IDA: Krisen vil føre til øget ledighed blandt ingeniører

3. april 2020 kl. 16:301
IDA: Krisen vil føre til øget ledighed blandt ingeniører
Illustration: Goodluz/Bigstock.
Der vil blive flere ledige ingeniører i Danmark som følge af coronakrisen, selvom tallene lige nu viser, at ledigheden faktisk er faldet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Helt nye tal viser at ledigheden blandt ingeniører faktisk er faldet fra februar til marts, men det kan man ikke bruge til at ånde lettet op i den aktuelle coronakrise. Ledigheden kommer også til at stige for ingeniører, varsler Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd hos IDA.

»Coronakrisen kommer til at skade ingeniørers beskæftigelse. Indtil videre ikke i et særligt stort omfang, men hvis det her sætter sig som en generel økonomisk nedgang, så kommer det også til at påvirke nogle af de store virksomheder, som flere af vores medlemmer arbejder i,« fortæller han.

Tal fra Akademikernes A-kasse viser, at ledigheden blandt IDAs medlemmer er faldet fra 4590 ledige ingeniører i februar til 4095 i marts - et fald på næsten 500 medlemmer.

Men ifølge Morten Thiessen går der tid, inden fyrede eller fratrådte ingeniører viser sig i statikkerne, fordi der går noget tid før ingeniørerne melder sig ledige, efter de er blevet opsagt. Årsagen er, at mange ingeniører er funktionæransatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Som funktionæransat har man som regel tre måneders opsigelse, og rigtig mange af vores medlemmer har mere. Så dem, der bliver fyret her ved udgangen af marts, de vil først kunne vise sig i tidlig udgang af juni,« siger han.

Ingeniører går mere fri end andre faggrupper

Ifølge Morten Thiessen, er der generelt et naturligt fald i ledigheden for ingeniører i løbet af et år. Efter at de studerende får deres eksamener om sommeren, så melder de sig ledige som ingeniører til august. Her topper antallet af ledige normalt, og så bliver det mindre i løbet af året. Det er den udvikling, som tal fra Akademikernes A-kasse viser nu, men som bliver påvirket af sygdomskrisen.

Dog vil ingeniører gå mere fri end folk i andre fag, mener Morten Thiessen, fordi deres arbejdskraft stadig er meget populær.

»Der er stadigvæk en temmelig fornuftig efterspørgsel. Det kan godt være, at vi har mange henvendelser om afskedigelser, men vi har stadigvæk flere nye kontrakter. De virksomheder, der har en sund business, og som regner med at skulle køre videre bagefter, de vil også være interesseret i at have en arbejdsstyrke som os,« fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog svært at sige, hvor mange ingeniører, der kommer til at blive ledige som følge af krisen. Ifølge Morten Thiessen afhænger det meget af den globale økonomis udvikling.

»Vi har mest øjnene rettet mod, hvordan det kommer til at gå helt generelt med den globale økonomi, fordi rigtig meget af den danske økonomi er afhængig af eksportsektoren. Og hvis den bliver ramt hårdt, så kommer det til at kunne mærkes - i sidste ende også for ingeniører. Vi er ikke usårlige,« afslutter han.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger