Ilt og udbredt liv på Jorden 700 millioner år tidligere end hidtil antaget

Liv på Jorden har haft rigtig gode vilkår 700 millioner år tidligere end hidtil antaget. Det viser en ny undersøgelse foretaget af danske forskere.

»Livet har udviklet sig meget hurtigere, end vi troede. Fra livet opstod, til det var så udbredt, at det kunne ændre på atmosfærens iltindhold, gik der forholdsvis kort tid. Det viser, hvor robust liv er, og hvor hurtigt det udvikler sig, når først det er skabt,« siger postdoc Lasse Nørbye Døssing fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet og Nordisk Center for Jordens Udvikling (NordCEE).

Opdagelsen skete, da mineraljægere i Sydafrika stødte på et stykke jordbund, der har været begravet 1.000 meter under jorden i tre milliarder år. Det er den ældste jordbund, der nogensinde er blevet fundet.

En analyse af jordbunden placerer ilt i atmosfæren allerede for tre milliarder år siden, hvilket viser, at det vrimlede med liv på Jorden.

Livet har spredt sig hurtigt

Livet på Jorden opstod for omkring 3,8 milliarder år siden. Her eksisterede bakterier, som kunne omdanne sol og vand til kulstof og ilt. Bakterierne levede dog for isoleret og var for få til at kunne ændre mærkbart på atmosfæren.

Indtil nu har forskere regnet med, at der skulle gå 1,5 milliarder år, før der kunne findes ilt i atmosfæren og derfor liv udbredt på hele Jorden. Altså for 2,3 milliarder år siden. Men nu viser det sig, at der kun er gået 800 millioner år, før livet for alvor blev udbredt.

»Jeg tror faktisk, at der har været bakterier på Jorden og ilt i atmosfæren endnu længere tilbage i tiden, end vi nogensinde har forestillet os. Vi har bare ikke før nu haft adgang til materiale, som vi kunne måle iltindholdet på. Vi har heller ikke haft analysemetoder, der kunne lave disse målinger. Begge dele har vi nu,« siger Lasse Nørbye Døssing.

Dokumentation

Artikel fra Videnskab.dk

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg ved godt at det er en svær overskrift men der var masser af liv før der var ilt i atmosfæren. Det er jo der ilten kom fra. Til gengæld forstår jeg ikke helt deres resultat. Skal GOE flyttes langt tilbage? Jeg troede det var rimelig standard. Eller er det bare hvornår O2 producerende fotosyntese opstod? Fordi selv det ville jo være et imponerende og interessant resultat. Det står der bare ikke noget om.

  • 0
  • 0

Dvs. H2O+energi → C+O2

Hej Jens og Christer

[sarkasme transmutation on] Det er nok herfra kernereaktor-hønsene har arvet deres egenskaber?:

.10. maj 2013, Kemiker i 50'erne: Mennesker og dyr er kernereaktorer. CLASSIC: Eksperimenter med ekskrementer og kremering af høns ledte den franske kemiker Louis Kervran til en enestående konklusion: Dyr, planter og mennesker er levende kernereaktorer: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/k...

[sarkasme transmutation off]

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten