Ildkugle over Vestjylland: Er der faldet en meteorit ned?

Flere beboere i Vestjylland kunne søndag morgen ved 1-tiden betragte en kraftig ildkugle stryge over himlen. Muligvis er der faldet en meteorit ned.

Det oplyser Statens Naturhistoriske Museum, som samtidig beretter, at flere personer har hørt overlydsbrag i forbindelse med ildkuglen.

Ifølge museet er netop overlydsbragene usædvanlige, hvilket gør ildkuglen særlig interessant, da der ved tidligere fund af meteoritter altid har været forekomster af overlydsbrag.

»Overlydsbragene er interessante, fordi de kan bruges til at indkredse, hvor en evt. meteorit kan være faldet. Vi vil derfor meget gerne høre fra folk, der måske har hørt overlydsbrag over den vestlige del af Jylland natten mellem lørdag og søndag,« siger Henning Haack, lektor på Statens Naturhistoriske Museum og kurator for museets meteoritsamling.

Sidst man på dansk jord fandt en meteorit, var i 2009 tæt ved Maribo. Her hørte flere vidner netop overlydsbrag.

Endnu er det dog ikke endeligt sikkert, om ildkuglen har resulteret i meteoritfald, og derfor håber lektoren at høre fra personer, som enten har set ildkuglen eller hørt braget.

Til Politiken opfordrer Henning Haack folk i det vestlige Jylland til at være vågne, hvis de bevæger sig ud i naturen. Man skal ifølge lektoren og kuratoren være på udkig efter 'mistænkelige små sorte sten', men han understreger, at chancen for at finde en evt. meteorit er lille.

»Vi vil gerne høre lidt flere meldinger fra dem ovre i det vestjyske, hvor den muligvis er faldet. Vi har talt med nogen, der har hørt det, men ingen, der har fundet den endnu. Men det er heller ikke sikkert, det nogensinde sker, hvis den er faldet ned på en hede eller i noget lyng. En lille sort sten i sådan et krat er håbløst, men hvis den ligger i en have eller på en golfbane eller noget, så kunne den godt blive fundet. Vi vil gerne opfordre folk til at holde øje og samle det op, hvis de finder noget mærkeligt,« siger han til Politiken.

Ildkuglen er også blevet fanget på kameraer, der netop er sat op for at holde øje med himlen for at registrere meteoritnedfald. Du kan se den 11 sekunder lange video af ildkuglen her.

Emner : Meteoritter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Meteoriter flyver vanvittig hurtigt, men sateliter på vej ned har også travlt

Kan det være en satelit?

 • 0
 • 0

søndag morgen ved 1-tiden

Nu var der temmelig diset i søndags hele dagen ved Vestkysten, så den kan kun være set af personer på tæt hold.

Mon ikke de finder meteoritten for enden af regnbuen?

 • 0
 • 0

Verden kan godt lidt at skabe situationer, som menneskeracen kan nyde med sin trang til at genkende mønstre. I 2011 skete det højst usædvanlige, at et hus i Paris blev ramt af en lille meteorsten. Familien i det åbenbart nøje udvalgte hus hedder naturligvis Comette.

 • 0
 • 0

Nu er vestjylland jo ret stort! Det må være muligt at give en afgrænsning af hvor den kunne være faldet ned.

 • 0
 • 0

Det kan godt være at der var diset over vest jylland, men jeg så den klart og tydelig, det var godt nok mens jeg var på vej hjem i bil, mod Frederiksværk. Den var ikke særlig højt over horisonten da jeg så den, og jeg hørte ingen lyd fra den, så min konklusion var, at den nok faldt ned et sted i jylland, hvis der var mere tilbage af den.

 • 0
 • 0

men jeg så den klart og tydelig, det var godt nok mens jeg var på vej hjem i bil, mod Frederiksværk.

Ekstrapolation:

Jeg betvivler ikke, at du så et lysglimt.

Men du har ingen som helst vished for, at det var en meteorit med mindre du har fundet den.

 • 0
 • 0

Ah, det er vist pedanteri, Henrik.

Hvis Kristians observation tidsmæssigt passer og han indhenter yderligere info på f.eks. http://www.stjerneskud.info/ så er hans observation da helt reel.

For ildkuglen er optaget af flere kameraer i det danske netværk, hvor tid og retning let kan udledes. Der ud over er der adskillige observationer fra hele landet og den er også set fra Skåne. Med simpel triangulering og tidsangivelser kan meteorittens retning og hastighed let beregnes.

Højden starter i 74 km og slutter i 27 km. Hastigheden er beregnet til ca 24 km/s, så det er altså ikke hverken fly, satellitter eller lign. mere jordnære objekter.

Så jeg synes, at det er fuldstændig rimeligt at konkludere, at det faktisk var en meteorit der faldt.

Kilde: http://www.stjerneskud.info/fireball/event...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten