IDA: »Vores opgave er ikke at sikre penge til alle andre offentligt ansatte«

Da IDA Lønstatistik 2014 for de offentligt ansatte ingeniører blev offentliggjort for godt en uge siden, viste den en gennemsnitlig lønstigning på blot 1,2 procent – den laveste i 20 år. For de kommunalt ansatte var reguleringen helt nede på 0,6 procent. Til sammenligning fik de privatansatte ingeniører i snit 3,9 procent.

Nu kræver IDA, at de offentlige arbejdsgivere og ikke mindst kommunerne kommer i et anderledes gavmildt humør, når forhandlingerne om de offentlige overenskomster, OK15, snart går i gang, skriver Berlingske.

Moden til et nyt job. Se mulighederne på Jobfinder.

Vores opgaver er ikke at sikre penge til alle andre offentligt ansatte. Den er at repræsentere vores medlemmer og sikre, at deres løn følger markedsværdien på det private arbejdsmarked.Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd, IDA.

Ifølge en rundspørge, som IDA har foretaget blandt 154 tillidsfolk, har mere end hver fjerde slet ikke haft mulighed for at føre de lokale lønforhandlinger, som de ifølge overenskomsten er berettiget til. Nu skal det være slut, understreger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA:

»Derfor peger vi på dels, at kommunerne bliver bedre til at prioritere midlerne, dels, at vi får afsat flere penge fra den samlede ramme til lokale forhandlinger,« siger Morten Thiessen til Berlingske.

Læs også: Lønstigninger som i de glade nullere

Problemerne med at få kanaliseret flere midler over til lokale lønpuljer skyldes angiveligt interne uenigheder i fagbevægelsen, hvor f.eks. FOA ikke er interesseret i at lade deres medlemmer forhandle direkte med chefen. Det er imidlertid et stærkt ønske for IDA, forklarer Morten Thiessen:

»Vores opgave er ikke at sikre penge til alle andre offentligt ansatte. Den er at repræsentere vores medlemmer og sikre, at deres løn følger markedsværdien på det private arbejdsmarked. Kommunerne og staten er jo dybt afhængige af ingeniører,« siger han.

Foreløbig er de offentligt ansatte i kommuner og regioner blevet enige om generelle lønstigninger, der sikrer reallønnen for alle. Men de er ikke blevet enige om at kræve mere til de lokale forhandlinger, som IDA ønsker.

Læs også: Dilemma: Hvordan bliver chefens diktat til en reel lønforhandling?

Ifølge avisen lægger finansminister Bjarne Corydon ikke op til den store lønfest:

»Vi møder op med et markant signal om, at løsningen skal være smal i økonomisk henseende,« siger han.