Igen-igen: Nyt hovsa-indgreb mod solceller stemt igennem

Opdateret: En byge af solcelleansøgninger til Energinet.dk lige op mod deadline får endnu en gang en minister til at foreslå et hasteindgreb mod den pågældende støtteordning, som paradoksalt nok også er en overgangsordning, der udløber til nytår.

Læs også: Energiminister vil have øjeblikkeligt stop for støtte til solceller

Ifølge energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) handler det om ansøgninger på tilsammen 1.660 MW – hvilket blev annonceret fra Folketingets talerstol i fredags – og som efterfølgende blev uddybet og diskuteret på et hasteindkaldet samråd her til morgen.

Her anførte ministeren, at det kunne dreje sig om samlede udgifter på 4,5 mia. kroner over 20 år, hvis alle anlæg blev realiseret.

Læs også: Leder: For femte gang – stop nu hovsa-lovgivningen om solceller

»Derfor er vi nødt til at reagere, også selvom det kommer til at gå ud over nogle borgere, der har handlet efter reglerne,« sagde ministeren på samrådet, hvor han også kaldte de mange ansøgninger fra det samme selskab for ’spekulation mod statskassen’.

Hovedparten kan nok ikke godkendes

I ministerens redegørelse vurderede Energinet.dk dog, at ansøgninger for tilsammen 1.145 MW ikke ville blive godkendt, mens der kunne være tvivl om udfaldet af behandlingen af ansøgninger for tilsammen 508 MW.

Hvilket ifølge Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, kun vil føre til en støtteudgift på 1,3 mia. kroner over de næste 20 år, hvis ansøgningerne godkendes. Et beløb, han ikke fandt skræmmende:

Læs også: Historisk lave priser i nyt dansk solcelleudbud

»Vi må forholde os til, at der har været en ordning, og at der skal være en vis retssikkerhed for borgere, der har investeret i tillid til reglerne. Når det reelle tal i virkeligheden er 508 MW i stedet for 1.660 MW, så synes jeg, det vil være bedre at bruge penge på solcellerne end på retssager og erstatninger,« sagde han på samrådet.

Læs også: Rigsrevisionen: Regeringen kunne have lukket solcellehul i marts 2012

Både Enhedslisten og Alternativet spurgte ind til ansøgningerne, men ministeren kunne - af hensyn til armslængde-princippet i forhold til den behandlende myndighed, Energinet.dk - ikke give flere oplysninger om de konkrete ansøgninger ud over, at 44 ansøgninger på tilsammen 1.660 MW kom fra én ansøger.

Solceller behandles som stedbørn

Socialdemokraternes Jens Joel kaldet det utilfredsstillende, at man nu igen sidder med forslag til et hasteindgreb og spurgte - lidt retorisk - hvad der ikke har været styr på:

»Det er en stor ekstraregning, som vi må ordne nu. Men fremadrettet må vi drøfte, hvordan vi undgår, at solcelleteknologien igen og igen bliver behandlet som et stedbarn i stedet for som en attraktiv teknologi, der kan forsyne os med billig VE-strøm,« sagde han.

Læs også: Kæmpe solcelleparker slår bunden ud af energiforlig

Hasteindgrebet, som forventes at blive vedtaget senere i dag, vil stoppe den pågældende overgangsordning pr. dags dato, hvor den ellers ville udløbe til årsskiftet.

Solceller og afregningsregler er ikke for nybegyndere – men den ordning, som Folketinget nu vil haststoppe er en overgangsordning, som blev indført helt tilbage fra 2015. Her ændrede vilkårene for en såkaldt 60/40-støtteordning (som senere blev afskaffet) , så man skulle ansøge, inden man starter på sit projekt, i stedet for efter at anlægget var bygget.

Læs også: Rigsrevisionen: Regeringen kunne have lukket solcellehul i marts 2012

Overgangsordningen var beregnet til ansøgere, der har på begyndt deres anlæg inden 1. juli 2015, men som ikke har fået tilsluttet anlægget før efter 1. januar 2016 – og hvor dette ikke skyldes ejeren selv.

Ifølge redegørelsen vil suspension af ordningen kunne have betydning for 276 ansøgninger, hvor Energinet.dk ikke har truffet noget afgørelse. Her kan påregnes krav fra ansøgere - for eksempel til projektomkostninger og anlægsudgifter.

Artiklen er opdateret med oplysningen om, at indgrebet er blevet vedtaget.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

vejrer morgenluft.

Det store foregangsland, som DK har været det logrende vedhæng til i et og alt over de sidste 15 år, USA, har med Donald Trump ved roret afstukket retningen inden for udviklingen og implementeringen af de former for teknologi, der kunne have været med til at afbøde nogle af de uheldige bivirkninger, som den såkaldte økonomiske vækst har ført med sig.

Den underliggende dagsorden er ikke endnu så markant og eksplicit her til lands, og slet ikke i et af de medier, der som her henvender sig til folk, som har konkret viden om både teknik, økonomi og miljø.

Markedsfundamentalismen har afsløret sit sande ansigt i form af Donald Trumps, der nu står i spidsen for de kræfter, som ikke kan slippe USA som billedet på udviklingen.

Hans kabinet ejer tilsammen lige så meget som en tredjedel af den amerikanske befolkning. Rigdommen er skabt på fossilindustriens og militærets betingelser.

Fremtiden vil, hvis den skal være værd at tale om, udmynte sig i et opgør med fortidens vindere. Fremtiden, hvis den findes, vil bestå i et opgør med fossilindustriens blinde støtter.

Venstre, DF, La og K er imod fremtiden, VEedvarende hængt op i flere hundrede millioner år gammel organisk bundet solenergi.

Jeg har set og stået ved siden af Lars Christian Lilleholt i Copy chop her i Odense. Hans fysiske udstråling virker påfaldende i overensstemmelse med hans politik. Men det ville nok være politisk ukorrekt at komme nærmere ind på, så det overlader vi til andre medier: http://arbejdsforskning.dk/visartikel.asp?...

 • 15
 • 10

Det er jo muntert at der gang på gang laves hovsa løsninger på el området. PSO, solceller, elbiler, salg af DONG m.v.

Det er sikkert ikke slut, måske skulle man bare undlade at lave nye tilskudsordninger, solceller er alligevel billige nok til at bære investeringen selv, og så måske bare en 1000kr. årlig administrations afgift på brug af elnettet som buffer, og fjerne alle andre regler og tilskud?

De store anlæg kan og skal klare sig på markedsvilkår.

 • 15
 • 2

Igen viser Venstre at deres eneste interesse er PENGE, og at hvilket som helst forbrug af statens (læs Venstres) penge, er misbrug af staten (læs Venstre), mens Venstre bevidst fejlfremlægger data næsten konsekvent, i spareknivens hellige navn ! Der er i denne valgperiode kun begået fejl, og tilsyneladende bevidst. De skar i forskning i det offentlige, hvilket er en to-delt dumhed. De har på alle tilgængelige måder bekæmpet mulighederne og økonomien i uddannelsessystemet, som er den fabrik der skal brødføde fremtiden, De skær voldsomt i alle dele af den "Grønne" udvikling. De øger svineriet i landbruget med øget gødning (deres kernevælgere skal støttes). De øger kontrollerne og dokumentationerne uden at øge på ressourcerne, hvilket giver dårlig service på alle områder. De vil langt hellere straffe lovbrydere max, end langsigtet at finde reelle løsninger som gør lovbrydning mindre cool. Vi kan håbe at Søren Pind's masseovervågning er fortid, men jeg tvivler ! Kan i sige mig hvorfor specielt solceller idag er så vildt attraktive, jeg er klar over at teknologien og effektiviteten er markant bedre, men når kun 44 ud af 276 ansøgninger skal smadre den samlede udviklingen, så har vi igen typisk Venstre tilgang til samfundet, nemlig alle skal straffes på grund af de meget få, og når så Energinet.dk redegøre for at kun en trediedel vil blive godkendt, hvad er det for hysteriske snævertsynede magthungrige nærigrøve væsner der er i Venstre ? Og værre bliver det så når det i artiklen udlægges at tåbernes krav vil blive vedtaget, hvad sker der lige her ? Der er i den grad en årsag til den omfattende og voksende politikerlede, for igen og igen viser det sig at opfattelsen i folketinget overordnet er at "vi politikere ved bedst" og at vi kan stemme hvem som helst af de etablerede ind, uden at det gør nogen forskel ! Lad os få Danmarks egen Trump at stemme på, hvilket vil ende i mareridt, da han sikkert uforudset vil vinde her også, grimt grimt, men vores etablerede politikere LYTTER IKKE !

 • 15
 • 8

Fjern afgifterne på el Så mister staten ikke penge når der produceres vedvarende energi. Solcelleejerne betaler allerede nu afgift til el-/netselskaberne. Så er konkurrencevilkårene på plads.

 • 14
 • 1

. De vil langt hellere straffe lovbrydere max, end langsigtet at finde reelle løsninger som gør lovbrydning mindre cool.

For Venstre er "lovbrydning" allermest et spörgsmål om hvor pengene ender: I De Rigtige eller De Forkerte lommer.

For eksempel med SKAT så er det klart at der nästen ikke er foregået noget ulovligt fordi "De Rigtige Lommer" formodenligt sidder med de 12-100 MIA kroner some SKAT er blevet ribbet for, så det gälder om en hurtig advokatundersögelse så man kan få lukket sagen.

Men, det ved vi jo godt.

Näh, det som er helt forfärdeligt er at resten af Folketinget, "oppositionen" altid har regeringens ryg, der er jo ingen der stiller krav om noget som helst anderledes - d.v.s. Enhedslisten - men alle ved jo også godt at Enhedslisten altid mister modet når muligheden opstår for at göre mere end at käfte op.

Danmark er fucked!

 • 7
 • 5

Nope. De betaler til at opretholde driften af nettet. Den er solcelleanlæggen nemligt helt afhængig af.

I modsætning til vindmøllerne, der får nettet, søkabler og lignende foræret, selvom de er endnu mere afhængige af forbindelserne, da de ikke selv bruger den producerede strøm. Endog får de erstatning udbetalt, hvis gaven ikke virker i en periode.

Afgifter er noget som kun staten kan opkræve.

Vrøvl, afgifter er ikke nødvendigvis knyttet til staten.

Fx bliver parkeringsafgifter ofte opkrævet af kommunen eller et privat selskab.

Hvordan går det iøvrigt med dine skriverier til Dansk Statistik, som du lovede at bringe svaret på? Vil Dansk Statistik ikke ændre definitionen på skat efter dine forskrifter?

 • 4
 • 13

Da Danmark for mange år siden indgik en bilateral aftale med Tyskland om olie/brændstofafgifter, kan DK ikke blot hæve afgiften uden at afstemme det med tyskerne. Aftalen blev indgået for at forhindre øget grænsehandel, den såkaldte diesel-eller benzinturisme.

 • 0
 • 0

Preben.

Den Daske Ordbog definerer en afgift således:

Du læser ordbøger som fanden læser bibel. Flemming. Patetisk, at du ikke kan læse mere end ét punkt og ovenikøbet fortsætter med at hævde, at du har ret.

Jeg minder her om hvad du skrev:

Afgifter er noget som kun staten kan opkræve.

Punkt 2-4:

beløb der betales for en ydelse, undertiden som en del af prisen BESLÆGTEDE ORDBETA ...vis

Hvis der betales med et Dankort, betaler .. du som kunde en afgift, og derudover betaler sælgeren en noget større afgift håndb-jur.83

2.a beløb der skal betales til den offentlige administration for dens medvirken ved fx udstedelse af bevillinger og attester SYNONYM gebyr BESLÆGTEDE ORDBETA ...vis GRAMMATIK afgift på NOGET EKSEMPLER nedsættelse af afgifterneikon for korpussøgning

Palle Simonsens forslag om afgifter på dåbsattester m.v. falder ikke i god jord NyDag88

 1. beløb som man skal betale for at have begået en mindre ulovlighed, brudt en aftale, el.lign. BESLÆGTEDE ORDBETA ...vis

parkeringsbøderne, som ikke er bøder men afgifter, er opkrævet helt i overensstemmelse med reglerne BerlT91

 1. betaling for (ret til) brug af noget BESLÆGTEDE ORDBETA ...vis EKSEMPLER årlig afgiftikon for korpussøgning

Eneforfattere og bidragydere til billedbøger modtager afgift fra både pulje 1 og 2 inf-bogv.91

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=afgift

Dine skriverier med Dansk Statistik - og svaret?

 • 3
 • 12

Undskyld at være lidt off-topic her, men jeg lovede for længe siden Preben et svar fra Danmarks Statiskik om PSO var en afgift eller en tarif / bidrag.

Her er svaret, med en række af indre modsigelser og inkonsekvent brug af tarif og afgift:

"Definition af PSO Manglende viden om PSO-tariffen har bevirket at den ikke tidligere har været medtaget under skatter og afgifter.

PSO-tariffen opkræves af den offentligt ejede virksomhed Energinet.dk og betales af forbrugerne over den post på elregningen, der hedder PSO-tarif (offentlige forpligtelser) og anvendes til at finansiere omkostninger til en række forpligtelser, som Energinet.dk efter lovgivningen er pålagt.

Energinet.dk er efter lovgivningen pålagt en række forpligtelser, herunder at fremme miljøvenlig elproduktion (produktion fra vind og biomasse) samt forskning og udvikling inden for elområdet.

Producenter af miljøvenlig energi er sikret en fast pris for el. Dette indebærer blandt andet, at Energinet.dk skal betale et tilskud i form af forskellen mellem den aktuelle markedspris for el på elbørsen Nord Pool og den pris, der er fastsat i loven.

Energinet.dk’s omkostninger til miljøvenlig energi betales af elforbrugerne over den post på elregningen, der hedder PSO-tarif (offentlige forpligtelser). Helt nøjagtigt dækker posten følgende omkostninger:

 • Tilskud til vindmøller og andre anlæg, der producerer miljøvenlig energi
 • Tilskud til decentrale anlæg (decentrale kraftvarmeværker mv.)
 • Tilslutning af vindmøller og decentrale kraftvarmeværker til elnettet
 • Nettab i det net, der opsamler elproduktionen
 • Forskning og udvikling i miljøvenlig elproduktion
 • Forskning og udvikling i effektiv energianvendelse
 • Forsyningssikkerhed
 • Øvrige omkostninger til Sikkerhedsstyrelsen og tab på debitorer. Ydelse – modydelse Begreberne salgsindtægter og skatter kan under tiden være vanskelige at adskille. Skattebegrebet er tæt knyttet til antagelsen om forholdet mellem den ydelse bor¬ge¬ren betaler og den modydelse offentlig forvaltning og service præsterer i form af offent¬lige varer og tjenester. Som hovedregel skal der, for at der er tale om skat¬ter, fore¬ligge en situation, hvor der ikke er en direkte sammenhæng mellem det borge¬ren be¬taler til det offentlige (ydelsen), og det borgeren modtager fra det of¬fentlige (mod¬ydelsen).

Den direkte tilknytning viser sig i, at ydelse og modydelse fal¬der- eller varierer sam¬men. I bred forstand kan alle ydelser til det offentlige, dvs. også skatterne og af¬gif¬terne, nemlig hævdes at have en modydelse, idet de i sidste ende går til finan¬sie¬rin¬gen af offentlige aktiviteter. For skat¬ternes og afgifternes vedkommende er der imid¬lertid alene tale om en generel finansiel eller regnskabs¬mæssig sammen¬hæng; der er intet specielt sammenfald. Konklusion I sagen om PSO-afgiften er betalingen obligatorisk, men der er ikke nogen direkte modydelse til betalingen (man får, som betaler, ikke direkte noget for det, man betaler). Betalingen går til dækning af de ansøgninger om tilskud til bygning af vindmøller mv. Man kan derfor sige, at pengene fra PSO-afgiften er ”øremærkede” til tilskud til vindmøller mv."

 • 3
 • 0

At der skal laves endnu et Hovsa indgreb er hovedrystende amatøragtigt. Det er 4 gang dette bliver gjort imod solcelle ejerne/branchen. MEN! Lig lige mærke til at det igen er nogle ganske få spekulanter der prøver at få snablen langt ned i statskassen. Ud af de 4 indgreb er det de 3 der er forårsaget af denne form for snylteri. At "man" ikke har fundet ud af at lave ordningerne så de er sikrede mod sådanne svindel, det er som sagt hovedrystende amatøragtigt. Men at der er en lille gruppe der igen og igen ødelægger disse ordninger for at berige dem selv er noget værre svineri. Jeg håber disse grådige røvhuller taber en masse penge.

 • 0
 • 0

.......kan forvirre højt begavede folk der har et leksikon, men som ikke aner hvad der foregår i samfundet, giver det et ganske godt billede af hvad der sker i folketinget, blandt de højtbegavede med lange uddannelser

Sarc on

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten