IEA vil gøre Europa fri for russisk gas: Her er agenturets køreplan

Plus4. marts 2022 kl. 04:0413
Russisk gas flyder stadig gennem rørledninger til Europa. Men hvis europæerne vil af med gassen får det konsekvenser for miljø og økonomi
Illustration: Leonid Ikan | Bigstock.
En tredjedel af den russiske naturgas i EU kan være udfaset om et år, og i 2030 vil den russiske naturgas være helt væk, ifølge et forslag til en ny handleplan fra IEA. Den omfatter 10 punkter med både biobrændsel, atomkraft og spareøvelser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Importer gas fra alternative kilder i takt med at de russiske kontrakter udløber, skru op for biobrændsel og atomkraft. Og skru ned for termostaterne. Det er de vigtigste redskaber i den 10 punkt lange plan for at mindske EU’s afhængighed af russisk gas, som Det Internationale Energiagentur (IEA) i dag har præsenteret.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
5. marts 2022 kl. 06:56

Det er nok ikke kommandoøkonomi, men snarere en omveje, der holder administrationen beskæftiget. Afgifter kan nemt reduceres, hvis Folketinget godtager skridtet. Lige nu tjener staten på krisen.

12
4. marts 2022 kl. 17:48

Fake news?

At producere yderligere 70 TWh energi fra de to kilder vil give en besparelse på 13 milliarder kubikmeter gas allerede fra i år

70 TWh / 13 * 10^9 = 5,4 kWh / m3, men gassens brændværdi er over 11 kWh/m3.

11
4. marts 2022 kl. 16:00

Mht lagrene - så vidt jeg ved er de danske lagre ikke længere opereret med henblik på forsyningssikkerhed - men ud fra kommercielle hensyn? Vil man så "ekspropriere" dem (tilbage)?

10
4. marts 2022 kl. 14:48

Altså; Vi har tilstrækkeligt gas i Europa til at håndtere situationen. Det bliver lidt dyrt i en periode, men der er ikke noget godt argument for ikke at få lukket for hanerne mod Rusland både mht gas og olie.

9
4. marts 2022 kl. 14:20

Hej Svend Ferdinandsen

Nej, pengene skal først ind i kassen, så vi har noget at dele ud af. På den måde vil energimarkedet nærme sig en kommandoøkonomi, trods talen om det frie marked og dets velsignelser.

I en Kommandoøkonomi er prismekanismens rolle erstattet af centraliseret produktionsplanlægning. Afgifter vil forrykke balancen i et frit marked, men vil ikke fratage prismekanismens rolle.

Så nej det nærmer sig ikke en kommandoøkonomi.

8
4. marts 2022 kl. 13:18

"Men ifølge IEA, er det langt fra nok. De mener, at der skal afsættes 200 milliarder euro til at afbløde slaget fra de stigende regninger for forbrugerne. Det er beregnet ud fra, at de estimerer, at de nuværende markedsomstændigheder kan betyde en ekstra profit på EU’s energimarked på 200 milliarder euro."

Når energipriserne stiger så skal der gives tilskud fra bl.a. de afgifter man opkræver. Det er åbenbart umuligt at overveje om afgifterne skal sættes ned. Nej, pengene skal først ind i kassen, så vi har noget at dele ud af. På den måde vil energimarkedet nærme sig en kommandoøkonomi, trods talen om det frie marked og dets velsignelser.

7
4. marts 2022 kl. 11:16

Man kunne også bare have lyttet til dem der sagde, at det var ikke klogt at blive afhængig af russisk gas. Hvis vi i Danmark havde brugt gas til at lave el og ikke opvarmning, var der ingen alm. huse der manglede gas og der var mere til industrien. Og hvordan kan Danmark tillade at det tage 4 år at renovere vores eget gasfelt? Renovere halvdelen og levere 50% burde være et krav. Fejl på fejl.

6
4. marts 2022 kl. 10:28

når Putin er væltet, og Rusland er på vej ind i et civiliseret forhold til omverdenen?

For vi kan vel ikke bare antage at russere af natur er onde?

5
4. marts 2022 kl. 09:31

Hvor er det irriterende med alle de link midt i artiklen

Godt "brølt", Niels, men her er thumbs-up vist ikke nok?

Jeg er enig med dig, men tror at "the layout" bedre vil kunne bære, hvad du foreslår i højre side - måske i midten i højre side? Men efter nogen tid lærer man, at ignorerer disse distrationer - de bliver en del af sidens særpræg - på godt og ondt.

4
4. marts 2022 kl. 09:03

Hvor er det irriterende med alle de link midt i artiklen, som afbryder læsningen for at få mig til at læse noget andet. Jeg kender ikke andre seriøse medier, som gør det i samme grad som ing.dk. Det villle være en klar forbedring at samle sådanne link i et område til venstre for artiklen og øverst oppe. Jeg har set videnskabelige tidsskrifter, som gør noget sådant.

3
4. marts 2022 kl. 07:27

EA foreslår, at produktionen på de europæiske bio-værker og atomkraftværker bliver skruet i vejret

Bare den biomasse ikke er de russiske træpiller som vi ynder at bruge i dk.

2
4. marts 2022 kl. 06:59

Vi er en eksistentiel krise det er spørsgmålet om vor livsform, nøjagtig som da Bush holdte sin War on terror tale.

Der er en mio flygtinge, Danmark har sendt 1500 missiler til Ukraine etc, jeg tør ikke tænke på hvad denne krise allerede koster og hvad der er på spil.

Med det i mente undrer jeg mig over: "Agenturet mener, at det kan give yderligere 20 TWh fra VE-kilder allerede i 2022. Det estimeres at komme til at koste tre milliarder euro." Tre milliarder euro? Hvorfor ikke 30 eller 300 millarder euro?

1
4. marts 2022 kl. 06:03

Vi bør måske være Vladimir Putin dybt taknemmelig, for at klare hvad ingen europæiske politikere (eller despoter) har kunnet klare siden se sidste 89 år: at samle Europa? Om det så er Biden. er han vågnet - for hans forgænger er og bliver det aldrig værd; hvad var det nu han hed?

Ronald Reagan var inde på lidt af det i sin mikrofonspøg, men fik ikke stækket atom-arsenalet, da han havde chancen. Nu er det for sent!

Men SWIFT-bomben - i al sin forfærdelighed - kan måske rette den fejl - og løse jordboernes problem med overforbrug af ressourcer? På den dårlige måde.

Vi skal dog ikke glemme, at også danske have en rolle i slavehandlen, som lagde grunden til europæiske "syndefald".

Er vi her endnu om en uge, en måned, et år? Vi ved det ikke - endnu. Men hvis vi er, skal der "nye boller på suppen".