

Hvis vi nogensinde skal sende mennesker til Mars, så vil det være en meget stor fordel - måske ligefrem nødvendigt - at vi kan producere ilt derude.
En længere bemandet mission vil nemlig være nødt til at tilbringe omkring 18 måneder på planeten for at vente på, at Jorden og Mars igen er i en position, så hjemrejsen er mulig.
I den tid skal astronauterne bruge ilt. Meget ilt. Men det skal raketten hjem også. Faktisk endnu mere.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Skønt at læse dit indlæg, da jeg netop ikke fik plads til Mortens bemærkninger om, at netop Topsøe bruger teknologien.
Disclaimer: Ansat på Topsøe.
Konceptet er en rum-version af solid oxide electrolysis, SOEC. Det er allerede kommercielt tilgængeligt dog er det på jorden CO'en og ikke ilten man er interesseret i at få fat på:https://www.topsoe.com/processes/carbon-monoxide
Derudover udgør SOEC en af flere mulige elektrolyseteknologier (af H2O og/eller CO2) der udgør basis for PtX og der bliver udviklet voldsomt på det ligesom flere aktører er på vej med masseproduktion af udstyr:https://www.herning.dk/nyheder/2022/kaempefabrik-paa-vej-i-herning/
Så mon ikke MOXIE over tid vil kunne lukrere på at bedre, lettere, billigere stakke vil blive kommercielt tilgængelige?
Om SOEC bliver brugt til CO2-fangst er lidt et spørgsmål om definition. Hvis man mener fjernelse af CO2 fra luften til deponering er det nok skudt forbi. Det vil nok mere handle om at man f.eks, får konverteret den ret høje andel af CO2 i biogas eller røggas til f.eks. CH4 der kan bruges til fremstilling af værdifuldt brændstof og andre kemikalier. https://www.ea-energianalyse.dk/da/publikationer/1110-biogas-soec-electrochemical-upgrading-og-biogas-to-pipeline-quality-by-means-of-seoc-electrolysis/
Denne maskine kan vel heller ikke anvendes på månen, da den tager CO2 fra atmosfæren og en sådan er der ikke på månen...Man taler meget om vigtigheden af vand på månen så man bl.a. kan lave ilt til de mennesker der skal opholde sig der. Men hvis seks astronauter kan klare sig 18 måneder på Mars med 3 ton ilt, er det måske billigere at sende ilten derop.
Man taler meget om vigtigheden af vand på månen så man bl.a. kan lave ilt til de mennesker der skal opholde sig der. Men hvis seks astronauter kan klare sig 18 måneder på Mars med 3 ton ilt, er det måske billigere at sende ilten derop.
Apollo 17 landede 5,5 ton på månen, og hvis ilten kan opbevares koldt eller som boil-off vil tankene sikkert ikke veje for stor en del af nyttelasten.