IEA: Solenergi kan dække 25 procent af elproduktionen i 2050

Der ligger et kæmpe globalt potentiale for elproduktion gennem solenergi.

Sådan lyder vurderingen fra IEA, der har lavet en køreplan for hver af de to solenergiteknologier fotovoltaisk solenergi(PV) og koncentreret solenergi (CSP).

»Kombinationen af de to giver mulighed for at forbedre energisikkerheden samtidig med, at vi kan reducere CO2 udslippet med næste seks milliarder ton om året i 2025,« sagde IEA's generaldirektør, Nobuo Tanaka, under præsentationen af køreplanerne i Valencia, Spanien.

De to solenergi-teknologi kan ifølge IEA tilsammen producere op mod 9.000 TWh i 2050 svarende til mellem 20 og 25 procent af verdens samlede elproduktion ved at komplimentere hinandens forskelle i stedet for at være en slags konkurrerende teknologier.

Ifølge IEA skal PV ses som den foretrukne løsning til bygninger og huse, mens CSP skal ses som teknologien for forsyningsværker i de regioner, der har den meste sol og de færreste skyer. Skal planerne realiseres, kræver det dog handling nu på regeringsplan, påpeger IEAs generaldirektør.

»Dette årti er afgørende for at få udviklet en politik, der kan støtte udviklingen af solenergien,« sagde Tanaka med reference til at få udviklet globale incitamenter til at understøtte udviklingen af solprojekter og solenergiteknolgier.

Med effektive rammer på plads vil PV være kommercielt attraktiv på huse og bygninger i 2020 i mange regioner samt konkurrencedygtig på forsyningsværk-niveau i 2030. Her vil fotovoltaisk solenergi kunne levere fem procent af den globale elproduktion, mens tallet vil være 11 procent i 2050, anslår IEA.

Energiagenturet forventer, at koncentreret solenergi, CSP, vil være konkurrencedygtig i 2020 i de mest solrige regioner. Hvorvidt, CSP som elproduktionsteknologi vil vokse yderligere, vil kræve en udvikling af transmissionskabel-infrastrukturen, der skal sende elektriciteten til de store forbrugscentre.

Det vil i givet fald være de store lande som Kina, Indien og først og fremmest USA, der skal drive den udvikling, men gennem termisk lagring kan CSP være konkurrencedygtig med grundlastværker senest i 2030 og i 2050 levere godt 11 procent af den globale elproduktion.

Nordamerika forventes at være den største producent af koncentreret solenergi efterfulgt af Nordafrika og Indien.

Dokumentation

IEA Roadmap for fotovoltarisk solenergi (pdf)
IEA Roadmap for koncentret solenergi (pdf)
Pressemeddelelse fra IEA