IDA overrækker diplomer til ingeniører med flygtningebaggrund

Der var dækket op til en treretters, syrisk inspireret menu i Tårnet på IDAs hovedkontor, da der tirsdag aften skulle tages officiel afsked med første hold af kandidater fra IDAs program for ingeniører med flygtningebaggrund, Professional Engineering Academy (PEA).

Siden september og frem til slutningen af december er 24 ingeniører, der de seneste år er kommet til landet som flygtninge fra Syrien, Iran, Irak og Eritrea, blevet introduceret til det danske arbejdsmarked. Selvom ingen af deltagerne efterfølgende har fået et job, lod IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen, ikke kursisterne i tvivl om sin tro på dem som håbefulde ingeniører, mens han overrakte dem de diplomer, der dokumenterer deres deltagelse i PEA.

Med håndtryk og ønske om god vind fremover overrakte IDA-formand Thomas Damkjær Petersen diplomer til PEA-deltagerne. Illustration: Hatem Aboud

Også projektleder Sara Kristine Gløjmar Berthou udtrykte sin tro på kursisterne og sendte dem afsted med rosende ord:

»Først og fremmest vil jeg bruge muligheden til at lykønske jer alle med den succesrige afslutning på akademiet. Vi er alle meget stolte af hver og én af jer. Som Thomas (IDA-formand red.) kort berørte, har vi set de udfordringer, I har mødt på vejen, men vi har også set jer rejse jer ved anledningen med motivation, tålmodighed og venlighed.«

Blandt deltagerne har én enkelt fået forlænget virksomhedspraktikken fra PEA-forløbet, og nogle er blevet optaget på studier, mens andre igen er startet i nye praktikforløb. Samtidig er flere af deltagerne i gang med at få kortlagt mulige løntilskudsordninger og integrationsgrunduddannelser (igu'er).

Praktik på DTU

Syriske Hatem Aboud var en af de første 24 kandidater, der gennemførte IDAs program. Han er én af de heldige, der måske kan se sig selv ansat i en ingeniørstilling inden for en overskuelig fremtid. Siden starten af januar i år har den unge stærkstrømsingeniør været i praktik på DTU Miljø, hvor han både skal følge programmeringskurser og varetage forskellige arbejdsopgaver.

Det var nu ikke IDA-programmet, men derimod en dygtig sagsbehandler i Lyngby-Taarbæk Kommune, som hjalp Hatem Aboud i praktik. Alligevel tror han, at forløbet med PEA har styrket ham i jobsøgningen. Blandt andet har han gennem programmet fået en mentor, han kan sparre med også efter endt kursus, medlemskab af Ingeniørforeningen med dertilhørende medlemsfordele og et kendskab til det danske arbejdsmarked, som kan komme ham til gode:

»Der kan være mange udfordringer på det danske arbejdsmarked for folk, som kommer udefra. Det er vigtigt at vide, hvordan man skriver ansøgninger, går til en jobsamtale, laver et CV i Danmark, og det er ikke alle, der kender til det. Her kan et forløb som IDAs program hjælpe,« siger Hatem Aboud.

Praktikforløbet er af tre måneders varighed, hvorunder Hatem Aboud modtager integrationsydelse. Og den unge ingeniør er ikke i tvivl om, hvad han ønsker, at praktikken skal føre til:

»Miljø er meget vigtigt for mig, så jeg håber på at få en ansættelse her på DTU Miljø. Og så er folk her rigtig rare,« siger Hatem Aboud.

Byder velkommen til et nyt hold

I slutningen af februar måned starter et nyt hold af PEA-kandidater, der ligesom Hatem Aboud skal introduceres til, hvordan de bedst får startet en ingeniørkarriere i Danmark.

Dette hold skal ligesom Hatem Aboud og hans medkursister gennem virksomhedsbesøg, korte kursusgange om CV-skrivning, kollegial omgang og jobsamtaler samt virksomhedspraktik. Sara Kristine Gløjmar Berthou forklarer, at erfaringer med det første hold har ført til, at praktikforløbet nu forlænges fra syv til tolv uger:

»Flere virksomheder vil hellere have deltagerne i en længere periode, og på den måde tror vi også, at deltagerne får mere ud af det,« forklarer projektlederen.

Konsekvensen er, at resten af kurset bliver væsentligt komprimeret. Og selvom programmet til tider kan blive tæt, opfordrer Hatem Aboud kommende deltagere til at få det hele med:

»Lyt opmærksomt til alle de små kurser. Mange af dem er meget værdifulde,« siger den syriske ingeniør.

Emner : Arbejdsmarked
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten