IDA: SU-besparelser vil forværre ingeniørmangel
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

IDA: SU-besparelser vil forværre ingeniørmangel

Omkostningerne til bolig, transport og andre faste udgifter løber hver måned op i mere end 5.000 kroner for fire ud af ti studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, viser en undersøgelse fra IDA.

Dermed vil mange studerende starte måneden i minus, hvis regeringens plan om at skære i SU’en fra midten af 2019 bliver vedtaget, påpeger IDA, som har spurgt mere end 1.200 studiemedlemmer, hvor store faste udgifter de har om måneden.

IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen, mener, at kortlægningen af de studerendes økonomi bør få politikerne til at genoverveje deres lyst til at ændre SU-systemet.

»Med den foreslåede omlægning med lavere stipendier og mulighed for højere lån frygter jeg, at endnu flere vil blive tvunget ud i en studietilværelse, hvor selv pastaen er købt for lånte penge. Det kan i værste fald medføre, at der generelt er færre, der vil tage en uddannelse, og ikke mindst at vi risikerer, at antallet af mønsterbrydere vil falde,« siger han.

Læs også: Hver anden ingeniørstuderende vil droppe kandidaten, hvis SU bliver skåret

IDA-formanden peger på, at erhvervslivet allerede har en enorm efterspørgsel på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater. Han peger på, at en prognose fra den teknologiske alliance Engineer the future viser, at der i 2025 vil mangle 4.200 naturvidenskabelige kandidater og 9.300 ingeniører. Det vil ramme erhvervslivet hårdt, mener han, og kalder derfor de varslede SU-ændringer for ’den rene roulette’.

»Medfører SU-omlægningen en stagnation eller et negativt knæk på kurven over færdiguddannede på disse felter, står vi som nation tilbage med store udfordringer. Derfor nytter det ikke noget, hvis en ændring af SU’en vil føre til, at færre unge vælger at uddanne sig,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Ifølge regeringens såkaldte Helhedsplan skal SU’en skæres fra de nuværende 5.941 kroner pr. måned før skat til 4.300 kroner pr. måned før skat. De rentefri SU-lån skal hæves fra de nuværende 3.040 kroner om måneden til 4.300 kroner om måneden.

En Djøf-undersøgelse fra 2013 viser, at boligudgifterne for studerende på mellemlange videregående uddannelser i snit udgør 96 procent af deres SU-indtægt. Bachelorerne bruger i gennemsnit 79 procent af deres SU på bolig, mens kandidaterne ikke kan få dækket deres boligudgifter af SU-indtægten.

Klokken 16 i eftermiddag demonstrerer elever og studerende mod ændringen af SU'en i København, Aarhus, Aalborg, og Odense. Demonstrationen er blandt andet arrangeret af Uddannelsesalliancen.

4 ud af ti ingeniørstuderendes budget går allerede i minus i dag
Andel af studiemedlemmer i procent6523273
Månedlige faste udgifter i kroner1.000-2.9993.000-4.999 kr.5.000-6.9997.000- 8.999Over 9.000
Kilde: Survey bandt IDAs studiemedlemmer 2016. 1.320 har deltaget i undersøgelsen

Hvis de studerende skal tage lån for at finansiere deres studier skal de jo betales tilbage. Altså gør man klogt i at vælge et studie med job garanti.

Han peger på, at en prognose fra den teknologiske alliance Engineer the future viser, at der i 2025 vil mangle 4.200 naturvidenskabelige kandidater og 9.300 ingeniører.

Noget kunne tyde på at ingeniørstudiet er netop sådan et studie. Derfor vil flere nærmere vælge at blive ingeniør.

Jeg vil sige at det er en uovervejet automat reaktion, min fagforening er hoppet med på!

  • 4
  • 0