I den nye skattereform er der lagt op til at fjerne en paragraf, som hidtil har givet danskere, der arbejder i udlandet, en skattelempelse.
Har man bolig i Danmark, er man normalt fuldt skattepligtig her i landet, men hidtil har ligningslovens paragraf 33A fritaget danskere, der arbejder i udlandet i en periode længere end seks måneder, for at betale dansk skat af den udenlandske indkomst.
Ved at ophæve paragraffen får udstationerede danskere, der er fuldt skattepligtige i Danmark og hidtil har fået skattelempelse for deres indkomst i udlandet, fremover kun lempelse for den faktiske betalte skat i udlandet.
Dermed skal de betale fuld skat herhjemme, og selvom det umiddelbart lyder til at kunne hjælpe med at holde nogle kloge hoveder hjemme i Danmark, mener IDA, at den planlagte skatteændring kan komme til at betyde en hjerneflugt fra Danmark.
»De, der gerne vil til udlandet, vil i højere grad end hidtil tage lokale ansættelser og varig bopæl der for at undgå dansk skat oven i de mange privatfinansierede udgifter i det pågældende land. Dermed mister de tilknytning til Danmark og gør det mindre sandsynligt, at de senere vender tilbage med ny viden, der kan styrke dansk erhvervsliv,« siger formanden for Ingeniørforeningen, Frida Frost.
Samtidig mener Ingeniørforeningen, at Danmarks konkurrenceevne og fastholdelse af globale virksomheders aktiviteter med mange højtuddannede og specialister afhænger af en åben økonomi, hvor varer og arbejdskraft kan flyde frit, fordi mange ofte i kortere eller længere perioder er nødt til at arbejde i andre lande. Derfor er det ærgerligt, at den nye skattereform modarbejder dette, lyder det.
»Paragraf 33A blev i sin tid introduceret for at fremme dansk erhvervslivs eksportmuligheder. Verden er ikke blevet mindre global siden da, og det forekommer derfor temmelig bagvendt, at forligspartierne nu vil gøre det mindre attraktivt for unge at vende hjem med ny viden og erfaring med videre, som kan bruges til gavn for dansk erhvervsliv. Det er i hvert fald langt fra den retorik, forligspartierne almindeligvis bruger i skåltaler om globaliseringens muligheder,« siger Frida Frost.
Det skønnes, at en ophævning af paragraffen vil indbringe cirka 260 millioner kroner årligt.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Lad os straks afskaffe færselsloven.
Så bliver trafikken også enklere.
Mange klager over den konstante strøm af regler og love, der udgår fra Folketinget. Når så regeringen prøver at gøre det lidt mere enkelt, ja så er Fanden løs i Laksegade...
Steen har fuldstændig ret - man bør i princippet altid rejse ud af landet, fordi skatten er alt for høj . og hjælpen bidraget fra Dk er 0. Der er bare en masse problemer knyttet til denne abstrakte situation:
Man udrejser ikke den 31/12 altså bliver der delsbeskatning, som udregnes for hele året, uanset man er væk mere end 183 dage.
Det sammer gentager sig ved indrejse igen.
Der tages ikke hensyn til alle de ekstra udgifter det medfører.
Der tages slet ikke hensyn til ægtefællens situation (for det meste ingen indtægt og tilmed tab af Folkepension)
Der tages ikke hensyn til de mange udgifter der påløber i udlandet for social sikring, pension (uden fradragsret), uddannnelse af børn etc.
Der tage slet ikkehensyn til, at daglejere ikke kan disponere mere end en dag frem!
Kapitalindkomst særbeskattes ud fra fiktive regler og dette diskriminerer særligt groft.
Andre europæiske lande bruger generelt en forholdsmæssig beskatning - men det vil DK ikke - altså DK opfører sig fuldstændig ude af harmoni med resten.
Det var også DK der på grov vis opsagde alle dobbeltbeskatningsaftaler.
De mange særregler i DK har medført utallige fejlfortolkninger:
Man skal betale AMBI for at opretholde dansk social sikring trods E101- senere annulleret, da det var forkert. Men vi blev ikke kompenseret for 3 års fejl!
Man skal betale ATP for at være socialt sikret i DK - dette er rent vås det har jo ikke noget med hinanden at gøre. -Man skal betale ejendomsafgift af udenlansk ejendom - men det er i strid med dobbletbeskatningsaftalerne.
Man skal betale arbejdsmarkedsbidrag selv om man er bosiddende i Norge men udlejet af dansk arbejdsgiver. Det blev dog opgivet i 2010 (det var også i strid med regler) Der er således masser af eksempler på, at Skat fortolker regler helt efter for godt befindende.
Jeg forstår ikke hvorfor folk der rejser ud og sikkert har en god indtjening skal have undtagelser fra de normale skatteregler.</p>
<p>
Det normale i international skat er at man betaler skat der hvor man bor. Det er også rimeligt fordi bopælslandet stiller offentlige ydelser til rådighed.
Undtagelsen, som skaber en utrolig masse problemer, er at danskere som bor i udlandet og som samtidig ejer en fast bolig i Danmark bliver skattepligtige i Danmark. Denne mærkelige undtagelse burde fjernes!
Mvh Steen
Jeg er ingeniør arbejder på EU-finansierede projekter i udlandet med skattefrihed i Danmark.
For at de danske ingeniørfirmaer kan konkurrere med spanske, italienske og græske ingeniører på lønnen (fagligt er vi dem overlegne) så har mange af os indgået aftaler som reelt deler skattefordelen mellem firmaet og os.
Dette sikrer at firmaet kan skaffe mig arbejde og jeg får en kompensation for afsagn, dobbelt husførelse mv.
Hvis denne skattefritagelse fjernes vil det betyde stop for udenlandske projekter. da jeg ikke vil acceptere så stor en realløn-nedgang og derfor vil søge over på det danske arbejdsmarked.
Men Hrr H Kjæer. Sagen er den, at der er tale om diskriminering - og det er såa vidt jeg forstår vedtaget som noget der signalerer rigtig dårlig behandling. Når man for at fastholde en indkomst må tage til udlandet skal du også huske på at samleveren ofte ikke kan få noget arbejde. Så jo der er klart ekstra omkostninger forbundet med det. Konklusionen er såmænd, at DK er imod globalisering og hellere vil fastholde alle i et fast offentligt job. Da optræder sådanne forskelle slet ikke!
Hvis menesker vil til udlandet og arbejde, så flyt dog og opgiv at bibeholde bolig i Danmark, eller betal for det. Det koster noget i skat men sådan er der så meget. Hvis pengene er så vigtige, så bliv hjemme i andedammen. Det er de velstilledes piveri. Jeg forstår ikke hvorfor folk der rejser ud og sikkert har en god indtjening skal have undtagelser fra de normale skatteregler. Mange steder er der sikkert penge at spare i skat ved at være skattepligtig i udlandet, som så kan betale for at måtte etablere bolig i DK igen når de vender hjem.
Og meget meget lidt befordrende for danmark. Men sidste mand lukker og slukker, hvis der lys til den tid.
Hvalolie og tranlamper - Grön Energi ala Connie Hedegaard :)
MEN din skatte pligt er uændret med mindre du som jeg og mange flytter rigtigt væk.
Undtagen hvis man flytter til Sverige og Arbejder i Danmark: Der er loven omvendt så man betaler Dansk skat.
Dengang man lavede öresundsbroen fik alt for mange den udanske tanke at man så kunne dumpe huset i Köbenhavn, köbe et nyt på den anden side af vandet - samt en ordentlig bil, et sommerhus og måske en sejlbåd oveni på prisdifferencen. Loven blev i hvert fald ändret.
@Thorvald, hvis du bor og sover i danmark er du fuldt skatte pligtig der ...
Jo, men på et eller andet plan synes jeg bare at det er et mærkeligt system at betale skat i to lande. Men jeg kan på den anden side set godt se, at hvor skulle den danske stat ellers få pengene fra til min sygesikring (som vel reelt er det eneste jeg bruger de danske skattepenge til). Men det er vel i og for sig også ok. Jeg tjener vel alligevel totalt set mere efter skat, end jeg ville hvis jeg udelukkende betalte dansk skat. Men det kan jo godt være at det er værd at overveje, når / hvis firmaet får taget sig sammen til at lave et dansk aps - om det så kan betale sig for mig at være ansat i dette danske aps i stedet for.
