IDA: Regeringens nej til at støtte diplomingeniører er idioti

Små og mellemstore virksomheder kan godt glemme alt om at få økonomisk tilskud til at ansætte diplomingeniører. Tilskud, der ellers tidligere er blevet ydet med det argument at højtuddannede bidrager positivt til væksten i det danske samfund. Men ordningen bør ikke længere omfatte diplomingeniører.

Det står at læse i et svar fra uddannnelsesminister Morten Østergaard (R) på et spørgsmål stillet af forsknings-og innovationsudvalget på opfordring af blandt andre IDA.

Svaret ærgrer Morten Thiessen, formand for IDAs Arbejdsmarkedsudvalg.

»Det går over min forstand, at en regering, der har det som politisk ambition at skabe en innovationsdreven erhvervsektor, vælger at fratage støtten til den gruppe af medarbejdere, der bidrager mest til innovation. Det er i mine øjne det mest idiotiske regeringen har foretaget sig i nyere tid,« siger Morten Thiessen.

Af svaret fremgår, at videnpilotordningen oprindeligt var tiltænkt kandidater med en længere videregående uddannelse, og at ordningen kun blev åbnet for diplomingeniører i en periode, fordi det ikke var muligt at bruge hele bevillingen på kandidater med en lang videregående uddannelse.

I 2011 var der imidlertid meget stor søgning til ordningen. Midlerne blev hurtigt brugt op, og styrelsen for Forskning og Innovation besluttede, at ordningen igen kun skulle kunne søges af højtuddannede med en lang videregående uddannelse.

Morten Østergaard skriver efterfølgende, at søgningen fortsat er stor, og at der derfor ikke er planer om at ændre prioriteringen af, hvilke uddannelser der kan godkendes til at modtage støtte.

Men den prioritering finder Morten Thiessen 'mærkværdig'.

»Hvis det er for at tækkes det kulturradikale bagland, at pengene primært skal gå til humanister med en lang uddannelse, så synes jeg bare ministeren skal være ærlig omkring sine motiver. Men konsekvensen er, at vi kommer til at gå glip af merværdi i den private sektor. For der er ingen tvivl om, at investering i ingeniører giver den bedste jobskabelse,« siger Morten Thiessen.

Han forklarer, at ansættelse af ingeniører ofte medfører øget salg og dermed også øget behov for flere hænder i produktionen.

»I en tid med øget ledighed blandt de lavtuddannede er de uforståeligt, at regeringen ikke griber muligheden for skabe flere job for ufaglærte,« siger Morten Thiessen.

Af ministerens svar fremgår dog, at han er parat til at se på, hvornår og hvordan det eventuelt igen kan blive muligt at åbne for at andre typer af højtuddannede, der ikke har en lang videregående uddannelse.

Men det er ikke et løfte, Morten Thiessen har store forventninger til:

»Det er den pæneste måde at sige nej på, jeg længe har mødt. Det kan jeg ikke bruge til noget som helst. Det er, hvad jeg vil kalde en nulreaktion,« siger Morten Thiessen.

Videnpilotordningen retter sig mod små og mellemstore virksomheder, der kan søge om støtte til ansættelse af en akademiker. Der kan søges tilskud til en 6-12 måneders ansættelse, og støtten kan højst være på 12.500 kroner om måneden.

Det var torsdag ikke muligt at få en uddybende kommentar fra uddannelsesminister Morten Østergaard.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det kommer af politiske opfattelser. De er ikke relateret til virkeligheden. At ansætte cand mag. i teknik virksomheder er for det meste spild af penge. Man glemmer også at små virksomheder ofte er hårdt pressede, Indtjeningen for ejeren er ringere end for faglærte (og risikoen er enorm). De har ikke råd til at ansætte alle de dyre rådgivere. Men politisk fortsætter man med at udspy velmenende love, der skal fordyre produktion og udvikling til skade for konkurrence evnen. Det er skam ikke fordi, det ikke er afprøvet, og ja det er da bekvemt med en medarbejder der kan skrive dansk. Men det er bare et uoverstigeligt problem og ikke motiverende, når teknikerne skal bruge al deres tid på at forklare og forsvare deres tekniske oplæg. I sidste ende drejer det sig om at forklare brugerne, hvad der tilbydes og hvordan det kan hjælpe kunden. De store virksomheder med råd til at ansætte kommunikationsmedarbejdere er jo heller ikke lige frem lysende fyrtårne. Senest er 8 banker /sparekasser dømt for vildledende information, og telebranchen er da nogen af de aller værste og ringeste kommunikatører.

  • 0
  • 0

Hvorfor er IDA så overrasket over den manglende anerkendelse af ingeniøruddannelsen ? Ingeniøruddannelsen blev for ca 10 år siden , i forbindelse med oprettelsen af de såkaldte professionshøjskoler , devalueret fra en akademisk B.Sc. til en ikke akademisk professionsbachelor. Uddannelsen er nu på niveau med en lang række praktisk orienterede uddannelser (prøv blot at Google professionsbachelor). Så det er da ganske klar, at uddannelsen ikke hører hjemme i gruppen af "højt" uddannede. IDA er helt klar over at uddannelsen er devalueret, men hvad har IDA gjort for at ændre på situationen ?? Det kan virke grotesk, at en uddannelse der har de samme adgangskrav som Civilingeniøruddannelsen, og som giver direkte adgang til kandidatstudiet, ikke er en akademisk bachelorgrad. Denne gang var det videnspilotordningen, næste gang bliver det den akademiske lønskala som ingeniørerne glider ud af !!

V.h. Kurt Vanggaard

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten