Markante prisfald på især solceller de seneste år er én af årsagerne til, at Det International Energiagentur, IEA, nu vurderer, at solenergi kan blive verdens største el-leverandør i 2050 – større end fossile brændsler, vind, vandkraft og atomkraft.
Ifølge to nye teknologikøreplaner kan solceller levere 16 pct. af verdens behov for el i 2050, mens solkraft eller koncentreret solenergi (CSP) vil kunne give ekstra 11 pct. Altså vil de to teknologier under de rette betingelser kunne levere 27 pct. af et elbehov på verdensplan, som ifølge IEA’s egne fremskrivninger er knap dobbelt så stort som i dag: cirka 120.000 TWh i 2050 mod 66.000 TWh i 2011.
De to solteknologier vil samtidig kunne reducere CO2-udledningen med mere end seks milliarder ton om året i 2050, hvilket svarer til dagens energirelaterede CO2-emissioner fra USA eller næsten alle de direkte emissioner fra transportsektoren på verdensplan.
Klare politiske signaler er nødvendige
IEA's administrerende direktør, Maria van der Hoeven, siger dog i en pressemeddelelse, at begge teknologier er meget kapitalintensive, og at sænkning af kapitalomkostningerne således er af afgørende betydning for at nå visionen i køreplanerne.
Hun understreger også, at de to rapporter ikke repræsenterer en prognose, men en beskrivelse af de teknologiske potentialer samt de politiske tiltag, der er nødvendige for at nå denne vision i 2050.
Et centralt budskab i begge publikationer omhandler behovet for klare, troværdige og konsekvente signaler fra politiske beslutningstagere, der kan reducere risici for investorer i de to teknologier:
»Hvis der er forvirrende signaler og stop and go-politik fra politikerne, betyder det, at investorer ender med at betale mere for deres investering, forbrugerne får dyrere energi, og at nogle projekter slet ikke bliver realiseret,« siger hun.
Lagring af strøm er det store benspænd
Ifølge de to rapporter vil solcellerne – som ved udgangen af 2013 havde en kapacitet på 137 GW på verdensplan og vokser med 100 MW om dagen – have den største vækst frem mod 2030 takket være massive omkostningsreduktioner.
Men når solcellerne udgør mellem 5 og 15 pct. af den globale elproduktion, vil billedet ændre sig, fordi manglende lagringsmuligheder vil presse elpriserne ned og gøre investeringer i solcellerne mindre fordelagtige.
Her vil koncentreret solkraft eller CSP så komme ind i billedet. Her opvarmes vand i et tårn via en række spejle af solens stråler, og strømmen produceres på traditionel vis med en turbine, hvilket så rummer mulighed for termiske lagring af energien.
Rapporterne tager udgangspunkt i et klimavenligt scenarium med høj andel af vedvarende energi og et relativt lavt energiforbrug - beskrevet i organisationens tidligere rapport, Energy Technology Perspectives fra 2014.