Dertil skal lægges at en udenlandsdansker kan blive FULDT skattepligtig ved bare een telefon samtale eller een mail arbejdsrelateret, Foretaget i Danmark forstås, på ferie for eksempel. NO JOKE.
Her i Gr har man ikke nogen forsikring bare fordi man sover her. Alle selvstændige betaler en dyr forsikring. Uden den kan man ikke udskrive fakturaer. Egentligt smart nok.
Hvor er det også sindsygt at enhver som opholder sig i danmark automatisk har alle rettigheder og INGEN pligter. Og så at skatteYDERE som af forskellige bl. a. arbejdsrelaterede grunde er i udlandet, har eksakt MODSATTE betingelser. Meget mærkeligt Og meget meget lidt befordrende for danmark. Men sidste mand lukker og slukker, hvis der lys til den tid...
@Knud Larsen, du har helt ret alt hvad du siger er korrekt. Jeg sammenligner mig selv med de andre nationaliteter her i i grækenland. Det er ganske enkelt en straf at være med dansk pas. Reglerne er simple nok, du SKAL sove 183 + nætter i danmark om året. Ellers mister du netop disse sociale rettigheder der vrøvles om. MEN din skatte pligt er uændret med mindre du som jeg og mange flytter rigtigt væk. Jeg havde dansk firma, betalte dansk skat, men da jeg IKKE sov inden for landets grænse i 184 dage, mistede jeg mit gule og blå sygesikringskort. Prøv lige at forstil Jer det dem som eventuelt ikke tror på det. Haps nu er du på den hvis du bliver syg, Og HAPS hit med skatten hver måned alligevel. Man kan dog eller kunne være på en såkald E et eller andet blanket i to år. Meget indviklet. Den nemme er HIT MED PENGENE. De andre udlændinge her kan sagtens være væk fra f. eks. tyskland, sverige, storbritanien og østrig. En østriger kan som sjov sidegevinst have to biler lovligt på samme sæt nummerplader. Har dog kun fået det fortalt af en østriger. Det er jo smart, man kan jo kun køre i den ene bil ad gangen som han sagde. Det står så i registrerings attesten.(som jeg ikke så) @Jan Damgård, også korrekt @Thorvald, hvis du bor og sover i danmark er du fuldt skatte pligtig der @Claus Nielsen, også korrekt, Læs evt min bemærkning til Knud Helt ærligt hvor mange af disse skranke(s) / (p)____ tror I selv flytter væk fra deres overlønnede job i den offentlige adm. Starter virksomhed i udlandet, finder i det hele taget ud af noget selv... Tjener deres egne penge... ha ha tænk over det. Og ja selve skatten her i grækenland er vand i forhold til danmark, OGSÅ efter lidt IMF og ECB og anden TROIKA medicin. Problemet er af det er svært at tjene rigtige penge her.
Nu skal man være opmærksom på at jeg bor i Danmark og får løn fra Norge. Så mit tilfælde kan nok ikke sidestilles med dem, der både bor og arbejder i udlandet.
Der er slet ingen binding mellem skattebetaling og velfærd i Danmark.
Ligesom der heller ikke er stemmeret, knyttet til skattebetaling.
TJP har ret - Danmark vil bare beskatte til dansk niveau, trods det at man ikke kan bruge det danske system, i den tid man arbjeder ude af landet. At anføre det som en betingelse for at opnå danske goder, at man så skal betale medens man er ude er det rene sludder. Der er slet ingen binding mellem skattebetaling og velfærd i Danmark. Ophold i DK er nok til at få socialsikring. Man behøver aldrig at være netto skatteyder! Folpension er udelukkende afhængig af det antal år, man opholder sig i DK, man behøver ikke at være netto skatteyder! Alle vore nabostater Norge og Sverige inklusive opkræver skatter i forhold til den tid, man opholder sig i landet - et ukendt begreb i DK:
Kun som det anføres kan 33A i nogen tilfælde reducere skatten en lille smule. At man i Norge og andre steder skal betale ambi er noget vrøvl. når man ikke kan få nogen af de ydelser, der er knyttet hertil medens man bor i udlandet. Når man bor i udlandet (tager varigt ophold og afregistrerer sig i folkeregisteret) får man også fradrag i folkepensionen. Man skulle jo så i EU (i det mindste) have pension fra det land man arbejder i. Men Norge har i hvert fald snydt mig trods 4 års ophold - der er en masse minimum regler - som Danmark vel også har! Ekstra udgifter til rejser og konatkt med familien dækkes ikke nogen steder.
Umiddelbart synes jeg det lyder mærkeligt at jeg får et skattesmæk i Danmark,
Skat kan ikke selv finde ud af reglerne, de sidste 4 år, efter 9 måneder som selvstændig p.g.a. jobmangel, har jeg fået både skattesmæk, inkassovarsel og penge retur i skat senere på året efter et nogenlunde fast mønster - det gjorde ingen forskel om Skat eller revisoren lavede forskudsregistreringen.
Nu har jeg løst problemet, jeg er flyttet fra Danmark!
Man skal afregistrere den i Dk, og nyindregistrere den i Norge. Derved tabe rman DK minus et bagatel bidrag på 15-20.000 kroner, det samme gentager sig siden i Norge, så inden man har gjort dette frem og tilbage har man minimum 40.000 på en lille bil. Jeg fandt dog ud af, at man i norgle tilfælde kan søge om dispensation? ( der er en masse betingelser)
...
I øvrigt må man heller ikke beholde en bil ved arbejde længere end 12 mdr bare i Norge, hvor det dog kunne være relevant. I stedet påtvinges man ekstra udgifter til salg og køb flere gange, noget der ikke hjælper på øknomien i sådanne situationer.
Den her forstod jeg ikke lige. Altså hvis man køber en bil i Danmark og flytter til Norge for at arbejde - så må man ikke have bilen mere? Må man tage bilen med til Norge?
Skat i Danmark er bare så fantastisk diskriminerende. Danmark er det enste land i Europa, der behandler sine borgere så dårligt. Et dansk pas er en belastning uden lige. Alle andre lande okræver skat forholdsmæssigt efter opholdstiden, medens Danmark fastholder et globalt beskatningsgrundlag, dvs skat på en med dansk pas uanset han bor i udlandet, det er tyveri. Der er dobbeltbeskatningsoverenkomster, det betyder bare, at man ikke komme til at betale mere end den højeste ska, der er lig med den danske - altid. Der gives ikke fradrag for dobbelt husførelse ekstra udgifter etc. Hvorfor skal man i det hele taget betale en skat i Danmark, når man bor og arbejder i udlandet. Alle udlændinge, der flytter til Danmark får automatisk ret til social hjælp og sygehjælp, når der er borsat her uden i øvrigt at betale skat. I tilgift diskrimineres man på det groveste ve dophold i udlandet. Der er lige holdt 25 års jubilæum på beskatnign af aktier ved udrejse, medens der aldrig er givet fradrag for tab, en klar diskriminering der er rejst sag fra EU´s side, men det er ikke desto mindre ikke ændret - ej hller kan man få indsigt i sagens akter - i strid med retspleje og aktindsigt! Man kan ikke spare op med fradrag i kapitalpension og anden pension, Man har skullet betale ATP og ambi, trods det at det kun burde være for her bosiddene. ambi blev dog endeligt ophævet i 2010 efter 18 års tovtrækkeri. Kort sagt det er en gru. Se mere på www.skat-uret.dk.
PS man skal huske at skelne melem to situationer: Har man fortsat bopæl i Dk, det har man ifølge Skat , hvis man har en ejendom, en lejlighed etc uanset man bor og arbejder mere end 240 dage i Norge!!?? Alternativt hvis man flytter ud altså emigrerer som de siger, så bortfalder Skats forfølgelse - men man hænger sig en emigration! Altå er man så i lovens forstand skatteflygtning - det siger meget om tænkemåden i systemet. Så ja det er rigtigt man bør rejse ud helt og fuldt og aldrig vende tilbage - elelr man skal bare blive her og hæve socialhjælp ved arbejdsløshed, det kan ikke betale sig at bøvle med Skat for at opretholde livet. Tilmed har vi eksempler på, at Skat opkræver påstået skyldig skat fra ens konto uden at underrette "skatteyderen" - det er ren selvtægt! (Selvfølgelig til stor skade for de forpligtelser man ellers skulle honorere som børnebidrag vedligehold af et sommerhus eller lignende. Det er også interresant at de forskellige magistrats styre-områder som social og Skat ikke bruger samme kriterier for at opnå f.eks. social sikring. Ifølge loven er man socialt sikret i Europa ved korte ophold (op til 3 år) men alligevel nægter socialstyrelsen at opfylde kravet for eks. for Fransk Guyane, som er fuldgyldigt eu område! Igen Skats begreber er grebet ud af luften og hænger ikke sammen med andre begreber som rimelig ret og pligt. I øvrigt må man heller ikke beholde en bil ved arbejde længere end 12 mdr bare i Norge, hvor det dog kunne være relevant. I stedet påtvinges man ekstra udgifter til salg og køb flere gange, noget der ikke hjælper på øknomien i sådanne situationer.
Dette lyder helt grotesk. Har du konsulteret et revisonsfirma, som har specialister på området? For år tilbage nægtede skattevæsenet at overføre et fradrag jeg ikke kunne udnytte til min kone. Specialisten fra PW (nu PWC) brugte ca. 30 sekunder til at fortælle mig hvilken paragraf i ligningsloven jeg skulle henvise til. End of story!
Nej, men jeg kender én som jeg (måske) godt kunne spørge. Umiddelbart synes jeg det lyder mærkeligt at jeg får et skattesmæk i Danmark, når jeg kun har udenlandsk indkomst, med mindre det er på grund af dobbeltbeskatnings aftalen mellem Danmark og Norge (eller hvad det nu hedder). Altså at den skat jeg betaler i Norge er mindre end den jeg ville skulle have betalt i Danmark og at jeg derfor skal betale noget mere i skat. Jeg kan ikke lige huske hvad de to principper hedder, den ene hedder vist credit og den anden....
SFs skattepolitiske ordførerJonas Dahl er i kristeligt dagblad citeret for følgende:
"Vi lytter selvfølgelig til de høringssvar, vi får. Men vi synes, det er vigtigt, at man betaler skat, hvis man vil nyde fordelene ved de velfærdsordninger, det danske samfund yder. Som udgangspunkt må der være ensartede retningslinjer, uanset om man arbejder på en boreplatform, eller man er udsendt for en humanitær organisation"
https://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/469930:Danmark--Reform-rammer-noedhjaelp
Det er noget vrøvl.
For at udnytte 33A skal man generelt befinde sig uden for Danmarks grænser i mere end et halvt år af gangen. Ferier og weekendbesøg er tilladt så længe det samlet holder sig inden for en bestemt grænse, men ikke mere end det. Dermed har man altså meget begrænset mulighed for at nyde fordelene af de danske velfærdsordninger.
Medlem af Skatteudvalget for Socialdemokraterne Ane Halsboe-Larsen citeres i Berlingske for følgende:
"Det er kun ret og rimeligt, at man bidrager til det samfund, der har betalt for ens uddannelse og i mange tilfælde også den forskning, man udøver. De her mennesker er fuldt skattepligtige i Danmark. Derfor mener jeg, at de også bør betale skat i Danmark og ikke have klækkelige rabatter, som praksis hidtil har været"
https://m.b.dk/article.pml?guid=21203323
Her er der tale om et stråmandsargument.
Der er sikkert en lille bitte gruppe danskere der rejser til udlandet umiddelbart efter deres eksamen og aldrig vender tilbage, men de bliver overhovedet ikke ramt af denne ændring, da de jo ikke har en interesse i at have en bolig at vende tilbage til i Danmark og dermed IKKE er fuldt skattepligtige i Danmark.
Dem der rammes er dem der tager ud i en kortere periode, med intention om at vende tilbage senere. Det er mennesker der vel i gennemsnit ender med at arbejde mere end 30 år i Danmark selv efter at deres år i udlandet er fraregnet. Hvis tilbagebetalingstiden på en dansk uddannelse i gennemsnit er længere end det, har landet altså et meget alvorligere problem end folk der arbejder i udlandet.
Super! Tak skal du have.
Den danske indkomstskat kunne tage et godt ryk nedad hvis arbejdsgiveren skulle betale de 8% der går til sundhedsvæsenet ligesom i mange andre lande.
Ja.Men der er kun en forskel hvis man har en bolig i Danmark eller hvad?
Hvis du ikke har en dansk bolig er du normalt begrænset skattepligtig i Danmark.
Hvis du har en bolig i Danmark, som du ikke har udlejet i mindst 3 år uden mulighed for opsigelse, er du fuldt skattepligtig i Danmark og skal betale dansk indkomstskat.
33A gør det lige nu muligt at undgå dette sådan at forstå at du stadig skal betale de boligrelaterede skatter i Danmark, men ikke behøver at betale dansk skat af den udenlandske del af din indkomst (som dog indregnes i forhold til at beregne skatteprocenten for eventuel dansk indkomst).
Uden 33A skal man betale dansk indkomstskat af det hele minus den skat man allerede har betalt i udlandet.
Du skal selv aktivt melde ud at du ønsker at blive beskattet efter 33A og der er krav om at man ikke må opholde sig for meget af tiden i Danmark.
Uden 33A er villkårene at hvis du ønsker at vende hjem efter 2 år, hvor du bor og arbejder i udlandet må du indstille dig på at stå uden bolig når du kommer hjem. Meget få vil i praksis have råd til at tage et job i et land med et lavt skattetryk og samtidig betale dansk skat af lønnen.
Problemet er at lande med lave skattetryk generelt (der kan sikkert være undtagelser) har egenbetaling på en række ting, som i Danmark er gratis eller væsentlig billigere grundet statstilskud. Det gælder ting som sygesikring, børnepasning, skolegang mm. Nogle af disse ting bliver så i stedet lokalt støttet vis skattefradrag, men det er det danske skattesystem ikke lavet til at tage højde for.
Men der er kun en forskel hvis man har en bolig i Danmark eller hvad?
Dette lyder helt grotesk. Har du konsulteret et revisonsfirma, som har specialister på området? For år tilbage nægtede skattevæsenet at overføre et fradrag jeg ikke kunne udnytte til min kone. Specialisten fra PW (nu PWC) brugte ca. 30 sekunder til at fortælle mig hvilken paragraf i ligningsloven jeg skulle henvise til. End of story!
Den korte af den lange er: Systemet vil have så mange af dine penge som det kan slippe af sted med at tage :-PHar aldrig rigtigt fattet systemet.... :-)
Jeg er en lille smule i tvivl om, hvorvidt dette ville betyde noget for mig. Jeg er ansat i et firma i Norge. Jeg betaler normal skat i Norge og laver selvangivelse osv. "på norsk". Og jeg laver også selvangivelse "på dansk". Men så vidt jeg ved beregnes min danske skat (selvom jeg kun har indkomst fra udlandet) i princippet ved at den skat jeg har betalt i Norge trækkes fra den skat jeg i princippet skulle betale i Danmark, sådan at jeg (i princippet) ikke burde betale skat i Danmark. Men alligevel får jeg hvert år skattesmæk fra danske skattefar. Har aldrig rigtigt fattet systemet.... :-)
Det er ikke alene bagvendt, det er rent sagt stupidity. for skallede 260 millioner kr. Det kan være en enkelt eksportordre vi går glip af på samme beløb - vågn op! Det drejer sig om at have så mange Danskere ude i verden som mulig for at sikre at vi får ordren - det ren logik. Vi lever i en global verden, vi handler i en global verden, vi er nød til at tænke globalt og vi er nød til at være derude. At tro man kan sidde på sin r.. i Danmark og styre verden ....den går alså ikke - det koster mange penge/eksport.