IDA-politikere modsætter sig bygning i Aarhus: Lad os bygge spektakulært i København

1. april 2019 kl. 14:109
IDA-politikere modsætter sig bygning i Aarhus: Lad os bygge spektakulært i København
Står det til Ingeniørlisten, skal udvides af IDAs mødefaciliteter foregå vest for Storebælt. Andre lister så hellere en spektakulær udvidelse i København, såsom det forkastede projekt, Opalen (herover). Illustration: Dorte Mandrup Arkitekter.
Forslaget om at bygge et nyt IDA-hus i Aarhus frem for at udvide IDA-huset i Købehavn får en lunken til kølig modtagelse fra fire andre IDA-lister. De vil hellere udvide i København, hvor folk hellere vil holde møder alligevel, lyder argumentet.
Artiklen er ældre end 30 dage

I fredags lancerede IDA-listen Ingeniørlisten et forslag om, at IDA skal bygge nyt i Aarhus, i stedet for at udvide IDA-huset ved Kalvebod Brygge i København.

Idéen vækker dog ikke udelt begejstring blandt de fire lister (partier, red.), Ingeniøren har talt med.

Ingeniørlistens argumenter lyder blandt andet, at knap halvdelen (42 procent) af IDAs medlemmer bor vest for Storebælt, og at de skal tilgodeses med mødefaciliteter, der matcher københavnernes, fordi IDA skal være, hvor medlemmerne er. Så langt så godt, hvad enighed angår.

Illustration: Tegning: Lars Refn.

IDA-valg 2019

  • IDAs medlemmer skal i år vælge nyt repræsentantskab.
  • Valget er i gang og lukker torsdag den 11. april. Resultatet offentliggøres 12. april.
  • Ingeniøren sætter fokus på valget i hele perioden.
  • I alt 13 lister (partier, red.) med til sammen 452 kandidater stiller op.
  • Valget foregår udelukkende elektronisk, men der er flere muligheder for at stemme:
  • Via et personligt link, som IDA mailer til alle medlemmer, og som kræver identifikation med fødselsdato.
  • På ida.dk og idavalg.dk med NemID
  • Er du logget på mit.ida.dk, kan du gå direkte til afstemning. Det kræver blot identifikation med fødselsdato
  • På sit konstituerende møde 11. maj vælger repræsentantskabet formand og hovedbestyrelse.
  • Læs mere på IDAs valgsite

Nøgleordet er behov

Men præcist, hvor medlemmerne så er; det er afgørende, lyder det fra Cay Holst, listefører for Private Ingenører – pi:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pas på, der ikke går dem og os i den, advarer Cay Holst, listefører for Private Ingeniører - pi, i forbindelse med forslaget om et nyt IDA-hus i Aarhus. Illustration: Privatfoto.

»På sæt og vis er det fornuftigt, at vi har så gode mødefaciliteter rundt i landet. Det er fair nok, det kan jeg sagtens støtte. Men pas nu lige på; hvis medlemstilgangen er størst på Sjælland, skal man også tilgodese dem. Nøgleordet er vel behovet. Der hvor der er et behov, skal vi understøtte, men jeg vil ikke have, at der går dem og os i den. Det er ufrugtbart.«

»Ingen gang på jorden«

Ellen Fænøe, listefører for Senioringeniørlisten, har svært ved at se, hvorfor IDA skal udvide i Aarhus frem for i København, og peger på, at en tredjedel af medlemmerne bor i hovestaden, mens kun cirka 10 procent bor i Aarhus:

»Det har ingen gang på jorden at lave noget i Aarhus. Vi har gang på gang forsøgt at holde noget i provinen, og det viser sig, at dem, der ikke bor i nærheden; folk fra Esbjerg, Odense og Aalborg, hellere vil tage til København. Skal jeg støtte det her forslag, skal jeg have belæg for, at der er behov for at gøre det.«

»Folk vil heller holde møder i København«

Da Ellen Fænøe i sin tid var formand for Ansattes Råd, forsøgte hun at lægge møder vest for Storebælt. Det var ingen succes:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremfor at bygge i Aarhus bør man satse på en udvidelse af det nuværende IDA-hus i København, mener Ellen Fænøe, listefører for Senioringeniørlisten. Illustration: Martin Kirchgässner..

»Over halvdelen af de almindelige bestyrelsesmedlemmer boede vest for Storebælt, og derfor gav det mening at holde halvdelen af møderne i den del af landet. Det prøvede vi en enkelt gang, man folk ville hellere have, at vi holdt møderne i København,« eksemplificerer hun.

I stedet, mener hun, bør man satse på en udvidelse af det nuværende IDA-hus som erstatning for Opalen, som blev forkastet fordi den blev for dyr:

»Vi går ind for, at man får lavet noget spektakulært. Det kan godt være, at det ikke skal være Opalen, fordi den er for dyr, men med så mange dygtige arkitekter, kan jeg sagtens forestille mig, at vi kan udvide huset i København med noget spændende.«

Gør IDA-huset i København spektakulært

Listen Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse går efter regional forankring og ser gerne, at der bliver holdt fagtekniske arrangementer i hele landet, fortæller listefører Juliane Marie Neiiendam, der tillige er formand for Ansattes Råd.

»Hvis det give menig at udvide i Aarhus, er det det, men vi skal ikke gøre det blindt, men gøre det, hvor det giver mening, så medlemmerne uanset hvor de bor har mulighed for at deltage i spændende arrangementer. Der må fakta på bordet om, hvor vi har vi arrangementer, hvor vi har medlemmer og hvor vi er ved at løbe tør for plads. Det er vigtigt, at vi får tænkt det som en helhed.«

Juliane Marie Neiiendam, listefører for Innovation, Trivsel og Moderne ledelse, vil have overblik over, hvor der er mest behov for mødefaciliteter, før der træffes en beslutning. Illustration: IDA.

I lighed med Senioringeniørlisten ser hun gerne, at IDA-huset i København får et markant udtryk:

»Der er efterspørgsel på flere konferencefaciliteter i København, og det kunne være rart, at der var et spektakulært vartegn ved IDA-huset, og skal vi udvide, kan det lige så godt være noget, der sætter os på landkortet ud fra et arkitektonisk perspektiv. Vi har jo også bygningsingeniører som medlemmer, men det skal også kunne betales,« siger hun.

Sats på teknik frem for mursten

Finn R. Larsen, bestyrelsesmedlem i Privatansattes Liste, anser det for mere fornuftigt at bruge ny teknik til at afvikle møder frem »for at bygge huse af mursten«. Illustration: Privatfoto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forslaget om et nyt IDA-hus i Aarhus er et skridt i den forkerte retning for Finn R. Larsen, bestyrelsesmedlem i Privatansattes liste:

»Det virker som et meget stort prestigeprojekt, som ikke giver nok i min verden. Det er meget mere fornuftigt at bruge ny teknik til at afvikle møder og præsentationer end at bygge huse af mursten. Jeg ser det som en større udfordring at få tingene ud, hvor folk er frem for at udvide lokationen i Aarhus. Det giver ikke nok i min verden,« siger han og tilføjer:

»Skal der udvides vest for Storebælt, kan det være lige så fornuftigt i Vejle, Kolding eller Fredericia.«

Ifølge Christina Kiær fra Ingeniørlisten vil forslaget blive fremlagt enten på et møde i IDAs forretningsudvalgsmøde den 8. april eller på det førstkommende møde efter repræsentantskabsvalget.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
3. april 2019 kl. 08:25

Artiklen er slået op 1. april. Jeg håber, det er derfor.

8
2. april 2019 kl. 22:43

Har man helt glemt begrebet bæredygtighed, hvorfor skal man rejse til København, der foregår masser af møder og større events i Jylland, bare se Technomania, og alle de store arrangementer der afvikles i Herning. Der kommer folk meget gerne og det er fordi rammerne er der. Det vil de også være i et nyt hus i Århus eller omegnen. Der skal også ansættes mere personale efter hvad direktøren siger og disse vil nok være nemmere at skaffe i Århus. Et spektakulært hus er kun et tomt monument.

7
2. april 2019 kl. 17:24

Jeg vil gerne slå en ting hel fast hvis jeg bliver valg. Jeg kommer ikke til at støtte noget byggeri noget sted i Danmark medmindre det giver værdi for medlemmerne. Vi droppede Opalen fordi byggeriet blev så dyrt at driften af det ville blive negativ, og der derfor skulle kontingentkroner til at holde det kørende. Det ville jeg (og de andre) ikke være med til, og det vil jeg stadig ikke. Jeg er ikke modstander af et IDA hus i f.eks. Århus, men det er en forudsætning af det kan løbe rundt økonomisk. Før jeg kan se nogle tal på det holder jeg fast i at det mest fornuftige er at leje nogle lokaler som vi gør i dag, at der så er nogle ting omkring servicen som ikke er i orden må vi jo så kigge på. Hvis der er nogen som gerne vil snakke nyt IDA hus efter valget må vi jo gøre det, men rent faktisk blev det vendt på det seneste forretningsudvalgsmøde der blev afholdt.

Og så lige et svar til kommentaren omkring hvorfor det skulle være spektakulært, så var/er ideen med det at vise hvad ingeniørkunsten kan, men også at øge kendskabet til IDA ved at vi rent bygningsmæssigt skilte os ud.

6
2. april 2019 kl. 17:12

Som medlem i Aalborg er der mange ellers interessante møder eller kurser jeg har valgt fra da de foregik i København. Jeg er ikke sikker på at Aarhus havde gjort den store forskel da jeg ikke har bil. Hvis jeg arbejde syd for Aalborg og havde bil, er det bestemt muligt at jeg ville deltage i flere aktivteter, såfremt de lå foregik i Aarhus i stedet for København. Det kan evt. også være at kurserne/foredrag foregår med videolink til IDA's mødelokaler i resten af landet...

5
2. april 2019 kl. 14:38

Jeg er selv fra Nordsjælland og synes da det giver fin mening med et IDA-hus i Århus til at tiltrække nye medlemmer. Ser ingen grund til et spektakulært (dyrt og fisefornemt) byggeri i København, så hellere bruge pengene på at nedsætte kursus priser etc. for de betalende medlemmer - så man føler man får noget for sine penge.

3
1. april 2019 kl. 20:12

Måske skulle man i stedet prøev at leje noget i Århus og se hvordan det gik. Så kan man teste det af uden at comitte medlemmernes penge, og hvis det ikke er en succes, så kan man bygge i Kbh.

/T

2
1. april 2019 kl. 14:53
Det flytter Ingeniørforeningen enormt meget ved at stable mursten. Så er man også fri for at bruge pengene på noget andet

Formålet med møder er ... møder og at mødes. Ikke at komme og se et nyt hus. Det er fuldstændigt ligegyldigt.

1
1. april 2019 kl. 14:26

Det har ingen gang på jorden at lave noget i Aarhus

Så Københavnere der stiller op i København, så som Ellen Fænøe, mener man skal bygge i København? Jorden er rund, himlen er blå, København er vigtigst, osv.....