Ikea vil sælge solpaneler til ni lande

Den svenske møbelkæde Ikea træder igen ind på markedet for solpaneler til privatkunder, og allerede i løbet af de kommende måneder bliver det muligt at købe solpaneler i flere af virksomhedens forretninger.

Det skriver branchemagasinet PV Magazine.

I første omgang lander solpanelerne i de engelske, hollandske og schweiziske Ikea-forretninger, og i løbet af 2016 og 2017 bliver tiltaget rullet ud i ni lande.

Vil ikke selv producere solceller

Ikea har tidligere solgt solpaneler fra den kinesiske producent Hanergy til private i virksomhedens britiske varehuse, men samarbejdet med Hanergy blev sidste år afbrudt.

Siden er der på forsøgsbasis blevet solgt solpaneler til Ikeas kunder i netop England, Holland og Schweiz, og det er succesen med det forsøg, der er grunden til, at salg af solpaneler nu bliver en fast del af Ikeas forretning i netop de lande.

Selvom samarbejdet med Hanergy er ophævet, skal Ikea dog ikke selv til at producere solpaneler, og det er heller ikke planen at indgå en samlet aftale med en enkelt leverandør, ligesom det var tilfældet med Hanergy. I stedet er virksomheden i gang med at etablere samarbejder med forskellige producenter, og det er planen, at arbejdet med at levere og installere solpanelerne skal i udbud på det enkelte marked.

Emner : Solceller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er en pulje for tiden i Danmark på 50MW med særlige tilskud. Det er formodentlig ikke forbudt at sætte et panel op (udenfor puljen), men hvordan foregår det og afregnes?

 • 6
 • 1

Hvad egentlig hvis jeg sætter et eller flere panel(er) op til at lade en akku op, og bruge energien til at trække mine 12v-grej?

At sælge sol-strøm og genkøbe det om aftenen giver jo ingen mening med time-afregningen.

Ja noget skal jo nok konverteres til andre spændinger med tab tilfølge, men hvis jeg nu kan få lys i hytten med 12v LEDs og min håndfuld RPI'er med en lille converter, kunne jeg da slippe for at købe strøm ude i byen til dem, og nøjes med at have en 230V->12V frsyning til at tage over hvis akkuen er ved at være tømt.

Men hvordan er rentabiliteten egentlig på sådan et setup? Er der ikke nogen som har regnet på det?

/Henning

 • 2
 • 0

Al produktion af strøm fra solceller, som leveres til det kollektive elnet, afregnes med 60 øre/kWh i de første 10 år efter nettilslutningen og 40 øre/kWh i de efterfølgende 10 år.

Hvis man bliver godkendt til forhøjet pristillæg, en pulje der kører lige nu indtil slutningen af maj 2016. så får man 0.88 øre/kWh for den strøm du sælger tilbage til nettet de første 10 år. (private husejere)

Grundet en reducering af de tidligere gunstige økonomiske vilkår (afregning på årsbasis ), og med meget større pristillæg, for personer der investerede i et solcelle anlæg, er det med de nye ordninger der bliver afregnet på timebasis, så kan det bedre svare sig at personer optimerer deres anlæg med et batterilager.

De sidste 2 år er puljerne ikke været overtegnet og derfor er overskuddet skubbet videre til næste års pulje,

 • 6
 • 0

Men hvordan er rentabiliteten egentlig på sådan et setup? Er der ikke nogen som har regnet på det?

Jeg kender ingen der har regnet på det, men jeg kender et par stykker der har lavet et sådan system som hobby... Den ene anvender nogle gamle bilbatterier som batteribank og bruger strømmen til lys i køkkenet og på badeværelset...

Hvis man antager at der i disse to rum skal bruges 10 W (i hver rum) og lyset er tændt i 1000 timer om året, så spare man 20 kWh om året eller rundt regnet 50 kr/år på elregningen...

 • 6
 • 0

Det kunne være interessant at vide hvor lang tid det tager at tjene/spare det man har investeret i et anlæg med den strøm man har sparet. Jeg har set fra nettet at økonomien i et hybrid anlæg, altså med batteri skulle give en langt bedre økonomi over de 30 år man forventer et anlæg vil producerer strøm. Det kunne være interessant at se en uvildig undersøgelse af anlæg med og uden batteri. Nogen anlæg regner man med muligvis kan holde i 40 år. Dette gælder solcellerne. Dog ikke inverter og batteri, som skal udskiftes i løbet af de 30 år.

 • 1
 • 0

vivaenergi.dk annoncerer for solceller med batteri, og det ser egentlig meget godt ud. Er det også godt i virkeligheden? Med timeafregning siges det at man kun kan udnytte 25% af solcellerne direkte, så hvis man kan flytte noget af det til aften/nat, må der være en gevinst. Det er trods alt 2,20 kontra 0,8kr/kWh. Jeg kan se at det koster 24.000kr at få et 10kWh batteri med. Med den kapacitet i batteriet kan man flytte hele produktionen til om natten eller en overskyet dag, og så er 80 eller 60 øre ikke betydningsfuldt. Jeg bruger selv ~10kWh/dag, så en dagsproduktion kan udmærket fordeles over natten, eller når som helst forbruget er større end produktionen. Men kan de maksimale 22kr/dag egentlig betale anlægget og vedligehold, eller skal det betragtes som hobby?

 • 6
 • 1

Hos Viva Energi, har de eksempelvis et 3kw anlæg til Ca. 78000 inkl. 10 kWh batteri og montering. Et 3kw anlæg kan typisk producere 2500 kWh p.a. antager man 80% egetforbrug( grundet batteri som buffer) og 20% salg, ved en kWh pris på 225 ører får man : (2500×0.8×2.25)+(2500×0.2×0.6)=4800 kr i besparelse per år. Og igen en tilbagebetalingstid på 16 år. Der er selvfølgelig ikke taget højde for elpris stigninger. Der er andre eksempler på bedre tilbagebetaling tider især med større anlæg (6kw). Spørgsmålet er også hvad levetiden er på batteriet, 5 år?

 • 2
 • 0

Det ville jo være interessant at kunne nedbryde de nævnte kr.78.000 i bestanddele for at forstå hvordan det kan gøres billigere. Hvad er det som koster mest ? - solcellerne - konverteren - batteriet - montagen på taget - montage i huset (kabling og tavleændringer) - for tjeneste til leverandøren Kun ved at forstå dette kan prisen reduceres og investeringer forbedres (motiveres).

Hvem har tal ?

 • 0
 • 0

Et 3kw anlæg kan typisk producere 2500 kWh p.a. antager man 80% egetforbrug( grundet batteri som buffer) og 20% salg, ved en kWh pris på 225 ører får man : (2500×0.8×2.25)+(2500×0.2×0.6)=4800 kr i besparelse per år.

Er 80% egetforbrug realistisk i forhold til vintermåneder?

Hvis de 225 ører er inkl. amortiseret abonnement, så mangler måske også noget med at abonnementet jo skal betales alligevel.

Det sidste problem er at hvis det her bliver populært, så bliver abonnements- og sikkert også afgiftspolitik ændret.

Spørgsmålet er også hvad levetiden er på batteriet, 5 år?

Der står at levetiden er 5-6 år. Lithium koster en hel del ekstra.

 • 1
 • 0

Vi kommer til at se mange private batteri pakker, hvis ikke vores elpriser ændres kraftigt.

Nu er vi kommet i en situation hvor det kan betale sig at gemme strøm fra egne solceller!

Når men sidste gang der var noget der kunne betale sig købte jeg rigtig mange solceller der skulle give 130øre per KWh, så ændrede de reglerne fra den ene dag til den anden, så jeg sælger stadig alt for billige solceller på dba :-(

moralen er pas på at investerer på baggrund af de regler og love der er lige nu, de har det med at ændre dem hvis man rent faktisk kan få noget ud af at hjælpe miljøet.

 • 6
 • 1

Det var en simpel beregning der blot skulle belyse rentabiliteten ved køb af solceller med batteripakke. Det er intet problem at tale det endnu mere ned, især hvis du siger batterierne kun holder 5-6 år, så giver det slet ingen mening. Har dog set billigere løsninger, men tilbagebetalingstiden kommer kun ned omkring 10 år, og hvis man allerede der har haft en del løbende udgifter, så er de ikke betalt tilbage indenfor deres levetid.

 • 0
 • 0

Det er intet problem at tale det endnu mere ned, især hvis du siger batterierne kun holder 5-6 år, så giver det slet ingen mening.

Både og André. Jeg vil sige at det kommer an på hvor meget man sparer... Altså man kan sige at hvis du installerer ét 10 kWh batteri, så kan du spare op til ca. 22 kr. pr. dag. (2,2 kr./kwh * 10 kwh).

Hvis bare man kan få 50% udnyttelse - set over ét år - så vil du kunne skifte batteriet hvert 3,5. år uden det koster dig noget. Udskiftningen koster ca. 14000 kr.

11 kr. * 365 dage = 4015 kr. pr. år i besparelse.

http://alturl.com/b44g3 <-- Viva Energi batteri på 9,6 kWh.

Så hvis det holder ca. 5-6 år, så er der god grund til at tro at det er en god investering.

 • 1
 • 0

Men til at starte med, skal man jo have betalt solcelle anlægget af, og hvis det tager i omegnen af 10 år, vil der typisk komme merudgifter, i form af udskiftning af inverter, samt den løbende degradering der sker af solcellen, hvilket resulterer i en lavere virkningsgrad. Man kan selvfølgelig håbe at evt. elpris stigninger, vil kompensere for dette.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten