IDA: Ny dronerapport kan hjælpe droner ind i erhvervslivet

Reglerne om droner skal være mere erhvervsvenlige. Sådan lyder et af budskaberne i en ny rapport fra en arbejdsgruppe på tværs af en række ministerier. Og den anbefaling bakker formanden for Ingeniørforeningens Erhvervs- og Vækstudvalg, Cornelius Olesen, op om:

»Mangel på en klar lovgivning – og i øvrigt også tekniske standarder – har hidtil været en barriere for, at virksomhederne for alvor investerer i udvikling og brug af droner,« lyder det fra Cornelius Olesen i en pressemeddelelse.

Den nye dronerapport anbefaler ifølge Jyllands-Posten blandt andet, at dronerne udstyres med nummerplader. På linje med kørekortsregistret skal dronerne være optegnet i en database, så politiet og Trafikstyrelsen kan finde dronens pilot.

Kræver ændring i luftfartsloven

Rapporten understreger, at reglerne skal gøre det nemmere for erhvervslivet at bruge dronerne. Og det er et skridt i den rigtige retning, mener Cornelius Olesen.

»Det her er en oplagt startbane til at få de kommercielle perspektiver, der knytter sig til erhvervsmæssig brug af droner, i luften,« siger Cornelius Olesen i meddelelsen.

Formanden ser et kæmpe potentiale i at udstyre erhvervslivet med droner og håber, at politikerne vil tage godt i mod rapportens anbefalinger – og ikke lade lovarbejdet trække ud, understreger han.

Rapportens anbefalinger, der er udarbejdet i et samarbejde mellem Erhvervs- og Vækstministeriet, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet, vil kræve en ændring af luftfartsloven, og det kan regeringen først fremsætte forslag om efter sommerferien.