IDA: Ingeniørmangel er en bombe under arbejdsmarkedet

Mangel på ingeniører og udvandring af højtuddannede danskere er en bombe under arbejdsmarkedet.

Sådan lyder det fra IDA's formand, Lars Bytoft, på baggrund af en undersøgelse, som Ingeniøren og IDA har foretaget 670 virksomheder med mindst 4 ingeniører ansat.

44 procent af virksomhederne svarer, at de vil øge den andel af omsætningen, der bruges til udvikling af nye produkter, løsninger og services, i løbet af de kommende tre år. Men virksomhederne kan ikke ansætte flere ingeniører. Arbejdsløsheden er på 2,5 procent, og den kan ikke presses længere ned, med mindre der afsættes midler til at opkvalificere de sidste ledige, mener Lars Bytoft.

»Det er positivt, at de danske virksomheder har forstået, at der skal fokus på innovation, hvis de skal klare sig på verdensmarkedet. Men jeg er stærkt bekymret for, om vi kan levere de ingeniører der er en forudsætning for en øget satsning,« siger han.

»Hele 48,5 procent af virksomhederne har allerede i dag færre ingeniører ansat, end de reelt har behov. Det tal vil med virksomhedernes udmeldinger på innovationsområdet kun blive endnu større i 2007. 70 procent af de danske virksomheder peger jo på, at ingeniører er den vigtigste arbejdskraft, når der skal satses på innovation,« fremhæver IDA-formanden.