville dø, hvis ikke der blev gjort noget for at inddæmme smittespredningen.

Læs også: Kun Norge har lavere smittespredning end Danmark blandt 11 europæiske lande