IDA kæmper mod misbrug af ingeniørtitlen

En ny uddannelse med navnet jordbrugsingeniør skaber frustration hos Ingeniørforeningen IDA, der ser titlen på den nye uddannelse som et problem i forhold til, hvad det rent faktisk vil sige at være ingeniør.

»Den nye titel er med til at udvande vores faglige identitet. Det drejer sig om vores profil i samfundet generelt, der bliver mere uklar,« siger formanden for IDAs uddannelsesudvalg, Flemming Krogh.

Han er blandt andet ikke sikker på, om den nye uddannelse har et højt nok niveau, når det gælder undervisningen i naturvidenskab.

Uddannelsen som jordbrugsingeniør prøver at give studerende viden om eksempelvis ledelse, strategi, økonomi og salg. Og uddannelsen giver de studerende mulighed for at specialisere sig inden for enten husdyr, miljø eller økonomi og virksomhedsdrift.

Ingeniørforening blev aldrig spurgt til råds

IDA er frustreret over, at Undervisningsministeriet ikke har haft dem med på listen af institutioner, der er blevet spurgt til råds i processen op til valget af navn for den nye uddannelse.

I et høringssvar til ministeriet siger IDA, at titlen som jordbrugsingeniør 'tenderer falsk markedsføring'.

'Ingeniørtitlen er ikke beskyttet i Danmark, men det er den i en række andre lande både i Europa og globalt. I forhold til disse internationale krav er det alene civilingeniøruddannelsen og diplomingeniøruddannelsen, som hidtil har kunnet opnå international ingeniøranerkendelse', skriver IDA og fortsætter:

'At bruge titlen på andre uddannelser end civil og diplomingeniøruddannelserne vil dermed, efter IDAs opfattelse, dels give det indtryk, at man kan kalde sig ingeniør internationalt - hvilke ikke er tilfældet - og dels gøre det uklart i udlandet, hvilke uddannelser der i Danmark er ingeniøruddannelser'.

Læs høringssvaret fra IDA ## her

Ligner kampen fra 1995

Undervisningsministeriet siger til Ingeniøren, at titlen jordbrugsingeniør endnu ikke ligger endeligt fast. Man arbejder for tiden med en indstilling til ministeren, der så skal tage den endelige afgørelse.

Titlen bruges dog allerede af de uddannelsesinstitutioner rundt om i landet, der skal uddanne de nye jordbrugsingeniører.

Det er ikke første gang, der har været kamp om ingeniørtitlen. I 1996 prøvede daværende miljø- og energiminister Svend Auken (S) at få godkendt titlen skov- og landskabsingeniør.

I forbindelse med behandlingen af forslaget udtalte undervisningsminister Ole Vig Jensen (S) at:

'[...]når uddannelsens indhold og struktur adskiller sig væsentligt fra de eksisterende ingeniøruddannelser, så vil Skovskolens brug af ingeniørtitlen føre til forvirring blandt uddannelsessøgende og aftagere'.

Titlen som skov- og landskabsingeniør endte med at blive godkendt. I 2010 fik studerende i Danmark endnu en mulighed for at læse til ingeniør, da uddannelsen have- & parkingeniør blev oprettet.

Dokumentation

Beskrivelse af Have- og Parkingenøruddanlsen
Beskrivelse af uddannelsen Skov- og landskabsingeniør

Emner : Uddannelse
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det tangerer ministeriel arrogance end ikke at høre IDA i forbindelse med valg af navnet til den nye uddannelse. Desværre er der nok en tendens til at der også er gået "inflation" i ingeniør titlen.

 • 0
 • 0

Hej

Jeg vil give Jakob Rasmussen og Michael Jensen fuldstændig ret. Hvis ministeriet ikke har hørt IDA. Hvem har de så hørt? Er der en bagtanke?

Desværre er "ingeniør-inflationen" efter min vurdering allerede sket.

Man forvirrer de unge og man forvirrer virksomhederne.

Der er ganske vist i år sket en stigning i tilgang af unge; men i forhold til antal ansøgere til fx 3 klassiske kendte uddannelser som psykolog, jura og læge må man sige, at disse nærmest virker som en magnet på de unge!

Resultatet kan sagtens blive et hav af forskellige linier med alt for få studerende med risiko for lukning igen.

Hilsen Christian Drivsholm 8450 Hammel

 • 0
 • 0

Uddannelsen lyder ellers interessant! Jeg har nu forsøgt at presse ingeniørtitlen et eller andet sted (selv på enkelte fag), men jeg kan altså ikke se sammenhængen hellere!

[ To studieretninger - tre profiler - Virksomhedsdrift og ledelse – der retter sig mod anlægsgartnervirksomheder og kommunale parkforvaltninger - Miljø – der retter sig mod kommunale miljøforvaltninger og rådgivende ingeniørvirksomheder, som beskæftiger sig med miljøspørgsmål - Husdyr, velfærd og sundhed – der retter sig mod landbrugets rådgivningssektor ] Reference: http://www.selandia-ceu.dk/Default.aspx?ID...

Har de mon henvendte sig til KVL for eksempel? Hvad siger de til, at man kaster ingeniørtitel på deres fagområde (i hvert fald et fagområde som ligger tættest på KVL efter min mening)?

Hvis vi kan retfærdiggøre ingeniørtitlen i det her tilfælde, kan man lige så godt vedtage i undervisningsministeriet, at ingeniør = diverse! Altså, hvis vi ikke er kreative nok til at kalde en spade for en spade, lad os bare kalde det ”ingeniør” og komme videre i sagsbehandlingen!

Men, jeg er nu sikker på at der ligger en god forklaring bagved, og det må vi have til gode.

 • 0
 • 0

Når man nu er færdig med at bebrejde ministeriet for sagsbehandling - de vidste vel, hvad svaret ville blive:-) - så passer det vel med nogle overvejelser, jeg gjorde mig, da "Overingeniøren" kom først og derved lavede en af de mindre heldige parallelle tråde:

Herligt! - Nu bliver det åbenbart tiden, hvor en dygtig landman kan tillade sig at være tænkende i stedet for troende :-)

Hvad enhver ingeniør jo sikkert ved, så stammer ordet fra latin, in'genium, der betyder talent og ånd. - Ja, alle ingeniører er altså genier ;-)

Det er interessant, fordi den form for talent, der her menes, er "kreativitet", og hverken det eller "ånd" havde mennesket lov til at have. - Det var guds egenskaber - og eneret. Kun på et område, var nyskabning velkomment: I krigsindustrien og i militæret. Derfor blev "in'genium" også navnet på en ting - nemlig en krigsmaskine.

Når de italienske "genier" derfor brugte deres kreativitet til at udtænke nye krigsmaskiner, da var de værdsat, men hvis de brugte den til at stille spørgsmål ved "verdens orden" - helt fra universet til magtstrukturen - da var døden nær. - Men sådan er der jo stadigt nogle, der tænker, når man her bliver angrebet for at blive for "åndelig" - Det er "personligt" og passer sig ikke for en ingeniør.

Nu må vi så håbe, at også Overingeniøren - og selvfølgeligt alle andre ingeniører og danske borgere - indser, at landbrug ikke er skabt af gud - og derfor mener, det skal bestå som det var i vor barndom, "hvor det jo sikkert var som det var skabt i urtiden" - men i stedet er opfundet og udvikler sig ved menneskers kreativitet, som telefoner, huse og køretøjer gør det.

 • Det må jo for øvrigt siges at være lidt af et tankekors, at netop i bladet til denne eneste faggruppe, hvor kreativitet indgår i titlen, finder man så mange, der mener, "naturen" er noget helligt skabt af gud. - Noget som mennesket derfor må lade stå urørt. - Hmm? <<<

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0

Iværksætter - en iværksætter var engang en VINDER - én der kunne få noget til at ske, så blev det brugt i dagpenge systemet - så i dag er en iværksætter en TABER

 • 0
 • 0

at jeg ikke helt forstår flere debatører i denne tråd.

Jeg er selv "rigtig autoriseret" svagstrømsingeniør, og den uddannelse kostede "blod, sved og tårer" - derfor er jeg stolt af den, og derfor synes jeg, det er plat, hvis alle mulige kursister (!) kalder sig ingeniører...

Jeg er IKKE en snob, men prøv at spørge en overlæge på Skejby Sygehus om det er OK for ham, at en SOSU assistent kalder sig Dr.Med.

Der er vist gået for meget Enhedslisten (Elendighedslisten) i denne tråd...

 • 0
 • 0

Ingeniørtitlen har vist været brugt i utallige mere eller mindre velanskrevne erhverv og sammenhænge og i udlandet findes ordet vist både som substantiv og verbum, mens ordet på dansk overvejende kun giver pæne associationer?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten