IEA: Global opvarmning er en trussel mod verdens energiproduktion
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

IEA: Global opvarmning er en trussel mod verdens energiproduktion

Global opvarmning er ikke bare en trussel mod planetens klima – den er også en trussel mod verdens energiforsyning.

Det er en af de mere opsigtsvækkende konklusioner, som Det Internationale Energiagentur (IEA) mandag præsenterede i en ny rapport, som først og fremmest præsenterer fire energipolitiske tiltag, som verdens ledere bør gøre brug af for at holde den globale opvarmning nede på to grader celsius i henhold til officielle FN-mål.

IEA har dog også bragt et kapitel for sig, hvori det skitseres, hvordan klimaændringer stresser fremtidens energiforsyning som følge af, at opvarmningen på sigt betyder stigninger i vandstande, vandmangel og ændringer i nedbørsmønstre, alt efter hvor i verden man befinder sig.

Rapporten påpeger, at verdens energisektorer ikke er bygget til at kunne fungere i fremtidens klima med højere vandstande.

Eksempelvis er der 300 energiforsyningsanlæg, som olieraffinaderier og naturgasværker, som ligger langs USA’s kyster, der er truet, fordi de ligger blot 1,2 meter fra tidevandet, når det går højt, og derfor er ekstremt sårbare over for havstigninger.

Derudover bør voldsommere naturfænomener som tropiske cykloner også regnes som en stigende trussel mod energiforsyningsfaciliteter som eksempelvis boreplatforme i Den Mexicanske Golf.

Også verdens elnet vil blive udsatte i takt med, at klimaet forårsager hede- og kuldebølger, der begrænser kraftværkernes produktionseffektivitet, lyder det i rapporten.

Varmere klima giver dyrere energi

Klimatiske forandringer vil samlet set betyde nye og sværere økonomiske forhold for at udvinde energi.

For eksempel påpeger rapporten, at oliepriserne vil stige, i takt med at verden kommer til at mangle vand, der skal bruges i olieudvinding. Det kan særligt ramme Mellemøsten, der i 2011 producerede 33 procent af verdens olieforbrug, men også flere andre regioner rundt omkring på kloden vil blive berørt.

Som et mere nærliggende eksempel for os danskere er boreplatforme i Nordsøen også truet, skrive IEA i rapporten. Kraftigere storme og ’ekstreme’ bølgehøjder gør det nemlig dyrere at vedligeholde platformene, ligesom der kommer flere produktionsudfald, hvilket vil føre til højere priser.

Den vedvarende energisektor kan måske også stå over for ændringer. IEA nævner forskning af ændrede vindforhold, der peger på, at 40 procent af den vind, som nordvestamerikanske vindmøller bruger til at producere strøm, kan aftage i løbet af sommermånederne.

Det er dog sparsomt med forskning på globalt plan, der viser, hvad global opvarmning har af indflydelse på vedvarende energikilder, noterer IEA sig.

Konklusionen er derfor, at verdens regeringer skal i gang med at vurdere klimaets trusselsniveau mod hvert enkelt lands energiforsyning. Selv hvis det lader sig gøre at holde den globale opvarmning nede på to grader celsius, vil vejret blive mere ekstremt, argumenterer IEA.

»Klimaforandringer er ærlig talt blevet en sag, der er røget bag køen af de politiske prioriteringer. Men problemet forsvinder ikke af den grund – rent faktisk noget nær det modsatte,« udtaler IEA direktør Maria van der Hoeven i forbindelse med udgivelsen af rapporten.

IEA-rapporten 'Four energy policies can keep the 2°C climate goal alive' kan downloades her.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Helt ærligt, det virker som de sidste krampetrækninger for at overbevise os om at Verdens undergang er nær.

Hvis klimaændringerne betyder lavere olieproduktion, jamen det skulle de da glæde sig over, når nu de mener, at olieproduktionen er en faktor.

Den rapport er ikke det papir værd, den er skrevet på, der er ikke en eneste politiker der kommer til at læse den.

 • 5
 • 8

Energiminister Martin Lidegård bliver presset fordi de fleste påolitikere hele tiden sammenligner omkostningerne med oliepriserne. Dette er kun til glæde for olieproducenterne, og meget farligt. Lad os da betale merprisen for at have et mere differentieret energiforsyningssystem, og et must i denne forbindelse er at udvikle bedre og billigere lagringsmetoder til elektricitet. Så det burde være dette som energiministeren skulle koncentrere sig og, og ikke om der laves flere eller færre solcelleanlæg.

Det nytter jo heller at energiministeren lægger alle "æggene" i vindmøllekurven. Det så vi forleden dag hvor der var vindstille, og forbindelserne til Norge og Sverige reelt ude af drift. Da betalte vi hele formiddagen ca. 15 kr pr. KwH.

 • 2
 • 2

Nu har vi hørt om den stigende vandstand i vel et par årtier, vi mangler bare at kunne registrere den endnu...Så når, eller hvis vandet stiger, vil det ske over mange mange år, i et tempo der muliggør en magelig "strategisk tilbagetrækning" i takt med at anlæggene alligevel forældes og nedslides.

M.h.t. de voldsommere storme omkring boreriggene, er det også skudt over målet. Klimamæssigt set er vindstyrkerne faktisk ikke steget signifikant over de seneste årtier, og mon ikke ingeniørerne er i stand til at forbedre og udvikle riggene løbende, så de kan klare vindstyrker og bølgehøjder, der ligger måske 10% over det gennemsnit vi kender i dag?

Med al den skifergas der nok bliver fremtidens energi, havner boreriggene nok alligevel på museum om ikke så mange år.

 • 3
 • 3

Ja, hvor mange år holder en borerig, og skal den mon ikke alligevel flyttes efter 50år når feltet er tomt.
Hvis de nu havde regnet 500år frem så kunne katastroferne blive meget værre, for ikke at nævne hvad der sker om 1000år.
Ligesom med Verdensbankens rapport, hvor de opregnede alle katastroferne ved 6 graders stigning, men undlod at fortælle, at ikke engang de værste prognoser ser 6graders stigning.
Nu mangler vi bare at GW også medfører jordskælv, vulkaner og meteorer.

 • 3
 • 3

Nu mangler vi bare at GW også medfører jordskælv, vulkaner og meteorer.

Hej Svend

GW medfører faktisk masser af jordskælv:

.10. jul 2012, Grønland hæver sig som isen smelter.
Den smeltende indlandsis er en del af årsagen til, at Grønlands grundfjeld hæver sig med op til 3 centimeter om året. En konsekvens af vokseværket kan blive flere jordskælv langs landets kyster:
http://ing.dk/artikel/130664

24 March 2006 Glacial earthquakes rock Greenland ice sheet:
http://www.newscientist.com/article/dn8889
Citat: "...
When the team analysed glacial seismic records back to 1993, they found a striking increase in the number of quakes recorded in recent years. All 136 of the best-documented slips were traced to glaciated valleys draining the main Greenland ice sheet. A handful of others occurred in Alaskan glaciers or on Antarctica.
Ekström reports that quakes ranged from six to 15 per year from 1993 to 2002, then jumped to 20 in 2003, 23 in 2004, and 32 in the first 10 months of 2005 - matching an increase in Greenland temperatures.
..."

Glacial earthquakes in Greenland:
http://blogs.physicstoday.org/update/2008/...

Fra GeologiskNyt nr. 6, 2005 Glaciale Jordskælv
- når isen rykker:
http://www.geus.dk/publications/div-artikl...
Citat: "... Et kendetegn ved de glaciale jordskælv er fraværet af P-bølgen, hvilket formodentlig er den væsentligste årsag til, at de ikke er blevet opdaget tidligere..."

American Geophysical Union (2009, January 8). Cause Of Glacial Earthquakes In Greenland Clarified. ScienceDaily:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/...
http://www.geology.ohio-state.edu/news_det...

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten