Ildsjæl modtager pris for kvindelige ingeniører: Har banet vej for højtuddannede udlændinge

8. marts 2019 kl. 11:13
Ildsjæl modtager pris for kvindelige ingeniører: Har banet vej for højtuddannede udlændinge
Softwareingeniør, ejer af Mozhi Consulting, Mozhgan Gerayeli, fik overrakt Ingeniørforeningen, IDA's Agnes og Betzy-pris 2019 af IDA's formand, Thomas Damkjær Petersen. Illustration: Sif Meincke.
Softwareingeniør, stifter og ejer af Mozhi Consulting, Mozhgan Gerayeli, fik onsdag tildelt Ingeniørforeningens Agnes og Betzy pris for sit arbejde.
Artiklen er ældre end 30 dage

Årets modtager af Agnes og Betzy-prisen, Mozhgan Gerayeli, ved alt om, hvor svært det kan være at slå døren ind til det danske arbejdsmarked, når man ikke har et rødbedefarvet pas.

Læs også: Mozhgan fik 300 afslag på ingeniørjob, men så skiftede hun navn

Disse erfaringer bruger hun i dag i sin konsulentvirksomhed Mozhi Consulting, hvor hun hjælper højtuddannede udlændinge i arbejde.

Det drejer sig om mænd og kvinder med mindst en kandidatgrad, som tidligere arbejdede som lagermedarbejdere, taxachauffører eller rengøringsassistenter, men som nu får arbejde inden for deres fagområder, hvor de kan gøre brug af deres uddannelse og kompetencer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Topledere om 2019: Det går fremad, men hvor skal vi skaffe ingeniører?

»Mozhgan Gerayeli og hendes mission lever dermed i høj grad op til de kriterier, der ligger til grund for at modtage Agnes og Betzy-prisen,« skriver Ingeniørforeningen, IDA i en pressemeddelelse.

Møde blev hendes skæbne

Mozhgan Gerayeli kom til Danmark fra Iran i 1986 som 21-årig og blev familiesammenført for at tage hul på en ny tilværelse. Få år senere stod hun alene med ansvaret for en datter.

Svaret blev en uddannelse som softwareingeniør fra Ingeniørhøjskolen i Odense efterfulgt af en karriere med flere lederstillinger i dansk erhvervsliv, hvor arbejdet for øget ligestilling og mangfoldighed har været en rød tråd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Dybt humoristisk, at udenlandsk navn giver jobafslag

I 2015 stiftede hun egen virksomhed, Mozhi Consulting, etableret i 2015, men det var mødet med en veluddannet greencardholder med iranske rødder, som ikke kunne få foden indenfor på arbejdsmarkedet, der ændrede alt.

Hun beskrev selv mødet sådan i en artikel her i Ingeniøren:

Læs også: Greencard-spild: »Danske virksomheder ser ikke det guld, der ligger for deres fødder«

»Da jeg mødte en greencardholder, som både var arbejdsduelig og veluddannet – og alligevel ikke kunne få et job, følte jeg pludselig, at det var skæbnen, at jeg skulle hjælpe hende og andre ind på arbejdsmarkedet,« sagde Mozhgan Gerayeli.

Har fået 112 højtuddannede i arbejde

Ifølge pressemeddelelsen har 112 højtuddannede udlændinge nu fået arbejde med Mozhgan Gerayelis hjælp – vel og mærke et arbejde, der matcher deres kompetencer.

Læs også: Danske virksomheder er blandt de dårligste til at hente kloge hoveder i udlandet

Indstillingen af Mozhgan Gerayeli til at modtage prisen, der blev uddelt onsdag, nævner netop hendes ukuelige vilje til at lykkes, hendes flid og foretagsomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agnes og Betzy-prisen består af et rejselegat på 25.000 kr., der uddeles årligt.

Læs også: Modtager af IDAs kvindepris: At være kvinde skal ikke være en begrænsning, men heller ikke en belønning

Prisen blev stiftet til ære for Agnes Nielsen og Betzy Meyer, der var de første kvindelige ingeniører i Danmark.

Kriteriet for at modtage prisen er, at man er med til at fremme ligestillingen, synliggøre kvinder inden for ingeniørfaget, eller at man er en kvinde, der har gjort noget bemærkelsesværdigt i eller for ingeniørfaget.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger