De seneste tre år har Juliane Marie Neiiendam været en af frontfigurerne i IDA, som formand for Ansattes Råd, der arbejder med ingeniørernes løn og arbejdsvilkår – IDAs fagforeningsdel.
Da hun overtog formandsposten i foråret 2016, var det som medlem af Lederlisten, men 1. juni sidste år valgte Juliane Marie Neiiendam at kvitte sit medlemskab for at stifte sin egen liste (parti, red.). Det er den eneste nye liste ved dette repræsentantskabsvalg, og den bringer antallet af lister op på 13.
IDA-valg 2019
»Jeg havde en vision, som Lederlisten ikke var med på. De skal have lov til at arbejde med det, de har lyst til, men jeg må også gøre det, jeg brænder for. Selvom jeg kommer fra Lederlisten, er den nye liste for mange andre end ledere. Den er for alle med en interesse i gode rammer for arbejdslivet, en interesse i at få samarbejdet til at fungere mellem medarbejdere og ledere og for alle dem, der gerne vil være stolte af IDA og deres faglighed,« forklarer hun.
Valgets længste listenavn
Sigtet med den nye liste er at fremme IDA-medlemmernes innovationskraft, og forudsætningen for det er et fundament af god ledelse og trivsel. Den nye liste har det lange og ikke særligt mundrette navn, Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse, og det er med velberåd hu. Navnet er nemlig en form for varedeklaration.
»Navnet er faktisk valgt som en kontrast til de mange andre listenavne, der henvender sig til bestemte grupper: seniorerne, de yngre, de privatansatte eller lederne, og hvor man som IDA-medlem kan undre sig over, hvad de egentlig står for. Vi har i stedet valgt at skilte med vores tre nøglepunkter i listenavnet,« forklarer hun.
Juliane Marie Neiiendam mener, at ledelse nødvendigvis skal ses i et bredere perspektiv end den traditionelle lederrolle, hvor man leder nedad:
»Ledelse er også at lede på tværs, når du som projektleder ikke har et formelt lederansvar, eller at lede opad som menig medarbejder. Moderne ledelse handler om samarbejde, for det forhold, du har til din leder, påvirker din hverdag og den måde, du får arbejdsliv og familieliv til at gå op. Jeg vil gerne gøre en forskel ved gennem IDA at sætte fokus på trivsel og moderne ledelse,« lyder det.
Trivsel som fundament for vækst
Trivsel og god ledelse er nemlig fundamentet for det første ord i listens navn innovation, som er så vigtigt for samfundet, og som ingeniører og andre IDA-medlemmer er storleverandører af, mener hun:
»Innovation er det, vi skal leve af, og uden de rette rammer begrænser vi Danmarks vækst. Sidste år fremlagde regeringen en ledelsesrapport, der viste, at fremtidens ledere har brug for et teknisk fundament. Det gør jo åbenlyst IDA-medlemmer til fremtidens ledere, og det skal vi klæde dem på til med gode ledelsesværktøjer, så de også kan at håndtere det psykiske arbejdsmiljø.«
En ting er de gode intentioner, men hvordan omsætter man dem til handling i den virkelige verden?
»Ved at sætte politisk fokus på emnet, tale med politikere og virksomheder og bruge tal til at dokumentere, hvad der gør en forskel. Mangfoldighed i ledelse giver f.eks. 12,5 procent bedre bundlinje, og derfor er lige muligheder en af vores mærkesager. Det er vigtigt for os, at alle føler sig velkomne uanset, køn alder og etnisk baggrund. Det kan ikke passe, at dimittender og folk med anden etnisk baggrund, har sværere ved at komme i gang på arbejdsmarkedet.«
Vil sikre fornyelse
Som nævnt var der 12 IDA-lister i forvejen. Er det egentlig ikke nok, kunne man spørge listeføreren for IDAs nye, 13. liste?
»Det er et spørgsmål om demokrati, men også om at sikre fornyelse. De fleste lister har været med i mange år, men skal vi videreudvikle IDA, må vi være på forkant. Vi skal være dér, hvor vores medlemmer er i dag, ikke hvor de var for ti år siden. Vi skal ud og agere på samfundsdagsordenen.«
Selvom det er første repræsentantskabsvalg, og den nye liste er oppe imod 12 andre lister, er Juliane Marie Neiiendam fortrøstningsfuld.
»Jeg håber, vi kommer ind i repræsentantskabet med et brag, og vi vil under alle omstændigheder holde liv i listen med jævnlige møder. Det er vigtig med et godt bagland, for vi bliver kun klogere, hvis vi udveksler viden med hinanden.«
