Idéklinik på Aalborg Sygehus gør opfindelser til virkelighed

29. juni 2010 kl. 08:04
Idéklinik på Aalborg Sygehus gør opfindelser til virkelighed
Illustration: Justyna Furmanczyk.
En stab af ingeniører, jurister og en industriel designer står klar på Aalborg Sygehus til at hjælpe ideer i deres fødsel, så de kan blive til produkter eller nye arbejdsgange på hospitaler. Idéklinikken har allerede ansøgt om 12 patenter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Patenterne - ikke patienterne - står i kø for at komme ud af Aalborg Sygehus. En særlig afdeling af hospitalet kalder sig Idéklinikken, og her gærer alle de konstruktive ideer, som hospitalets medarbejdere får, mens de udfører deres arbejde og møder daglige, praktiske problemer.

Narkosesygeplejerske Signe Bjørn er blandt dem, der har fået hjælp af Idéklinikken.

»Jeg ville aldrig være kommet nogen vegne med min idé, hvis ikke Idéklinikken havde opfordret medarbejderne til at komme med ideer,« siger hun.

»Jeg har ikke tænkt over, om jeg selv kunne tjene penge på den sut. Men hvis den en dag ligger i skuffen, så jeg lige kan tage den, når der er brug for den, så bliver jeg stolt,« siger narkosesygeplejerske Signe Bjørn. (Foto: Idéklinikken ved Aalborg Sygehus) Illustration: Ideklinikken ved Aalborg Sygehus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det, hun manglede i dagligdagen, var en sut med indbygget iltslange til småbørn, der har gennemgået en operation. Ideen er ganske enkel: Iltslangen, som er kompatibel med de øvrige iltslanger på hospitalet, fæstnes i suttens forplade. Så kan barnet få ilten pustet direkte op i næsen. De eksisterende næse-katedre river børnene nemlig ud, fordi de irriterer.

12 patenter på vej

Signe Bjørns idé er nu på vej igennem et patent- og udviklingsarbejde, som Idéklinikken tager sig af. Der er både ingeniører og jurister ansat til det. Og i de femten måneder, Idéklinikken har eksisteret, er der blevet ansøgt om 12 patenter.

Men det handler ikke kun om ideer, der kan blive til profitgivende produkter. Også ideer, som bare kan gøre livet lidt lettere for hospitalspersonalet, får en professionel behandling på Idéklinikken.

»Vi skal bare opnå en værdi på ét eller andet område. Det behøver ikke nødvendigvis at være en økonomisk værdi. Det kunne også være en miljømæssig idé eller noget, som gør opgaver lettere for patienter, pårørende eller personale,« siger Idéklinikkens chef, Keld Lisby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle kan komme med gode ideer, ikke kun kirurger og sygeplejersker. Der er også en åben dør for patienterne selv eller deres familie. Og selv hvis en person, som ingen relation har til hospitalet eller de indlagte, kommer forbi med en god idé, vil den blive taget op og overvejet.

Idéklinikken er et specialiseret hospitals-opfinderkontor. Og klinikken løfter hele opgaven med nyhedsundersøgelse, markedsvurdering, design og et eventuelt salg til en fabrikant.

»Når ideen er blevet vurderet indledningsvis, så etablerer vi en projektgruppe med idé-personen og den faglige kompetence, der er brug for. For eksempel har vi en industriel designer, der kan kikke på den side af sagen.«

****Udgifter skal dækkes, før der er penge til opfinderen**
Hvordan får opfinderen selv noget ud af sin idé? Sygeplejerske Signe Bjørn har fortalt Ingeniøren, at hun ikke ved, hvor meget der kan blive til hende, hvis der kommer et salgbart produkt ud af det?

»Hvis der skal søges et patent, forhandler vi med regionen, som køber patentet. Derpå varetager vi hele sagsbehandlingen og produktudviklingen til og med et eventuelt salg til en fabrikant. Når der så kommer en indtægt ud af det, skal vores omkostninger først dækkes. Og når det er sket, vil typisk en tredjedel af de følgende indtægter gå til opfinderen. Det aftales tidligt i forløbet,« siger Keld Lisby.

Idéklinikken er en del af hospitalet, og den udspringer af hospitalets innovationsstrategi fra 2008. Men finansieringen kommer delvist fra Vækstfonden og fra EU-midler. Der er for tiden 11 medarbejdere, heraf en enkelt universitetskandidat med løntilskud.

»Vores lønbudget er cirka otte millioner kroner, og det er hensigten, at vi altid har to-tre kandidater med løntilskud. Det har stor værdi for både dem og os. I øvrigt samarbejder vi med Oslo Universitetshospital, som har cirka 20.000 ansatte, og med Sahlgrenska hospital i Göteborg. Det handler både om større innovationsprojekter, om at finde effektive metoder og værktøjer og om brug af hinandens ideer,« fortæller Keld Lisby.

Eksempelvis er nordmændene i gang med at finde værktøjer, der kan sikre momentum i projektforløbet, mens Idéklinikken i Aalborg udforsker, hvilke barrierer der typisk standser innovation fra hospitalernes medarbejdere. Dette arbejde er i hænderne på en antropolog, som sammenligner forholdene i de tre lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Budgettet på otte millioner omfatter også eventuelle konsulentydelser fra eksterne eksperter og firmaer.

Tager I også imod ideer fra andre hospitalers medarbejdere?

»Her skal vi passe på, at vi ikke træder nogen over tæerne, for flere andre hospitaler har også initiativer i gang. Men hvis der ikke er andre muligheder for idémagerne, så ja,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger