Ikea-kunder luner sig med jordvarme fra 101 borehuller
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ikea-kunder luner sig med jordvarme fra 101 borehuller

Illustration: Ikea

Store jordvarme-anlæg skal sikre, at møbelvarehuskæden Ikea når sit mål om kun at bruge energi fra vedvarende kilder inden 2012.

Ikea har allerede haft gode resultater med jordopvarmning af et varehus i Karlstad på 24.000 kvadratmeter, hvor jordvarmen dækker 85 procent af varehusets varmebehov. Ikea bruger jordvarme i yderligere 13 bygninger og vil nu indlægge jordvarme i tre nye varehuse i Uppsala, Helsingborg og Malmö.

Erfaringerne fra Karlstad viser, at der er muligt at trække fem gange så meget energi ud af jordvarmeanlægget, som der går til at drive anlæggets varmepumpe.

I alt består anlægget af 101 borehuller under parkeringspladsen ved varehuset i Karlstad og hver boring går helt ned til 120 meter. Jordvarmen hentes ind i varehuset ved hjælp af en varmepumpe, der også kan omstilles til at producere kulde i de varme sommermåneder.

Afstanden mellem borehullerne i jorden er mindsket til blot 5,5 meter. Dermed giver anlægget en samlet effekt på 1200 kW, og kun i de koldeste vintermåneder er varehuset nødt til at sætte ekstra gang elvarmen.

Jordvarmeanlægget i Karlstad ventes at mindske energiforbrug med 76 procent og skære CO2-udslippet ned med 2.200 tons. Det svarer til det årlige energiforbrug fra 150 villaer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I Sverige kan det måske gå an, fordi en stor del af elproduktionen er co2 neutral. I Danmark ville regnestykket næppe være tilsvarende godt, fordi vores elproduktion, til trods vor en vis mængde vindkraft, stadigt er med store CO2 udslip til føgle. desuden kan der nsætten alle steder skaffes billig miljøvenlig varme uden noget som helst CO2 udslip.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten