Ikea-byggeri får Silvan til at slå revner
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ikea-byggeri får Silvan til at slå revner

Næppe havde spaden været i jorden på det, der om et år skal blive Aarhus’ største butik, et 31.500 m2 stort Ikea-varehus fordelt på to etager, før den nyopførte nabobygning begyndte at slå revner.

Det er kun et par år siden, Silvans 3.500 kvadratmeter store byggemarked blev opført. Men nu har nabobyggeriet fået Silvans bygning til at sætte sig og slå revner og asfalten til at fjerne sig tre til fem centimeter fra bygningsfundamentet.

Ikea bygger et nyt møbelvarehus mellem den eksisterende Ikea-butik og Silvan. Arbejdet med at grave ud og støbe fundament er tæt på at være færdigt. De store niveauforskelle på grunden gør, at der er gravet og flyttet næsten 150.000 ton jord, inden selve byggeriet kan påbegyndes.

Det betyder også, at der skal nedsættes spuns rundt om en stor del af grunden for at forhindre jorden i at skride sammen. Spunsvæggen, som formentlig har medført skaderne, befinder sig kun knap otte meter fra Silvan-bygningen.

Normalt forankres spunsvægge for at modstå jordtrykket, men rådgiverne vurderede, at det ikke var nødvendigt på den ene spunsvæg under det nye Ikea-varehus.

»Meget tyder på, at Silvan-bygningen har fået en sætning i forbindelse med en ramning, vi har foretaget,« erkender Sten Ejsing, projektchef i Moe, der er rådgiver på Ikea-byggeriet, nu.

I forvejen er Silvans gamle bygning, som stod på grunden, hvor Ikeas varehus bliver opført, blevet revet ned, betonen knust, og materialet anvendt som stabillag under det nye varehus.

På et møde i dag, torsdag, skal løsningsforslaget, der går ud på at forankre spunsen, drøftes:

»Løsningen handler om at forstærke spunsvæggen, der har givet sig. Væggen skal forankres med traditionelle ankre inde under Silvan-bygningen. Det er en helt almindelig løsning. Oprindelig var det bare forudsat, at spunsen kunne rammes uden forankring,« fortæller Sten Ejsing.

»Men vi ved ikke, hvordan Silvan-ejendommen har været funderet inden, så endnu er vi ikke sikre på, hvem der bliver klandret,« tilføjer han.

Ole Munk Vistisen, Moes projektleder, supplerer:

»Vi har haft geoteknikere ude og undersøge det. Formentlig kom der jordtryk på, efter at spunsen blev banket ned for godt en måned siden. Så har den måske givet sig de centimeter, fordi man gravede fem-seks meter ud på bagsiden af spunsen. Måske havde vi undgået det, hvis spunsen havde været kraftigere og slet ikke havde kunnet bevæge sig i toppen.«

»Risikoen er der altid, når der skal rammes spuns. Men havde vi vidst, at asfalten ville flytte sig tre til fem centimeter, var det nok blevet håndteret det på en anden måde,« tilføjer Ole Munk Vistisen.

Ikea opfører det nye varehus ved at bygge ved siden af det gamle, som så bliver revet ned for at give plads til 1.100 parkeringspladser.

En del af jorden under det, der også tidligere var et mejeri, er forurenet. Derfor skal en byggeriet nøje følge en jordhåndteringsplan, men Ole Munk Vistisen afviser, at det har noget med den fejlslagne fundering at gøre.

»Funderingsforholdene som sådan er fine,« siger han.

er jo ikke selve ramningen af spunsen. Problemerne er opstået efter at man har fjernet jordtrykket på den ene side af spunsen.

  • 0
  • 0