IDA-undersøgelse: Mobiliteten stiger hos de kommende ingeniører

Ingeniørstuderende er i stigende grad klar til at flytte til andre dele af Danmark for at få et job, når de er færdige. Det viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen (IDA), der har spurgt omkring 900 studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.

Seks ud af ti af de adspurgte er i høj eller nogen grad klar til at flytte til en anden del af landet for at få et arbejde, og det kommer ikke bag på formanden for IDAs Arbejdsmarkedsudvalg, Morten Thiessen.

»Den økonomiske krise er naturligvis et incitament for mobiliteten hos de fleste. Men igen ser vi, at ingeniørstuderende og ingeniører generelt er klar til at tage udfordringerne op, dér, hvor de er,« siger han.

På bare et år er de studerende blevet markant mere sultne på at søge arbejde også i andre dele af landet end lige de store byer. I 2011 var det kun godt hver anden af de studerende, der gav udtryk for høj mobilitet. De studerendes stigende velvilje, gør det dog ikke alene påpeger Morten Thiessen.

»Hvis yderområderne skal nyde godt af den vækst ingeniører skaber, kræver det flere tiltag. Virksomhederne skal gribe i egen barm. Den generelle ledighed blandt ingeniører er nede omkring tre procent, og i nogle brancher er der mangel på ingeniører. Derfor skal virksomhederne især i yderområderne tilbyde attraktive opgaver og gode løn- og arbejdsvilkår, når de rekrutterer medarbejdere, hvis de vil tiltrække en faggruppe som ingeniørerne, der er efterspurgte,« understreger han.

På den politiske scene bør de studerendes signaler også vække genklang, mener formanden for IDAs Arbejdsmarkedsudvalg.

»Hvis små og mellemstore virksomheder ude om i landet skal have muligheder for at skabe vækst, bør regeringen tilskynde ordninger, der sikrer et match mellem de kommende ingeniører og virksomhederne i yderområderne,« siger Morten Thiessen og efterlyser en aktiv arbejdsmarkedspolitik, der også kan rumme højtuddannede.

Ark1html {overflow:visible};.tblGenFixed td {padding:0 3px;overflow:hidden;white-space:normal;letter-spacing:0;word-spacing:0;background-color:#fff;z-index:1;border-top:0px none;border-left:0px none;border-bottom:1px solid rgb(255,255,255);border-bottom:1px solid rgba(204, 204, 204, 0);border-right:1px solid rgb(255,255,255);border-right:1px solid rgba(204, 204, 204, 0);} .dn {display:none} .tblGenFixed td.s0 {background-color:white;font-family:arial,sans,sans-serif;font-size:120.0%;font-weight:normal;font-style:normal;color:#000000;text-decoration:none;text-align:left;vertical-align:bottom;direction:auto-ltr;white-space:normal;overflow:hidden;border-top:1px solid #CCC;border-right:;border-bottom:;border-left:1px solid #CCC;} .tblGenFixed td.s2 {background-color:white;font-family:arial,sans,sans-serif;font-size:120.0%;font-weight:normal;font-style:normal;color:#000000;text-decoration:none;text-align:right;vertical-align:bottom;direction:Context;white-space:normal;overflow:hidden;border-right:;border-bottom:;} .tblGenFixed td.s1 {background-color:white;font-family:arial,sans,sans-serif;font-size:120.0%;font-weight:normal;font-style:normal;color:#000000;text-decoration:none;text-align:left;vertical-align:bottom;direction:Context;white-space:normal;overflow:hidden;border-right:;border-bottom:;border-left:1px solid #CCC;} .tblGenFixed td.s5 {background-color:white;font-family:arial,sans,sans-serif;font-size:120.0%;font-weight:normal;font-style:italic;color:#000000;text-decoration:none;text-align:left;vertical-align:bottom;direction:auto-ltr;white-space:normal;overflow:hidden;border-right:;border-bottom:;border-left:1px solid #CCC;} .tblGenFixed td.s3 {background-color:white;font-family:arial,sans,sans-serif;font-size:120.0%;font-weight:normal;font-style:normal;color:#000000;text-decoration:none;text-align:left;vertical-align:bottom;direction:auto-ltr;white-space:normal;overflow:hidden;border-right:;border-bottom:;border-left:1px solid #CCC;} .tblGenFixed td.s4 {background-color:white;font-family:arial,sans,sans-serif;font-size:120.0%;font-weight:normal;font-style:normal;color:#000000;text-decoration:none;text-align:right;vertical-align:bottom;direction:auto-ltr;white-space:normal;overflow:hidden;border-right:;border-bottom:;}

Den økonomiske krise gør, at jeg er parat til at flytte til andre dele af Danmark for at få et job
20112012
I høj grad25 %23 %
I nogen grad27 %38 %
Kun i ringe grad33 %26 %
Slet ikke12 %10 %
Ved ikke2 %3 %
I alt100 %100 %
Kilde: IDA. Undersøgelsen er gennemført blandt 871 studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er jeg den eneste der synes at spørgsmålet er utroligt dårligt formuleret?

"Den økonomiske krise gør, at jeg er parat til at flytte til andre dele af Danmark for at få et job"

Hvis man er parat til at flytte, men det ikke specielt er den økonomiske krises skyld, så må man vel svare nej til spørgsmålet.

Alligevel konkluderer IDA at "Seks ud af ti af de adspurgte er i høj eller nogen grad klar til at flytte til en anden del af landet for at få et arbejde". Men det var ikke det der blev spurgt om i undersøgelsen. Der blev specifikt spurgt om man var villig til at flytte landsdel OG at den økonomiske krise var grunden til det.

Undskyld at jeg lyder lidt pedantisk, men spørgsmål som disse er grunden til at jeg ikke gider at svare på spørgeskemaundersøgelser - de er simpelhen for dårligt formulerede for >90%'s vedkommende, og derfor spild af alles tid.

Hvis man havde nogen logisk sans så spurgte man FØRST om i hvor høj grad de studerende var villige til at flytte, og BAGEFTER spurgte om i hvor høj grad den økonomiske krise havde indflydelse på deres svar hvis de var villige til at flytte.

  • 0
  • 0

Jeg må give dig ret Svante. Nu har jeg ikke selv været med i denne undersøgelse da jeg blev færdig for en rum tid siden.

Jeg er dog selv flyttet fra København og til Midtjylland for at blive ansat. Synes også at det er en mærkelig undersøgelse, når man tænker på at sidste år havde Esbjerg ca. 100 ingeniør stillinger tilrådighed. (Ca. i samme periode jeg søgte arbejde) Og man brugte penge på at hyrer busser til at fragte folk fra København til Esbjerg for at hører om disse jobs. Tror der blev besat 4 en måned efter eller noget i den stil.

Så man skal nok lige tage det hele med et gran salt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten