Ikke en krone til højprofileret skibakke på Amager

Da borgmestre, direktør og bestyrelsesformand forleden tog første spadestik til det nye forbrændingsanlæg Amager Bakke til knap fire milliarder kroner, tiltrak skibakken på taget sig nok den største opmærksomhed i medierne.

Men selve finansieringen af skibakken er ikke på plads endnu, og ved bevilling af lånegaranti fra Københavns Kommune blev det netop påpeget, at de 3,95 milliarder kroner ikke kan bruges til skibakken.

Læs også: 4 mia. kroner: Teknik- og miljøudvalg giver grønt lys for ny Amagerforbrænding

Hos ARC bekræfter sekretariatschef Peter Roulund, at man endnu ikke har fundet investorer til skibakke-projektet:

»Vi skal lige være helt færdige med at finde ud af, hvordan projektet skal skrues sammen, og hvad det vil komme til at koste, men vi regner ikke med, at det bliver et problem at finde investorer, for der har været meget begejstring omkring projektet,« siger han.

ARC går efter at få kommuner og fonde til at spytte i kassen til projektet, ligesom man også skal finde nogen, der vil drive området bagefter.

»Hvis skibakke-projektet ikke kan realiseres, så skal vi alligevel sikre offentlig adgangs på taget af anlægget. Det er vi forpligtet til ifølge lokalplanen, hvor 30 procent af tagarealet skal være tilgængeligt for offentligheden,« forklarer han.

Projektleder på skibakken Patrik Gustavsson forklarer, at man har været inde i mange overvejelser omkring skibakkens udformning og indretning, og at man især har brugt lang tid på at finde ud, om en skibakke på et forbrændingsanlæg bare er en sjov idé - eller om det også er en god idé:

»Successen på den lange bane afhængig af, at vi kan sikre gæsterne en helt sublim oplevelse – igen og igen. Ellers vil vi og byen stå tilbage med en meget dyr gimmick. For at sikre at de høje krav og ambitioner kan indfries, har vi valgt at lade verdens førende skibakkedesignere – International Alpine Design i Vail, Colorado – arbejde med vores 'bjerg' og se, hvordan man kan udnytte det bedst muligt til ski og andre rekreative aktiviteter,« siger han.

Resultatet er blevet en tagflade, hvis udformning giver to grønne begynderbakker, en blå bakke for de lidt mere vante skiløbere og en rød skibakke, der kan bruges til træningsformål.

Hovedelementet for de rekreative arealer bliver stadig en skibakke, belagt med plastunderlag, så man kan stå på ski hele året, men ifølge Patrik Gustavsson kigger man nu også på at integrere en mountainbike-bane i bakkemiljøet og en klatrevæg, som kan blive verdens største. Det sker for at sikre nogle sommeregnede aktiviteter på tagfladen, som er omkring 11.000 kvm stor, hvilket svarer til ti store parcelhusgrunde.

»Ifølge Danmarks Skiforbund stod 500.000 danskere på ski i 2011, men forholdene for at praktisere sporten inden for landets grænser er jo ikke de bedste. 50.000 mennesker på Sjælland cykler mountainbike, og også klatring er en sport i stor vækst« siger han og tilføjer, at man møder stor interesse for projektet blandt en lang række sports- og fritidsorganisationer.

Omkring økonomi anslår Patrik Gustavsson, at et rent skicenter vil koste omkring 40-50 millioner kroner. Hertil kommer yderligere udgifter til eventuelle andre tilbud så som klatrevæg, cykelbaner med videre. Med udgangpunkt i ski-udøvere i hovedstadsregionen, så vil driftsøkonomien i skicentret hænge fint sammen.

Byggeriet af selve forbrændingsanlægget er nu gået i gang, og ARC forventer, at anlægget er klar i 2017.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
 1. Husk, at der skal være en elevator ved foden af bakken! - Det er uroligt trættende, hvis man skal gå hele vejen op!
 2. Kan skibakken ikke finansieres med et lån? - Indtægterne fra brugerne kan vel sagtens betale renter og afdrag - ved en passende prispolitik? Endelig er det ufatteligt, at kommunen ikke kan se projektet som et fantastisk trækplaster, som vil tiltrække turister og give kommunen en masse goodwill. Billigt. PS. Vi mangler en forklaring på, hvordan der både kan være en grøn, en blå og en rød nedfart - og en mountinbike-bane ?????? - På billederne er der eeeen bane!
 • 0
 • 2

Ad 1. Det er vigtigere at elevatoren kan sætte skiløberne af på toppen af bakken ;o) (Man kunne fx have et rullende fortov eller en busforbindelse hen til elevatoren)

 • 0
 • 0

Snekanoner er vel overflødigt når

Hovedelementet for de rekreative arealer bliver stadig en skibakke, belagt med plastunderlag, så man kan stå på ski hele året

, hvilket således også løser dit problem omkring manglende føre, og dermed omkring 12 måneders samlet skiløb om året.

 • 0
 • 0

Skulle nogen betale for sådan en skibakke? Hvis kommunen synes det er en god ide og lønsomt, så kunne de jo selv gøre det. Hvis de ikke synes det, hvorfor skulle andre så tro på det? Det virker mistænkeligt med denne sammenblanding af offentlig og privat økonomi. Af en eller anden grund føler jeg, at det er mig som tilskuer på sidelinjen der bliver snydt. Se bare hvordan det overordnede el-net er blevet privatiseret og derefter købt tilbage. Det lader ikke meget tilbage i forhold til det der skete i Rusland med privatisering.

 • 0
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten