Iltsvind fremmer hyppigt muslingefiskeri i Limfjorden

Illustration: Alf Blume

De årligt tilbagevendende iltsvind i 20-30 procent af Limfjorden, der er udtryk for, at dele af fjorden balancerer på kanten af kollaps, er paradoksalt nok også grunden til, at muslingefiskere kan skrabe bunden hyppigere i netop Limfjorden.

De gentagne iltsvind har nemlig skabt et havmiljø, hvor bunddyr og planter er usædvanligt hurtige til at reetablere sig på bundområder, der er ødelagt. Og når muslingeskrabernes jernskovle banker hen over bunden og hvirvler muslinger op i nettet, så går der kun to år, før muslingefiskerne kan skrabe samme sted igen.

»Generelt lyder vores anbefalinger, at man skal vente fire år, før man fisker samme sted igen, men i Limfjorden er bunddyrene vant til at reetablere sig,« siger seniorrådgiver Per Dolmer fra DTU Aqua.

Anbefalingerne fremgår også af et nyt notat til Naturstyrelsen, hvor Per Dolmer konkluderer: 'Muslingefiskeri kan lokalt og på kort sigt påvirke forekomst af sten og skaller på bunden, men på lang sigt ses ingen påvirkning, såfremt der er mindst fire år mellem befiskninger'.

Notatet omfatter dog ikke de nye opdagelser gjort af forskere på DCE, der har påvist, at ålegræs med stor sandsynlighed har sværere ved at etablere sig i områder med muslingeskrab.

Læs også: Muslingeskrab mistænkes som årsag til uvirksom vandmiljøplan

DTU Aqua står bag de faglige vurderinger, der ligger til grund for beslutningerne om at åbne eller lukke områder for muslingeskrab. De beslutninger bliver truffet af Naturerhvervsstyrelsen.

Naturvenner: Smid sten i Limfjorden

I Danmarks Naturfredningsforening, der i øjeblikket kæmper en kamp for at få forbudt muslingeskrab, er man ikke enig i udlægningen fra DTU Aqua.

Ifølge en af foreningens biologer, Henning Mørk Jørgensen, bliver der hovedsageligt fisket muslinger i områder uden iltsvind, og her giver det ikke mening at fiske hvert andet år.

Ifølge Henning Mørk Jørgensen er man nødt til at skelne mellem områder med iltsvind og områder uden iltsvind. Fordi der er visse områder med iltsvind, hvor muslingebetanden er vant til et reetablere sig hurtigt, så kan man ikke dermed argumentere for, at man kan skrabe hvert andet år i HELE Limfjorden, siger Henning Mørk Sørensen, der mener at muslinger er 3 til 4 år om at nå miniumsstørrelsen og det derfor slet ikke giver mening at snakke om muslingeskrab hvert andet år. .

Ifølge biologen er et andet problem, at der bliver fisket i områder, hvor muslingeskrabene gennem de seneste mange år har fjernet enorme mængder af sten, så et varieret bundliv ikke kan reetablere sig.

»Folk i områderne ved udmærket, at fiskerne har hentet masser af sten op. Men nu hvor bunden er skrabet ned, så synes man lige så godt, at man kan fortsætte. Vi synes, at man burde smide sten ud i stedet og genetablere miljøet,« siger Henning Mørk Jørgensen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sten: smid naturvenner i Limfjorden.

KLAPHAT ! - hvis du ikke har noget sagligt eller i det mindste bare en smule relevant at skrive - hvorfor så skrive i det hele taget ???

En reetablering af alle de stenrev der blev fisket op i efterkrigstiden, ville være et særdeles gavnligt tiltag for kvaliteten af det marine live i alle vore indre farvande - noget alle dykkere ved: Et stenrev blomstrer af liv - sporet efter et bundtrawl/muslingeskrab er ørken.

»Generelt lyder vores anbefalinger, at man skal vente fire år, før man fisker samme sted igen, men i Limfjorden er bunddyrene vant til at reetablere sig,« siger seniorrådgiver Per Dolmer fra DTU Aqua.

Hvordan "vænner" en musling, der er fisket op sig til at genetablere sig ?

Det synes som om, denne Per Dolmer står MEGET alene med sine synspunkter omkring det smarte i muslingeskrab - så selvfølgelig er det ham, vores inkompetente minister lytter til :-(

mvh Flemming

 • 1
 • 0

"Iltsvind fremmer hyppigt muslingefiskeri i Limfjorden" lyder overskriften. Mon ikke, der burde have stået: "Hyppigt muslingefiskeri fremmer iltsvind i Limfjorden"?? Og så er jeg helt enig med Flemming i spørgsmålet: "Hvordan "vænner" en musling, der er fisket op, sig til at genetablere sig??". Per Domler er vist længere ude, end han kan bunde.

 • 1
 • 0

Har for nogle år læst at der aldrig er hentet så meget menneskeføde i Limfjorden som nu.Før vi anviser et andet sted at hente denne mængde er det svært at blive rigtig forarget. De gængse løsninger vegetatrisme og folkeaflivning savner vælgerappel.

 • 0
 • 1

Har for nogle år læst at der aldrig er hentet så meget menneskeføde i Limfjorden som nu.Før vi anviser et andet sted at hente denne mængde er det svært at blive rigtig forarget.

De gængse løsninger vegetatrisme og folkeaflivning savner vælgerappel.

Sludder og vrøvl !

Vi er på ingen måde afhængige af de ressourcer, der PINES ud af Limfjorden.

mvh Flemming

 • 1
 • 0

Smid sten og naturvenner i, indtil fjorden er fyldt. Læg en vestjysk motorvej hen over skidtet og brug muslingeskaller til dekoration af autoværnet ...

Hvis vi blot skulle leve af naturens ressourcer, så er der - globalt set - ikke plads til proteinforbruget efter danske forhold. Hvis vi nu - i stedet - viser vejen til et selvbærende og sundt miljø, så kan det globalt demografiske pres måske udsættes så længe, at vi kan få vort soyaprotein med både muslinge- og kaviarsmag.

Men vi undgår ikke fremtiden.

 • 0
 • 0

"Men vi undgår ikke fremtiden", konstaterer Flemming Sørensen. Hertil må siges, at hvis vi følger hans opskrift, er det vel ikke utænkeligt, at vi undgår den...

 • 0
 • 0

@Peter Andersen:

Den "venlige" del af "Mvh", var ikke henvendt specifikt til dig - men hvad reaktion havde du egentlig forventet efter det latterlige "indlæg" ??

Kom nu ind i kampen med noget sagligt om emnet - eller bliv væk, der er rigeligt med usaglig støj i debatfora herinde -

/Flemming

 • 1
 • 0

jeg har bare fået nok af rabiate naturforkæmper,der selv spiser muslinge r men bare kæfter op bare for at høre sig selv MR greenpeace.

Der kan vi nok være enige, det tjener intet formål at smide sten lemfældigt med det formål at genere fiskerne mest muligt. Det var mere konstruktivt at placere/udlægge sten i "nye" stenrev. Henning Mørk, der er fra DN, har valgt en utilsigtet yderliggående formulering. Bedre var det at opretholde reservater, hvor fiskeriet og anden akltivitet er underlagt skrappere regulering.

 • 0
 • 1

Muslinger kan fiskes og farmes vha feks liner. Det bruges i stor stil i Chile, netop for at undgå skadelige miljøpåvirkninger af et meget aktivt havbio-område. New Zealand også...

Iøvrigt har bundtrawl ødelagt mange af vores stenrev (Nordens Koralrev). Virkelig tåbeligt. Især når man specielt i Danmark, har brugt mange kræfter på at udvikle og forfine meget miljøskånsomme fangstmetoder. Vi underviser i metoderne i mange U-lande, man kan åbenbart ikke engang selv finde ud af at bruge dem i insutrien. Ja man tror det er en joke.

http://www.wwf.dk/wwfs_arbejde...rev/ http://www.greenpeace.org/denm...036/ http://www.greenpeace.org/denm...ing/

 • 1
 • 0

jeg har bare fået nok af rabiate naturforkæmper,der selv spiser muslinge r men bare kæfter op bare for at høre sig selv MR greenpeace.

@Peter Andersen:

Det er da rart at få bekræftet sine fordome, så jeg vil hermed gentage: KLAPHAT ! - og modsat dig vil jeg gerne argumentere: Du antager forkerte og udokumenterede ting ommig - jeg er ikke medlem af GP, jeg er blot i besiddelse af sund fornuft. Du vedbliver at spamme denne tråd til med usagligt sludder.

Jeg vil blot gentage: Kom ind i kampen med noget saglig argymentation - eller blive væk. Lige nu virker du ærlit talt mest som en Troll :o(

/Flemming

 • 0
 • 0

[quote]jeg har bare fået nok af rabiate naturforkæmper,der selv spiser muslinge r men bare kæfter op bare for at høre sig selv MR greenpeace.

Der kan vi nok være enige, det tjener intet formål at smide sten lemfældigt med det formål at genere fiskerne mest muligt. Det var mere konstruktivt at placere/udlægge sten i "nye" stenrev. Henning Mørk, der er fra DN, har valgt en utilsigtet yderliggående formulering. Bedre var det at opretholde reservater, hvor fiskeriet og anden akltivitet er underlagt skrappere regulering.[/quote]

Ingen taler vel for at "smide sten lemfældigt" men derimod for at genetablere nogle af de mange stenrev, vi har fjernet fra vore indre farvande. At etablere disse stenrev vil måske på kort sigt genere NOGEN AF fiskerne, men vil på langt sigt medføre et meget større og rigere undervandsliv - netop til gavn for fiskere, som så godt nok må konvertere fra ødelæggende fangstmetoder til bæredygtige metoder.

Mit yndlingseksempel er de svenske jomfruhummerfiskere, der fisker med tejner i stedet for danskerne som fisker med bundskrabende trawl. Jeg spiser med rigtig god samvittighed masser af svenske jomfruhummere, men køber dem ALDRIG i Danmark.

mvh Flemming

 • 1
 • 0

Ingen taler vel for at "smide sten lemfældigt" men derimod for at genetablere nogle af de mange stenrev, vi har fjernet fra vore indre farvande.

Så er vi enige, blot er formuleringen brugt lidt uheldig.

Vi synes, at man burde smide sten ud i stedet og genetablere miljøet.

Svarer vel ligesom vendingen: "Smid lige saltet" mens vendingen: "ræk mig lige saltet" er mere præcist. Det er nok en gradbøjning, men derfor kan vi godt holde en god tone.

Hvorfor lige fiskerne får en lang snor af fødevareministeren og miljøministeren, må ministrene selv svare på. Ministrene er ellers hurtige til at stramme op på andre områder.

 • 0
 • 0

@Peter Andersen:

Selv om det er "trolling" fra din side, synes jeg, det er synd, hvis du skulle gå hjem uden fangst - det er jo trods alt en tråd om udnyttelse af maritime ressourcer ;o)

Det er nu ikke fordi jeg bruger ordet KLAPHAT så meget, men når der nu er en SÅ oplagt mulighed for det, synes jeg da lige, jeg ville lufte det ;o)

 • for øvrigt ser det ud til, at ca 61 er enige med mig i klaphat holdningen ;o)

/Flemming

P.S. Hvor bliver dit input til debatten af - bortset fra tåbelige indholdsløse "one liners", der blot demonstrerer din totale mangel på indsigt i emnet - klaphat ? ;o)

 • det er ligesom ikke nok at tale om "rabiate naturforkæmpere", når man ikke fatter en brik af, hvad der foregår, eller kan komme med data, der antyder at disse "rabiate" tager fejl.
 • 1
 • 0

Jeg er ikke enig i at man har som mål at ændre F.eks. Limfjorden til en slags akvarium, hvor vi i modsætning til andre lande, stolt kan vise alle de fisk der " kan " leve i fred i dk. Jeg er mere tryg ved at spise en skrubbe fra Limfjorden eller der hvor jeg bor, det sydfynske øhav, end en pangasius filet fra Vietnams floder. Flemming Rasmussen vil højst sandsynligt sætte mig på plads med at det slet ikke er det det drejer sig om. Men det ender sådan Hr. Rasmussen. Desværre er der ingen af os der finder ud af hvem der får ret, men så må vi jo testamentere en ret til vore arvinger til at hovere.

 • 0
 • 1

Jeg er ikke enig i at man har som mål at ændre F.eks. Limfjorden til en slags akvarium, hvor vi i modsætning til andre lande, stolt kan vise alle de fisk der " kan " leve i fred i dk. Jeg er mere tryg ved at spise en skrubbe fra Limfjorden eller der hvor jeg bor, det sydfynske øhav, end en pangasius filet fra Vietnams floder.

Flemming Rasmussen vil højst sandsynligt sætte mig på plads med at det slet ikke er det det drejer sig om. Men det ender sådan Hr. Rasmussen. Desværre er der ingen af os der finder ud af hvem der får ret, men så må vi jo testamentere en ret til vore arvinger til at hovere.

Hej Per

Fint indspark ! - og vi er 100% enige - også om import af fisk. Hvis du nærlæser mine indlæg, vil du se, at jeg heller ikke går ind for "akvarie" løsningen. Jeg mener faktisk, at en forsvarlig administrering af den måde, vi udnytter ressourcerne på, vil kunne føre til ØGEDE muligheder for fiskeri i Limfjorden (og indre farvande generelt).

Væk med bundskrabende redskaber (stort set), spisemuslinger dyrkes i farme (på liner eller net) - etablering af stenrev og tangbælter så fiskeyngel har nogle trygge "børnehaver" - så vil vi få en Limfjord, der kan bære et betydeligt større fiskeri end i dag., så vi slipper for pangasius og Victoriabars.

mvh Flemming

 • 1
 • 0

Tak for kommentaren. Her i farvandene omkring Ærø og især Marstal har vi gode fangstmuligheder. Hov, nu får jeg nok på hatten fra Marstal fiskere, med den kommentar, at det har jeg ikke en skid forstand på, men alligevel jeg kigger ned til dem hver dag. Spørgsmålet er om den Vestlige Østersø er stort nok til bundskrabsfiskeri. Det mener jeg ikke. Til gengæld skuffede fødevareministeren mig igen,igen ved at det lovede tiltag med at alt fisket skal i land. Se det er sund fornuft og vi vil alle gerne spise fiskene.

 • 0
 • 0

23 år tog det for havbunden ved Glyngøre at komme sig efter muslingeskrabet ødelæggelser helt tilbage i 1989.

Nu skrabes der igen ud for Glyngøre, og havbunden pløjes endnu engang op i jagten på de vilde muslinger: http://www.skivefolkeblad.dk/article/20121...

I følge Centralforeningen for Limfjorden var det kun 15 år uden skrab, og at det kun tager 3 uger at skrabe alle muslingerne op: http://mf.dk/artikel/muslingekuttere-arbej...

Spørgsmålet er nu kun, om det igen tager 15-23 år for havbunden at komme sig oven på muslingeskrabets ødelæggelser, eller om havbunden ud for Glyngøre retter sig efter Per Dolmer og Aqua DTU's meninger og reetablerer sig på max 4 år?

Mvh. http://www.muslingeskrab.dk/

 • 1
 • 0

Allan Hansen siger: "Spørgsmålet er nu kun, om det igen tager 15-23 år for havbunden at komme sig oven på muslingeskrabets ødelæggelser, eller om havbunden ud for Glyngøre retter sig efter Per Dolmer og Aqua DTU's meninger og reetablerer sig på max 4 år?" Jeg ville ikke satse på Per Dolmers forudsigelser, når vi nu har havbunden som reference.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten