Ikke-godkendt ebola-medicin er bedste bud på corona-medicin

Illustration: Bigstock/travelarium

Ud over en lang række videnskabelige forsøg på hurtigt at udvikle en vaccine mod Covid-19 arbejdes der også på omkring 300 forskellige forsøg på at udvikle medicin, der kan dæmpe eller helt slå corona-virussen Covid-19 ned.

Indtil videre viser det endnu ikke-godkendt ebola-medicin remdesivir sig at være det bedste bud. Det er produceret af det amerikanske medicinfirmaet Gilead Sciences og bruges lige nu blandt andet i forskning i Hubei-provinsen i Kina.

Remdesivir har været udpeget som et potentielt lægemiddel rettet mod Covid-19 de seneste måneder, men det er først nu, at der bliver skruet op for antallet af forsøg med medicinen verden over.

»Jeg er glad for, at de tester alt, hvad de har i arsenalet. Problemet er, at når man som her prøver sig lidt frem, så kommer nogle patienter sig, og nogle bliver sygere. Det er svært at sige, hvad der skyldes medikamentet, og hvad der er patientens underliggende forhold. Eksperimenterende forsøg med for eksempel remdesivir beror på en afvejning mellem risikoen, hvis man gør noget, og risikoen, hvis man ikke gør,« siger Lone Simonsen, professor i folkesundhed ved Roskilde Universitet til Jyllands-posten.

Læs også: BAGGRUND: Bliver Corona som den spanske syge eller blot en sæsoninfluenza?

Remdesivir angriber virussens mulighed for at formere sig i kroppen, og dyreforsøg har vist, at behandlingen har en effekt på de to coronovira sars og mers, særligt når det gives kort tid efter symptomerne opstår, ligesom der også er noteret positive resultater ved andre typer corona-virus.

Håbet er, at Remdesivir kan bruges til dæmpe symptomerne på Covid-19 hos patienterne, umiddelbart efter de har vist de første symptomer, men også til sundhedspersonale for at dæmpe spredningen, fortæller Timothy Sheahan, virolog fra University of North Carolina til The Guardian

Læs også: Corona: Derfor kan foråret (måske) redde os fra storsmitte i Danmark

Stadig risikabelt

Men der er også udenlands en del tvivl om risiciene ved remdesivir. Ifølge det amerikanske medie Bloomberg har en af forskerne hos firmaet bag medicinen, Brian Adams, i et notat kaldt medicinen for en ‘rimelig risikabel og uklar mulighed’.

Remdesivir er dog det bedste bud på corona-medicin lige nu, siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet.

Det første forsøg med medicinen foregår netop nu i USA og Kina og forventes afsluttet sidst i april. Ud over Remdesivir arbejdes der på anti-hiv-medicinen Kaletra og andre typer medicin, som i dag bruges til at behandle hepatitis og malaria.

Emner : Medicin
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Citat fra JP

".. Det vil sige, at belastningen på sundhedssystemet formentlig i april - formentlig lige efter påske - bliver virkelig massiv. Hvis vi efterlever forholdsreglerne, kan vi forhåbentlig reducere, hvor mange der deltager i dette peak omkring påske eller lige efter... "

Kilde https://jyllands-posten.dk/indland/ECE1200...

... Troede peaket started i uge 13-14 ...

Nogen der har viden?

Noget andet - ingen af os har forsvar mod denne Corona - som forventes at komme i flere bølger, bla til efteråret, hvis vi ikke har vaccine på dette tidspunkt. Teoretisk set - kunne det vaere en fordel at smitte nogle i sommerferien - så de har modstand til efteråret og vinter...? Så bølge toppen til vinter bliver mindre. Så at sige "" at traekke ministerens grønne figur ind i sommerferien, for at efterårets peak ikke bliver rød ""

 • 2
 • 7

Der er bare det at der findes to varianter af den virus. S typen ig L typen. Ingen ved tilsyneladende hvad det er vi har i Danmark er det S eller L eller S og L Ingen er heller sikre pp om S giver immunitet for L eller omvendet eller iverhived ikke. Det er jo ting som SST burde vide og fortælle om. Men de er mere hemlighedsfulde end den Russige præsident.

 • 0
 • 8

Måske det er for alvorligt til vittigheder, men jeg savner indlæg der forbinder corona til AGW. Argumenterne er ellers gode nok: Det er fortrinsvis på den nordlige halvkugle sygdommen ses. Det sker samtidig med at temperaturen stiger på den nordlige halvkugle. Temperaturstigninger skyldes AGW. Ringen er sluttet. :-) I betragtning af hvad AGW ellers får skylden for, så er argumenterne da her rimelige.

 • 1
 • 10

Der skete noget: ville give een op (for en opmuntrende bemærkning) og straks ankom 10 ned. Gætter på, det er min mus, har smidt den ud, kan ikke rette. Beklager.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten